Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Német juhász kiskutyánk lesz!...

Német juhász kiskutyánk lesz! Ezekre a kérdésekre tudnátok válaszolni?

Figyelt kérdés

Majd tavasszal akarunk beszerezni egyet. Nagyon szeretném, hogy egészséges legyen és hogy jól legyen tartva. Első kutya lenne. Először is sajnálom, hogy ennyire estlen vagyok. Nem találtam olyan helyet ahol részletesen leírták a fajtának a tartását. Össze vissza lesznek az információk. Kertes házban élünk apummal, tatámmal, anyummal és a nővéremmel. Fajtiszta kutyust szeretnénk. Nekem napi két órám minimum lenne rá, hétvégén jóval több.

1. Milyen neműt ajánlotok? A szomszéd kutyájának (az is német juhász jellegű keverék) neme befolyásolja-e ezt? Ő azt hiszem szuka.

2. Hány hetes korában hozzam el? Azt tudom, hogy nyolc hetestől lehet, de ti mit ajánlotok?

3. A chip micsoda?

4. Az oltásokról mit kell tudni? Eddig csak ezt néztem: [link]

Vagy erről majd állatorvossal beszéljek?

5. Kint tartanánk nagy udvaron, mekkora karám kéne neki (terület, magasság) amíg ha jön valaki/ valamiért nem kéne szabadon lennie, valamint kiskorában ott lenne. Kiskorában ott lenne, még én suliban vagyok valamint este. Maximum csak este lenne egyedül, mert tata mindig otthon van.

6. Meddig tarthatjuk ott, milyen idős korától lehet az egész udvaron?

7. A kertben tehet kárt vagy fordítva? (pl. megesz valamit amit nem kéne)

8. Én be tudom úgy tanítani, hogy jól nevelt legyen? Képes lennék rá? Vagy ajánlott ilyen kezdőknek a kutyasuli illetve ovi?

9. Hogyan kell etetni egy nap kiskorában és nagykorában? Száraz táppal nevetnénk, korához megfelelően.

10. Mennyit kell vele sétálni egy nap kiskorában, úgy hogy kiengednénk mikor vele vagyunk illetve nagykorában mikor szabadon van?

11. A szőrét hetente kefélnénk, havonta-kéthavonta megfürdetnénk.

Biztos kihagytam valamit. Ne oltsatok le kétlek, azért kérdezek, hogy jól tarthassam.

Előre is köszönöm a segítséget!

2016. nov. 5. 23:01
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
100%

A szukával valamivel könnyebb, de normális nevelés mellett mindegy a neme.

8-10 hetes korában hozd el. Tenyésztőtől, ne szaporítótól, ha valóban fontos, hogy egészséges legyen és jó idegrendszerű.

A chip a kutya adatait tartalmazza. Ezzel igazolható, hogy valóban a te kutyád és nem a szomszédos Jóska Pistáé.

10 hetes korára legalább 3 oltással rendelkeznie kell, amik arra valók, hogy megvédjék a kölyköt a számára halálos, gyakori betegsérektől. Eztán már csak a veszettség elleni és az éves kombinált oltások lesznek hátra. De ha jó helyről veszel kutyát, a tenyésztő mindent el fog mondani neked, és ő maga 2 oltást már beadatott a kölyöknek.

Kölyök kutyát csak kimt nem érdemes tartani, nem kerti dísz, nem tesz jót neki. De ez már a gazda saját döntése. Kennelnek legalább úgy 3 m2-est csináljatok. Egész életében lehet ott, ha mellette kellő foglalkozást kap, munkát kap. Azt majd látod, hogy mikortól nem okozna magában kárt, ha egyedül maradna az egész kertben.

Nagyon ajánlott a kutyasuli. Te is tanulsz, sokat fogsz rontasz kutyasulival is. Meg kell tanulnod a kutyakommunikációt, nevelést, tanítást, mindent. Ez pár év.

Kicsiként napi 3 etetés javasolt, felnőttként 1-2. Jó minőségű táppal (nem chappi, darling és hasonlók!)

Kiskorában kevesebbet kell sétáltatni persze, hamarabb elfárad, felnőtt korában többet kell mozgatni. A kert semmi, ott nem fog futni, nem éri semmi új inger. Ahogy te sem rohangálsz a szobádban.

Havonta fürdés fölöslees és káros is. Fél évente vagy csak akkor, amikor nagyon kell elég.

Az őv nem betanítás, hanem hosszú képzés tapasztalt segéddel. Magától nem fogja védeni a házat, legfeljebb csak ugat. És ajánlott.

A nj munkakutya, nem lehet csak tartani. Dolgozni kell vele napi szinten. Valami munkát, sportot válassz ki.

