Akadályugrás veszélyei? Csigolyák elmozdulása, porckorongsérv?
Fiatal, közepes testű kutyámmal 3 éven át hobbiszerűen csináltuk az akadályugrást. Most hirtelen lebénult mindkét hátsó lábára. A röntgenfelvételen az látszódott, hogy két csigolyája összecsúszott, és emiatt porckorongsérvet kapott. Túl van a műtéten, de még mindig "élettelenek" a hátsó végtagjai.
Elképzelhető, hogy az akadályugrás okozta a sérvet?
Részletek: Menhelyről befogadott, fiatalnak ítélt, energikus, 25 kg-os vizsla keverék kan kutya. 3 éven át ugrott akadályt otthoni körülmények között. Hetente egy alkalommal csináltuk csak, kb. 15-20 percig. Legtöbbször betonon, néha füvön ugrott, bot fölött. Magasugrásban 80 cm volt a rekordja, távolugrásban 1 méter. Ezeket a rekordokat nem sokszor "feszegettük", általában inkább kisebb akadályokat kapott, néha raktam csak ki neki ilyen nagyokat. Élvezte, fájdalmat sosem jelzett. Egy reggel feltűnt, hogy nehezen járt, estére lebénult. Előtte lévő nap nem ugrott, sőt, az eset előtt 2 héttel ugrott legutoljára akadályt. Tehát, az utolsó ugrálás után 2 hétig nem volt baj, ezért gondoltam, hogy nem ettől lett. De már sejtem, hogy mégis.
Azt viszont nem értem, hogy sok kutya gyakrabban is agility-zik, és éveken át, mégse lesz ilyen bajuk. Más kutyák meg nem ugranak akadályt, és akkor is kapnak porckorongsérvet. Ez hogy lehet? Genetika vagy csak szerencse? És szerintetek ha én okoztam a bajt, akkor hol rontottam el? Rosszul csináltam vele az ugratást?
Köszönöm az eddigi válaszokat!
Sajnos nem tudhattam, hogy mennyi idős és hogy erre hajlamos lehet. Nem is hallottam erről a betegségről azelőtt, így biztos voltam benne, hogy nincs félnivalónk.
Sajnos a jelenlegi állapotát elnézve, még fél év biztos kell hogy lábra álljon. Ha egyáltalán sikerül neki valaha.
Olyan bűntudatom van miatta... :(
Nem lépcsőztettem szinte soha, tudtam hogy az káros.
De azért fura a dolog, vizslák általában nem hajlamosak erre a betegségre. Talán egy kis labradort is látok benne elkeverve, lehet hogy az hajlamosabb fajta erre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!