KUTYA vs. SÜN? Bővebben lent SOS?
2 amerikai staffordshire terrier kutyánk van. Nem kennelbe vannak hanem szabadon a kertbe, mostanában minden este és éjjel legalább 3x arra kell felkelnünk és lemenni hozzájuk, mert ugatnak, mert ott van egy sün. (az fontos, hogy csak akkor ugatnak, ha tényleg valami van, pl. a kapunknál állnak, vagy csöntget valaki, sün, és ilyenkor egyből megnézzük, hogy miért ugatnak).
De a nagy kutyánk (10 hónapos) ő csinálja a fesztivált, de úgy hogy az se érdekli, ha szétszúrja a pofáját, hogy folyik belőle a vér. kb 15perce megint ez volt, kimentem, a szomszéd kertben voltak, mind a ketten és ott harapta a nagykutyánk a sünt. Szétszedte a kerítést, ahol a sün volt, persze a kicsi(4 hónapos) ment utána.
Egyszerűen, ha jön egy sün, megbolondul tőle (tudom ez sok kutyánál így van).
Segítsetek légyszives, hogy mit lehetne ez ellen tenni? Elektromos nyakörv kizárva, mert állatkinzásnak tartjuk, főleg ennél a fajtánál nem érne semmit, akiknél a fájdalom küszöb a csillagos ég. Eszünkbe jutott még, hogy kerítés helyett vasbeton hálót csináljunk, de az meg...
Sünriasztót nem találták még fel?:) Akik ilyen helyzetben vagytok/voltatok, hogy oldottátok meg ezt?
Nagyon köszönöm előre is az ÉRTELMES válaszokat.
Most mind a ketten a házukba vannak, mert kaptak a seggükre, és nem veszünk róluk tudomást, hiába jönnek hízelegni, mint ha ott se lennének úgy csinálunk. Tudom, hogy ez nekik a legrosszabb, mert ez olyan, mintha ki lennének tagadva a falkából.
Nem tudsz vele mit csinálni, csak várni, hogy a sünök elszokjanak. Általában ha egyszer megjelennek az egész nyarat ott töltik családostul és ha a közelben laknak mindig visza fognak jönni, hátha jövőre nem jönnek.
A sünik ritkán mászkálnak egyedül, szóval ha az egyiket kiköltözteted a városból szerintem még nem oldódott meg a dolog, bár ezt sose próbáltam.
A sün védett állat,az elpusztítása szabálysértés,büntetendő.
Mivel Te vagy a kutyáid tetteiért a felelős,neked kell a testi épségük érdekében kitalálnod valamit.
Pl.ha van a közelben állatkert vagy vadaspark,hívd fel őket és az ottani szakértőktől kérj tanácsot.Vagy pl.az állatorvostól.Hátha meg tdnák mondani,mivel tarthatod őket távol.
Na akkor ezt hallgassatok!
Nekem egyetlen megoldas tunik megoldasnak:
Ha ott a sun, kimesz hozzajuk egy nagy halom jutalomfalattal, vagy akarmivel, amivel motivalhatoak. Most ugy irom le, mintha egy kutyad lenne, mert kettot egyszerre meg nem kepeztem.
Szoval ott a sun es ott az ugato kutya. Valamivel probald meg elterelni a figyelmet az ebnek. Erre sokszor eleg az, ha csak kimegy a gazdi, de ha a sun tul erdekes, akkor lehet, hogy csak a jutalomfalat tudja elvonni a figyelmet, de az is lehet, hogy az sem. Lehet, hogy akkor fog csak rad figyelni,ha egy eles, magas hangot adsz ki. Ha ez sem, akkor talan az, ha a sun es a kutya koze allsz.
Tegyuk fel, hogy a kutya mellett allsz es egy eles hangot kiadva egy mp-re radnez a kutya. (Nagyon nagyon gyorsan kell cselekedned, mert masodperceken mulhat a siker vagy a bukas!) Abban a masodpercben, hogy rad nezett es nem a sunre, meg kell jutalmazni. Mondjuk jutalomfalattal.
Tegyuk fel, hogy amint megkapta, maris megint a sunnel foglalkozik. Megint tereld el a figyelmet es amint elforditotta a fejet a suntol, megint jutalom. Arra vigyazz, hogy ha elkesel es akkor adod neki a jutalmat, amikor mar megint a sun koti le a figyelmet, akkor a kutyanak ez azt fogja jelenteni, hogy azert kapott jutalmat, mert ranezett a sunre. De te pont azt szeretned, hogy azt ertse meg, hogy csak akkor kap finom falatot, ha rad koncentral es nem a gombocra.