2016. nov. 6. 07:27
 12/26 A kérdező kommentje:
Dolgozás alatt mit értesz? Edzeni kell a kutyát, trükkökre tanítani, vagy mit?
2016. nov. 6. 10:25
 13/26 anonim ***** válasza:
88%
Tanítani akár trükkökre, vagy valami sportot választani, ez lehet őv, agility, nyomkövetés, engedelmes, bármi.
2016. nov. 6. 12:47
 14/26 anonim ***** válasza:
22%
Az őv-öt nem ajánlom kezdőknek. Amúgy védi a házat az én kutyáimnak nem kellett tanítani és keményen védik. Egy minőségi munkakutya kölyökben pedig van kellő kurázsi. De ezen kívül a többit bátran ajánlom és rajzos németjuhászt vegyetek.
2016. nov. 6. 13:19
 15/26 anonim ***** válasza:
70%

1.Ha ivartalaníttatod,akkor mindegy,ha nem,/és a szomszéd kutya is ivaros/,akkor kant inkább ne.Meg eleve,a kanokkal nehezebb bánni,dominánsabbak,tehát első kutyának inkább ne,főleg a német juhász fajtából.De a legjobb ha IVARTALANÍTASSZ!Nem olcsó,de sok betegségtől és gondtól megkíméli kutyusod,és téged is.Jobb kifizetni egy ivartalanítás,mint később méh/here rák kezelését.

2. 8 hetes korában nyugodtan elhozhatod.Addigra anyja mellett már szocializálódik,itt az ideje az emberek világában elkezdeni.

3.Beültetik a kutyádba,így ha elszökik,akkor a megtaláló le tudja olvastatni pl orvosnál,és visszajuttatják neked.

4. Állatorvos majd mindent elmond.Neked csak a kijelölt időpontban el kell vinned,fizetned,és kutyádat sok betegségtől megkíméled

5. Nem ajánlom,hogy bezárjátok.Ezzel csak agresszívvé válhat,felgyűlnek feles energiái,és hoppá,egy kutya,akivel nem tudtok bánni.Inkább tanítsd meg,hogy nincs felugrálás,nem szaladhat ki a kapun,stb.

Ha még is kell kennel,akkor elég egy kisebb is,mert gondolom nem napokra tennétek be...

6. Amint hazahozod,egész udvar.Ha eleget mozog,foglalkozol vele és vannak játékai,akkor nem fog rombolni.

7.Ha nem mozogsz,foglalkozol vele,akkor igen.

8. Ha sokat olvasol,rászánod az időd és az energiád,te és kutyád is kiegyensúlyozottá váltok.A kérdés,hogy milyen kapcsolatot alakítassz ki vele.Erről rengeteget olvashatsz akár a neten is .A kutyasuli sem árt,max annyi haszna van,hogy a kutyád meg te is tudtok ismerkedni,de alapvetően nem ott fogsz megtanulni jól bánni a kutyával,ahhoz tényleg rá kell szánnod az időt.

9. Nagykorában 1-2x,kicsiként többször keveset.Száraz és konzerv kaját,csontot is adhatsz neki.

10. Nem értem miért kéne kiskorában bezárni.Ha ilyenkor nem köztetek szocializálódik,akkor ne is álmodj a jó kapcsolatról vele.Kutyafüggő,de mind kis és nagykorában nem árt 1-2 óra séta,csak kicsiként még többször keveset sétáljatok.A játék is elengedhetetlen akár veled,akár más kutyákkal.

11.Nem kell sűrűn fürdetni,nyáron 2-3x sztem elég.Kefélni sem muszáj olyan sokat,de azért 2-3 hetente nem árt.

Nem kell megtanítani.Vagy olyan a kutya,hogy ugat magától,vagy nem.Ezt nem iazán lehet szabályozni,

2016. nov. 6. 13:57
 16/26 anonim ***** válasza:
81%

Szia!

1. A neme mindegy, de ajánlott az ivartalanítás, mert egyrészt a tüzelés nem kellemes dolog, másrészt a kanok szöknek tüzelési időben, harmadrészt egy csomó egészségügyi előnye is van, ha jót akarsz neki, akkor szerintem ivartalanítsd.

2. Nyolc hetes kora előtt semmiképp, tenyésztőtől korábban nem is hozhatod el.

3. Hát ez fogós kérdés, meghatározni nagyon nem tudom neked, de a lényege, hogy a kutya nyakába ültetik be, és tartalmazza az eb és gazdája adatai, szóval ha esetleg elkóborolna, akkor egy chippolvasás után értesíteni tudnak téged, és így nagyobb eséllyel kerül haza.

