Igaz, hogy a kutyák akkor öltögetik a nyelvüket, ha kellemetlenül érzik magukat? Akkor nálunk mi a helyzet?
Mindenhol azt olvasom, hogy ha a kutya öltögeti a nyelvét, az vagy azt jelenti, hogy kellemetlenül érzi magát, vagy azt, hogy "ledominálva" érzi magát, és szeretné, ha pl. a gazdája kevésbé viselkedne vele dominánsan.
Az én kutyám szinte állandóan öltögeti a nyelvét, ha parancsszót mondok neki, leültetem, ráteszem a pórázt, de még akkor is, ha teljesen normálisan megsimogatom. Olyankor mindig hanyattvágja magát és mutatja a hasát, hogy ott vakargassam, de nem bírja ki nyelvöltgetés nélkül, pedig igazán nem csinálok semmit, amitől "ledominálva" érezhetné magát.
Egyszerűen olyan, mintha annyira erős késztetést érezne, hogy ő legyen a főnök, hogy még vakargatás közben se tudja elviselni, hogy "behódoljon" és a hasát mutassa.
Nem lehet ezt valahogy megszüntetni?
Az, hogy úgy csinál mintha lihegne (szóval simán lóg a nyelve), az nem nyelvöltögetés, márpedig az írásodból az jött le, hogy ezt csinálja. Ha tévedek akkor bocsi :D
A nyelvöltögetés az olyan, hogy röviden kidugdossa a nyelvét. De ilyenkor a testtartása is megváltozik, szóval könnyű észrevenni.
Ha viszont az ajak- és orrnyalogatásra gondolsz, az az egyik leggyakoribb, legismertebb csillapító jelzés. Tehát: "hé, nyugi van, nem akarok rosszat" "látod, milyen ártatlan jó kiskutya vagyok?" hogy kikerüljön az adott szituációból.
Kevésbé ismert tény, hogy a kutyák testbeszédének vannak egyéni variációi és némelyik kutyánál az ajkak nyalogatása kérést fejez ki: "hű de jó, gazdi, ne hagyd abba" vagy "a hasamat is, légyszi".
Nyilván ilyenkor az egész szituációt és a kutya testbeszédét összességében értelmezzük, mert ha csak egy-egy elemet kap ki az ember, akkor előbb-utóbb nagy harapásnak lesz kis gazdája (pl. önmagában a farokcsóválás sem feltétlenül egy pozitív jelzés)
"Egyszerűen olyan, mintha annyira erős késztetést érezne, hogy ő legyen a főnök, hogy még vakargatás közben se tudja elviselni, hogy "behódoljon" és a hasát mutassa."
Anyám, borogass!
no. 1. Igen, tévedsz, a rövid nyelvöltögetésről van szó.
no. 2. Nagyon köszönöm a meglátásaidat, de egyálalán nem értem, miért kiáltasz borogatásért, szerintem nem hülyeség, amit írtam. Nem ez az első kutyám, az előzőnél soha semmilyen nyelvöltögetést nem figyeltem meg. A mostani kutyám menhelyről van, és tényleg mindenben, de mindenben domináns akar lenni. Nagyon nehéz volt vele megértetni, hogy nem mindig az van, amit ő akar, és mindezt kedvesen, de szigorúan tettük. Ebben a kontextusban rohadtul nem értem, mit van ezen mmit szörnyűlködni.
Nem vagyok egy világtól elzárt ember, találkoztam már más kutyákkal is, folyamatosan beszélek más gazdikkal is. Oké, nem nézek Cesar Millan műsorokat, de annyira nem volt nagy baromság, amit leírtam, úgyhogy chill, please.
no. 3. Neked is nagyon köszönöm.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!