A szívférgesség elkerülésére mi a legjobb mód ami em is horribilis árú?
Két kutyám van így nem mindegy...
Lattam a spot onokat. Jah szúnyog ellen pont két hétig véd és marha drága alapbol. Nem meg két hetente?!
Olvastam valami fereghajtorol amit 3 havonta(?) Kell adni. Ez hogy működik? Milyen árban van?
Egyáltalán mennyire kell félni?
A "féreghajtót" havonta kell adni. Azt, amelyik megöli a bekerült lárvákat.
Sajnos, egyre több a fertőzött szúnyog. Főleg ahol élővíz mellett élnek.
A szezon nem egész évben tart.
Aki meg akarja óvni a kutyáját kullancstól, szúnyogtól, sajnos számolni kell a szerek árával.
Próbálkozhatsz illóolajokkal is. Persze, ott is a valódiakkal, nem az olcsó utánzatokkal.
Az ország déli-keleti részén már kifejezetten gyakori a fertőződés - még ha sokan nem is tudják a kutyájukról -, és terjed más tájakra is. Nyáron láttam egy szívférgesség térképet, rákeresel biztos megtalálható.
Én a Scalibor nyakörv + 6 hetente Milbemax kombót tartom a leggazdaságosabbnak, de ha van jobb ötlet, én is érdeklődve várom.
Alapbol forestot hasznalunk igy amelle kellene kiegeszitonek valami.
Es a fereghaktot azt doki irja fel? En kerdeztem a dokinkat de szerinte nem kell ezzel foglalkozni csak hangulatkeltes van valos veszely nincs. Baratnomet meg az o dokija hulyenek nezte mikor a vertesztet kerte. Akkor most mi az igazsag?
A Foresto nem véd szúnyog ellen, a Scalibornak távoltartó hatása van, és nekünk kullancs ellen is bevált, így két legyet üthetek egy csapásra. A biztonság kedvéért adom pluszban a Milbemaxot, hogy ha mégis megcsípné a szúnyog, mégis fertőződne, akkor még mikrofilária állapotban pusztuljon ki.
Az állatorvosok meg... amíg nem találkozik tömeges esetekkel, meg talán nem is érdekli a valós helyzet, addig könnyen megrántja a vállát. Még egy pár éve valóban csak elszigetelt, ritka eset volt a szívférgesség. Ma már, pl. nézem a Retriever Rescue oldalát, szinte az összes dél-keleti országrészből mentett kutyájuk szívférgesen kerül be. Ráadásul pont arrafelé él a legtöbb szaporító, pont ott van a legtöbb kidobott kutya, a tartási körülmények is elmaradnak a nyugati országrésztől. Semmi nem állítja meg a betegség terjedését. Évek telhetnek el, amíg problémát okoz a féreg, így sok gazdának fogalma nincs róla, hogy fertőzött a kutyája.
Nextquard Spectra, havonta kapják.
Nem a legolcsóbb, 40kg-ig 5000ft 1 tabletta, viszont vèd szúnyog, bolha és kullancs ellen is. Olcsóbb megelőzni a bajt, mint kezelni és vagy bejön vagy nem.
Kell félni. Belsős embertől tudom, hogy a helyi sintértelepen, amikor letesztelték vérvizsgálattal a kutyákat, 80 kutyából sok bőrférges volt és 4-5 tuti biztosan szívférges! Elég egy szívférges/bőrférges kutya és végigfertőzi az egész kennelsort/környéket.
Nagyon jól teszed, hogy védekezni akarsz ellene.
A szívféreg baromi veszélyes és sokkal könnyebb megelőzni, mint kezelni. Ha sokáig kezeletlenül marad, akkor végzetes a kutyára nézve.
A bőrférgesség a legtöbb kutyánál "csak" kellemetlen, de nem olyan veszélyes, bőr alatt puklik formájában jelenhet meg, de van, hogy még úgy se. DE. Ha a kutya allergiás reakciót mutat a férgességre, akkor szétkaparja/rágja a bőrét, kivörösödik, stb.. Úgyhogy mindenképp érdemes ez ellen is védekezni. Ráadásul emberre is terjedhet a betegség, többnyire nem sok vizet zavar az emberi szervezetben, persze vannak kivételek.
MEGELŐZÉS:
Lehet külsőleg és belsőleg is.
Külsőleg: Scalibor (4-5 hónapig hat, 5000 Ft körül van egy közepes kutyára), Advantix (kb. 3000 Ft/hónap), esetleg valamilyen jól bevált (!) illóolaj keverék, ezt 2-3 naponta kell alkalmazni. Ezek riasztják a szúnyogokat.
Belsőleg: Milbemax vagy Milprazon (ugyanaz a hatóanyag, csak a Milprazon sokkal olcsóbb, 1200Ft/tabletta 25kg alatti kutyára), Nexgard tabletta (árat nem tudok), Advocate spot on (felszívódik a bőrön és belsőleg hat, a vérben, 3000 Ft körüli). Ezeket mind havonta kell adni és a vérbe került lárvákat pusztítják el azonnal, tehát esélye sem marad egyiknek sem, hogy felnőtt féreggé váljon.
Először is mindkét kutyát el kell vinni vérvizsgálatra. Azért kell először a vérvizsgálat, mert ha bármilyen féreggel fertőzött a kutya, akkor lárvákkal telített a vére. Ha beadod neki a belsőleg ható szert, akkor az kinyírja a lárvákat és a sok döglött lárva okozhat egy jó kis trombózist, ami ugye nem jó. Ha fertőzött kutya, akkor meg külsőleg nyakörvvel meg spot onnal hiába véded, a lárvák/férgek már ott fejlődnek és sokasodnak a testében.
Szerintem sokkal hatásosabbak a belsőleg ható szerek. Hiába van rajta Scalibor, elég, ha egy fertőzött szúnyogot pont nem érdekel és összecsípi a kutyádat, már is kész a baj.
Ha a vérvizsgálat pozitív, akkor tovább szűrik, hogy bőr-vagy szívféregről van szó és aszerint kell kezelni.
Ha jobban át akarod látni a szívférgesség problémáját, nézd meg ezt a videót, érthetően elmagyaráz mindent: https://www.youtube.com/watch?v=yfzN258Cfcw
ma 10:43
Nem a szívférges kutya terjeszti tovább a fertőzést, hanem az a szúnyog, amelyik megcsípi a fertőzött kutyát, maga is fertőzött lesz, és az ilyen szúnyog embert csípve átviszi a fertőzést. Egyébként csak a lepkeszúnyogról van szó.
Sajnos, embernél a bőrféreg a komolyabb. Szedtek már ki szemből is.
8-as:
Igen, a szúnyog viszi tovább,ezt kérdező is nyilván tudja a érdéséből ítélve... A lényeg, hogy ha van a környéken fertőzött állat, akkor szúnyogcsípéssel szépen átterjed a fertőzés a többi kutyára.
Bőrférgességnél írtam, hogy "vannak kivételek", ahogy a szemes példád is mutatja.
Na ez jol hangzik...
De azt hiszem pont a scaliborra olvastam hogy szunyog ellen csak 2 hetig hat.
Advocatet azt hiszem most a fulatkak miatt kaptunk.
Tehat ha jol ertem: vervetel- mivel ivartalanitani kene oket ugyis lesz akkor kerem hogy nezzek ezt is. Aztan scalibor es majustil oktoberig havi egy tavletta?
Ez tunik a legbiztosabbnak?
Szerintem amugy tuti raalnak a gyartok is erre a temara es majd olcsobb lesz a vedekezes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!