5. Vannak kötelező oltások, amiket meg kell kapnia, mert addig nem viheted sétálni, de ha elviszed dokihoz, miután hazahoztad, ő tájékoztatni fog, hogy mikor mit kell kapnia.

5. Egy 20 m2 minimum, mi olyan magasat csináltunk neki, hogy én is kényelmesen fel tudjak bent állni, így kényelmesebb takarítani.

6. Felesleges egész nap kennelben lennie, addig amíg megszokja az új helyét, addig érdemes, de utána csak akkor zárjátok be szerintem, ha jön valaki, aki fél esetleg tőle.

7. A miénk semmilyen kárt nem tett a kertben, persze mindig lefárasztottuk. Kint hagyott papucsokat, meg munkáskesztyűket néha ellopott, de gödröket sose ásott, fákat se rágott ki. A kukát szedtem még néha szét, de ezen kívül semmit. A kert max akkor veszélyes neki ha van benne valami olyan.

8. Kezdőknek ajánlott a suli/ovi, mi is voltunk, jót tett. Én tíz évesen kaptam, most öt éves, nem mondom, hogy versenyt nyernénk engedelmességből, de szerintem jó kutya. Nem nehéz tanítani sem.

9. Kiskorában napi háromszor, nagykorában egyszer, de jobb ha kétszer. MInőségi tápot vegyetek neki, ne Pedigrét meg Csöpit, meg ilyeneket. Ajánlom a Britet, Joserát, vagy a Calibrát. Vagy olvass utána a BARF-nak, az is jó, ha nem jobb, mint a tápok. Az, hogy mennyit, az a táp zacskóján rajta van.

10. Én napi egyszer szoktam vele másfél-két órát sétálni, abban van szabadon bóklászás, láb melletti séta és tanítás, trükközgetés is. Így napközben nyugi van, de ha van időd, viheted reggel is, örülni fog neki.

11. Átkefélheted hetente, de fürdetni szerintem nem kell havonta. Három-négyhavonta elég.

12. Tanítani kell rá, bár egy kerítésnél ugató kutya nagy visszatartó erő, és bár mi nem tanítottuk, nem engedne be senkit, ha nem vagyunk ott.

13. Az oltásokat nem tudom, a tápra számolj havonta egy tizest (minimum)

Amit még hozzátennék az az, hogy törzskönyv és szűrések nélkül ne vegyetek kutyát, mert a németjuhászt nagyon sokan szaporítják. Apróhírdetéses oldalakról, meg piacokon semmiképp se vegyetek kutyát, hanem keressetek egy jó tenyésztőt kennelnévvel, törzskönyves, szűrt kutyákkal, akik eredményeket is fel tudnak mutatni kiállításokon/munkában. Máskülönben sajnos nagy esély van rá, hogy lesz valamilyen örökletes betegsége. (Az enyém szaporított kutya, szóval tapasztalatból mondom.) Viszont ha tavasszal szeretnétek, már most vegyétek fel a kapcsolatot a tenyésztőkkel.

A másik, amit még hozzátennék, az az, hogy nyugodtan beengedheted a lakásba is, mert szeret a gazdája közelében lenni, és így sokkal jobb lesz a kapcsolatod is vele. Bezárni meg nem szabad hosszú időre, egy olyan kutya, akivel foglalkoznak napi szinten, nem rombol, hanem alszik, vagy nyáron napozik például.

Egyébként mennyi idős vagy?

Sok szerencsét a kutyushoz!

2016. nov. 9. 17:54
 17/26 anonim ***** válasza:

#16 mindenkinek ajánlott a suli és az ovi?

Nap két normál adagot kap a kutyád vagy felezve van?

2016. nov. 9. 19:07
 18/26 anonim ***** válasza:
? Nem kell a suli ovihoz
2016. nov. 9. 19:08
 19/26 A kérdező kommentje:
Köszönöm a sok segítséget! Most vagyok 14, a májusi szülinapomkor kapom/kapjuk :) Egy ideig egyedül lesz, de utána egész nyáron vele lennék.
2016. nov. 9. 19:24
 20/26 anonim ***** válasza:
100%
Tenyésztőt már most érdemes lenne nézni. Én a jelenlegi idősebb kutyámra 8 hónapot, a fiatalabbikra majdnem 2 évet vártam, bár nekem mások voltak a szempontok, mint egy átlag családi kutyánál. De ez nem úgy működik, hogy 2 nap alatt találsz és kapsz kölyköt. Egy rendes tenyésztő többször leteszteli a leendő gazdákat, emellett várólista van, nem nagyon maradnak nála kölykök.
2016. nov. 9. 21:02
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!