Miért találtam rajta kullancsot?
Van egy mafla német juhászom, aki a bozótos hőse. :) Megfelelő védelemmel látom el, vagy spot on, de ha éppen hisztisebb, vagy én vagyok béna, akkor nem biztos hogy 100%-osan tudom bekenni vele a kuttyot, ezért vettem 5000 (!) Ft-ért kiválló minőségű nyakörvet. Tudjátok ez az a hét hónapig hatékony, havonta meghuzogatós nyakörv. Nos. Ezt használjuk úgy általában. Pár hete vettem egy vadi újat, mert a spot on-t meg kellett volna ismételni, és gondoltam az a biztosabb, ha nyakörv van rajta. Ehhez képest ma egy akkora kullancsot szedtem ki belőle, mint a ház. Eléggé aggódós gazdi vagyok, kicsi szemem fényét mindig szemmel tartom, hogy van-e valamilyen változás a viselkedésében, mert akkor irány a doki.
Nem akarom túlreagálni a helyzetet, de az ismerősöm kutyáját elvitte a babesia, másik ismerősömé Lyme kóros lett.
Hogy lehet, hogy egy gagyinak egyáltalán nem nevezhető nyakörv ellenére kullancs van a kutyámban? Úgy tudom nem lehet spot ont és nyakörvet egyszerre alkalmazni. Most akkor mit tegyek? Ennyi erővel nem is kell(ene) nyakörv...

Tévedésben vannak nagyon sokan. Ugyanis a nyakörvek és spot on-ok elsődleges funkciója nem a paraziták távol tartása! A hatóanyag a bőrön keresztül felszívódik a kutya vérébe. A kullancs, bolha BELEMEGY a kutya bőrébe és vért szív, de mivel a hatóanyag a vérbe került, megmérgezi a kullancsot ill. a bolhát, így az elpusztul. A kullancs még az előtt, hogy a váladékát vissza tudná öklendezni a kutyába. De ennek ellenére megszívja magát. Viszont mikor kiveszitek a kutyából, már döglött lesz, akár el is lesz száradva. A scalibor valamennyire távol tartja ugyan a kullancsot, de alapvetően ezek nem a kullancsok távol tartására, hanem elpusztításukra lettek kitalálva.
Ha belement a kutyába a kullancs, de már nem élt, mikor kiszedted, nem kell aggódnod.

Én 2x raktam Kiltixet a kutyámra (6-6 hónap), és soha nem volt benne egyetlen kullancs sem, pedig 60kg-os, és hatalmas, dús bundája van.
Most Scalibor van rajta, ez is bevált.
A nyakörvek, spot onok hatékonysága a kutyától is függ, ami jó az egyiknek, nem biztos, hogy jó a másiknak. Ahogy az embereknél, az állatok között is van, akit jobban szeretnek az élősködők, és van, akit kevésbé. És az embereknél is, ami egyiknek jó spray vagy krém, az másnak meg nem használ.
Próbálj ki egy másik márkát, ezek szerint nektek a Kiltix nem jó.

Köszönöm szépen a válaszokat, nagyon hasznos válaszokat kaptam:)
Az egyik kedves válaszolónak válaszolnék:) Sajnos a kullancs élt még.. Azt pl nem tudom mennyi idő kell a nyakörvnek, hogy kifejtse a hatását, bár már lassan egy hónapja van a kutyán, és a védelem folyamatosnak mondható, mert ismételni kellett volna a spot ont, de helyette a nyakörvet tettem rá.
Aztán a másik válaszolónak, megnéztem, és a nagy méretet kaptuk, szóval annak lesz igaza aki azt írta hogy nem biztos, hogy mindenkire ugyan az használ... Még várok kicsit, és ha találok még egyett, akkor váltok.
Aztán meg utána olvastam a babésiának, és figyelek rá nagyon, de bízom benne hogy olyan kullancsunk volt, ami nem terjeszti a betegséget.
Nagyon köszönöm a válaszokat.

Ebből láthatod, hogy jobb a spot-on, mint a nyakörv.
Egyébként létezik spot-on, amelyik nem csak megöli, hanem eleve bele sem megy az élősködő a kutyába, mert olyan anyag lesz a szőre felületén, ami égeti a rovar lábát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!