Nemetjuhasz kiskutya tartasaban kernek segitseget (? )
Lesz egy kis nemetjuhasz kolyok kutyam. De elotte szeretnek tanacsokat kerni azoktol akiknek mar volt ilyen fajta kutyaja. Szoval:
Eloszor is mennyi idosen hozhatom el legkorabban? Mivel etessem hogy szep eros kutya valjon belole es egeszseges legyen? Mennyit es hogyan mozgassam? Mikortol kepezheto? Milyen sportokra alkalmas? Mire erdemes megtanitani? Mikortol orzi majd a hazat? Milyen felszereleseket vegyek neki milyen kutyahazat stb t? Milyen oltasokat adassak be neki mikorkell feregteleniteni es milyen egeszseg ugyi ellatasok kellenek neki? Valamint pedig tud valaki tenyesztot ahol rajzos nemetjuhaszokat tartanak es maximum 25 eFt egy.kiskutya?
Valaszokat elore is koszonom, ekezetekert es helyes irasi hibakert elnezest kerek !
Egy fajtatiszta németjuhász 100 ezer forinttól kezdődik. Ahol 25 ezerért árulják, az nem tenyésztő, hanem szaporító, és beteges, németjuhásznak kinéző keverék kutyát kapsz, tehát ilyen helyről nem érdemes vásárolni.
Tenyésztő ismertetői: a kölyköt 8 hetes kora után, 2 oltással, féreghajtva, chippel, törzskönyvvel, szerződéssel adja oda. A kiskutya szülei szintén törzskönyvesek, szűrve vannak a fajta jellemző betegségeire, tenyészszemlések.
Ha tenyésztőtől vásárolni nincs pénz, keresd fel a fajtamentőket, vagy nézz körül menhelyen.
Írj a fajtamentoknek :)
Minden kérdésre valazolnak es kutyust is fognak tudni mutatni
25-ért semmilyen németjuhászt nem kapsz főleg nem tanyéstőtől. Ha annyiért veszel nagy az esély rá, hogy ideggyenge diszpláziás beteg kutyát kapsz. Ezt ugye nem szeretnéd? Én nyáron vettem úgy kutyát, hogy februárban kezdtem el TENYÉSZTŐkkel felvenni a kapcsolatot, szóval ez nem úgy megy hogy elhatározod egyik nap aztán másnap ott lesz a kiskutya az udvarodon... Én 80-ért vettem szűrt szülőktől, törzskönyvell oltva/féregtelenítve kezdőcsomaggal ahhogy kell.
Soprotk. Én agilityzni kezdtem vele, természetesen még csak alapozunk, mert 1 éves koráig nem ugrálhat, emellett örző-védőzni, mantrailingezni, obidience-zni, dog dancingelni is lehet vele. MEgtanítani arra tanítod, amire szeretnéd, mi az alapengedelmesség mellett trükközünk, pl pacsi, hempereg, forog stb. Házőrzs ugatni fog, magát a házőrzést nem tudom, ha ideggyenge szapis kutyád lesz az lehet soha nem fogja. Az oltásokat az állatorvos majd elmondja. kutyaház érdemes hőszigeteltet venni neki. Fontos a jó minőségű kölyöktáp, az enyém britet eszik, ez nem annyira drága táp. ellenben jóminőségű. Kölyökkorban fontos a szocializáció ezért kutyaovi/suli erősen ajánlott. ' ées kora előtt nem szabad direktbe futtatni vagyis pl bicikli mellett.
Egyébkent ennyire kezdő kutyásnak, mint te nem ajánlom a németjuhászt, mert könnyen az ember fejére nő. Ill. mégegyszer kérlek ne szaorítótól vegyél, vagy várj egy évet és tedd félre a kutya kajájára szánt pénzt havonta (kb 10.000), hogy tenyésztőtől tuddj kutyát venni. Vagy ha most máris de azonnal kell a kutya, akkor fajtamentés vannak gyönyörű kutyáik.
