Mit kéne tennem a kutyámmal? Már borzasztóan idegesít.
Semmilyen probléma nem tud 2 perc alatt megszűnni. Folytassátok az iskolát, tartsd be a javaslatokat és szépen, apránként meg fog változni a kutya.
Rögzült szokásokról nehéz leszokni. Nekem volt olyan problémám a kutyámmal amiről majd 1 év alatt tudtam csak leszoktatni.
Először is nyugodj le, az idegeskedéstől nem lesz jobb.
Ha nem behívható, akkor hám+nyakörv kell és egy 10-15 méteres heveder vagy zsinórpóráz (NEM flexi). Zsinórpórázra érdemes méterenként csomókat kötni a könnyebb fogás miatt.
Amíg elviszed arra a helyre, ahol el szoktad engedni, addig vigyed hagyományos pórázzal, nyakörvre csatolva, ahogy szoktad.
Amikor kiértek az elengedős helyre, vedd le a sima pórázt és helyette csatold föl a hosszú pórázt a hámra (nagyon nagy testű kutyánál nyakörvre).
És akkor engeded, hadd csinálja amit akar és időnként hívd be (XY, gyere!). Ha nem reagál, rántasz a pórázon, hívod újra, Ha letojja a fejed, odamész, leszidod,megfogod a hámjánál és odatessékeled arra a helyre, ahonnan hívtad. Kicsit vársz, majd egy "mehetsz" kíséretében engeded tovább csinálni a kis dolgait. Ha szórakozik és behíváskor elszaladna, akkor lépj a pórázra.
Ezt ismételd többször. Ha odajön magától hívásra, akkor hatalmas dicséret, nasi, dögönyözés, játék, akármi, amit szeret.
Később, ha már TUDJA, hogy az "XY, gyere!" mit jelent és ennek ELLENÉRE szórakozik, akkor odamész és leszidod a kutya habitusához illően. Ez lehet mély hang, rádörrenés, leüvöltés, grabancrázás, stb.
Lényeg, hogy amíg ennyire nem csinál semmit meg, addig tartsd hosszú pórázon, hogy messziről tudj hatni rá. Sokszor kis szakaszokban kell gyakorolni.Ha már valamennyire megy a behívás, utána lehet olyat csinálni, hogy rövidebb szakaszokra elengeded. Ha el van engedve és nagyjából működik a behívás, akkor az elbújással lehet még tovább javítani.
Gyakorlás, türelem, ez a kulcsa az egésznek.
2-es vagyok, ilyesmi pórázra gondoltam zsinórpóráz néven: [link]
Boltokban nem szoktam látni, de webshopokban sokszor van.
Sima hevederpórázból sok métereset meg az Alphazooban láttam, nem volt drága.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!