Ha mindannyiszor radnez, ahanyszor elvonod a figyelmet, akkor egy ido utan rajon, hogy ez neki kifizetodo, ezert egyre gyakrabban nez majd rad, mert tobb jutifalatot akar. Ha ezt a reakciojat eszrevetted, akkor egy kicsit ki lehet tolni az idot, amig nekiadod a falatot. Megint figyelemelvonas, mikozben a falatot a szemed oldalahoz emeled, hogy a kutya a szemed fele nezzen. Ott fogja tartani a tekintetet, mert varja a falatot. Ha ket mp-ig nezett, akkor megint falat! Megint vigyazz, mert csak akkor szabad jutalmazni, amig a tekintete rajtad van. Ha akkor adod oda, mikor mar a sunt nezi ujra, akkor az hiba.
Ne tedd tul magasra a lecet, minel tobb jutalmat tudsz kiosztani, annal nagyobb lesz a kutya sikerelmenye es annal gyorsabban tanul. Kis lepesekben haladj elore.
Egyre tovabb told ki az idot, sajnos sokaig fog tartani es nem egyetlen nap alatt lesz siker, hanem akar egy hetbe is beletelik, vagy kettobe, vagy tobbe. De fiatalok a kutyaid es konnyen tanulnak. A celunk ezzel a kepzessel az, hogy a kutya felfogja: ha a sunt bekenhagyom, akkor az nekem nagyon jo, mert finom falatok szallingoznak. Ha pedig a sunnel foglalkozom, az unalmas.
Ha a kutya ezt megtanulta, akkor mar nem lesz szukseg a falatokra sem, mert az idegrendszerebe beleivodik ez a helyes viselkedes.
Meg azt teheted, hogy egy ido utan, mikor mar minden alkalommal radnez, mikor te akarod, bevezethetsz egy parancsszot: "Hagyd!" Ha ezt megtanulja a kutya, akkor akarmikor kimondod, tudni fogja, hogy azt a dolgot nem szabad neki.
Sajnos ezt igy leirni eleg bonyolult, lehet, hogy semmit nem ertettel belole. Abbol tanul az ember, amit lat es hall.
Ezert belinkelek neked egy oldalt, ahol egy sorozat reszeit lehet letolteni.
a felsorolt reszek kozul toltsd le a 3.at(Pongo) es a 11-est(Max) nezd meg. A Pongos a kajarol valo figyelemelterelest mutatja be, a Maxos pedig egy olyan kutya, aki kenyszerbeteg. Mindket kutyanal teljes a siker. Nalad igaz, hogy sunrol van szo, de a modszer ugyanaz: egy dologrol, el kell terelni a figyelmet.
Ha elkezded nezni, ugysem fogod tudni abbahagyni, annyi mindent lehet belole tanulni! Talan masban is hasznat veszed! Semmi sem lehetetlen, nem igaz, hogy nem tudsz semmit tenni es az sem, hogy kocsiba kellene ulnod!
Sok nyugodt alvast es jo tanulast kivanok!
* Automatikusan eltávolított tartalom.
Megint en vagyok, aki annyit irt. Eszembe jutott meg valami: klikker!
A klikker egy tenyerben elfero szerkezet, ami megkonnyiti a kommunikaciot a kutyankkal. Egy helyen meg kell nyomni es egy klikk-hangot ad ki, ami a kutyanak azt jelenti, hogy: "igen, most csinaltam jol!"
Gondolom ismered a tortenetet Pavlov kutyajarol. Az ember kiserletezett a kutyaval ugy, hogy akarhanyszor enni adott az ebnek, megszolaltatott egy csengettyut. Egy ido utan ezzel azt erte el, hogy akarmikor, amikor megszolalt a csengo a kutyak jelentkeztek a kajaert, mert osszekotottek az etetest a hanggal.
A klikker ugyanerre valo: akarhanyszot klikkelunk, mindig jutalmat kap a kutya. Ezzel azt erjuk el, hogy a kutya megtanulja: Klikk = jutalom
Ez azert hasznos, mert a masodperc toredekenek pontossagaval tudjuk a kutyaval tudatni, hogy mikor csinalta jol.
Errol is oldalakat lehetne irni, de belinkelem az oldalt, ahol teljes reszletessegeben leirjak, sot meg a modszert is! De ne siess, mindent olvass el!
A sorozat es ez az oldal, ha mindkettot megerted, akkor meg fogja sporolni neked a kutyaiskolat, mivel nem csak magat a trukkot irja le, hanem az egesz gondolkodasmodot el tudod sajatitani belole. Igy akarmirol akarod leszoktatni, vagy epp raszoktatni, nem kell mindig megkerdezned mastol, hogy hogyan kell, hanem a te kezedben lesz a kulcs, neked is lesznek sajat otleteid.
Ezen most nagyon jót mulattam.
Első körben elképzeltem, hogy éjjel 1-kor hálóingben kocsiba ülök és autózok a falu szélére, hogy a sünt kellő távolságra vigyem a kutyáktól. Előtte persze valahogy el kell jutnom az autóig, kezemben egy sünnel.
Aztán meg hogy klikkerrel és jutalomfalattal a kezemben próbálom magamra hívni a sünnel balhézó kutyáim figyelmét.
Szerintem a szomszédok néhány nap után kihívnák a híradót, vagy elvitetnének egy cirkuszba. :))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!