Ja és még valami télen SOHA SEMMILYEN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT NEM VESZÜNK kiskutyát, pláne ha kinti kutyáról beszélünk!!!!!!!
Kezdjük akkor sorban:
- 25 ezerért csak németjuhász jellegű keveréket kapsz, amelyiknek esélyes, hogy előjön majd örökletes betegsége, pl. diszplázia. Az is lehet, hogy sem külsőre, sem jellemre nem fog német juhászra hasonlítani, de ennél nagyobb baj, ha beteg is lesz. 150 ezer Ft már kaphatsz tenyésztőtől fajtatiszta német juhászt. Olyat vegyél, amelyik törzskönyvezett (nem, nem elég, ha az állítólag szülei azok), és amelyik szüleinek megvan a tenyészszemléje és az egészségügyi szűrései. Ezek garantálják, hogy azok a kutyák valóban olyanok, amilyennek egy német juhásznak lennie kell, hogy tenyésztésre alkalmasok, és nem örökítenek bizonyos örökletes betegségeket. Itt találsz tenyésztőket például: [link]
- 8 hetesen lehet legkorábban elhozni, ennél korábban törvénytelen is, és a tenyésztő sem adja oda korábban. Ekkora már kell lennie 2 db oltásának, chipjének.
- Először azzal etesd, amit a tenyésztőnél kapott. A tenyésztő fog adni a kiskutya mellé egy kis tápot is, amivel ő etette. Utána etetheted tovább ezzel, vagy válthatsz más jó minőségű tápra, fokozatos átállva a régiről az újra. Vagy etetheted BARF módszer szerint is (ennek olvass utána, most itt nem írom le).
- kölyökkorban, kb. 1,5 éves korig célzottan mozgatni, futtatni nem szabad, hogy ne terheld az ízületeit. Viszont amint megvan legalább 3 oltása, el kell kezdeni vele sétálni, és mindennap vinni.
- már kb. 12-14 hetes kortól lehet elkezdeni képezni. Először ún. kutyaoviba járj vele, ahol szocializálódik, megtanul alap dolgokat. Később, 8-10 hónaposan jön a komolyabb munka, alaptanfolyamok elvégzése, ezután őrző-védő stb.
- munkakutya, alkalmas sportok számára az őrző-védő, de lehet egy csomó másban is kipróbálnod magatokat, pl. nyomkövetés.
- mire érdemes tanítani? Először az alap dolgokra: mi a neve, hol a helye, ül, gyere ide stb. Pórázos és póráz nélküli sétára, behívásra. Aztán felnőtt korára lehet vele majd BH vizsgát tenni, sőt akár komolyabban is dolgozni (IPO).
- nem feltétlenül fog házat őrizni, nem arra való. Ha van benne ösztön, akkor lehet, hogy megugatja az idegeneket, de az is lehet, hogy barátságos vagy közömbös lesz.
- felszerelések: egy textil nyakörv és póráz, 2 tál, kajának és víznek, fekhely bentre, hőszigetelt, duplafalú kutyaház kintre, télre szalmával és hófüggönnyel. Ideális esetben kinti-benti tartásban van.
- Féregtelenítést már 2 hetes kortól kapni fogja a tenyésztőnél, eleinte minden oltásánál fog kapni, későbbiekben negyedévente kell neki féreghajtó. Oltásokat állatorvos elmondja, mikor hozzád kerül, már kettő lesz neki (ha tenyésztőtől veszed). Felnőtt korban évente egy ismétlő kombinált és veszettség elleni kell. Szükséges folyamatos védekezés bolhák, kullancsok ellen, nyakörv, csepp, vagy tabletta formájában. Állatorvos segít a megfelelő hatékonyságú szer kiválasztásában is.
- Baleset, hirtelen betegség esetére legyen félretéve mindig egy nagyobb összeg állatorvosra, de köthető már kisállat-biztosítás is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!