Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Amerika staffordshire terrier...

Kzsófia kérdése:

Amerika staffordshire terrier 5 hónapos kiskutyámat szeretném törzskönyveztetni. Fajtatiszta szülőktől. Hogy lehetséges e ha a szülők nincsenek törzskönyvezve illetve én meg csinálhatom e vagy csak az akitől vettem? És mennyibe kerül?

Figyelt kérdés

2016. okt. 29. 16:23
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
100%

Utolsó: arra való a törzskönyv, amit te is leírtál: ez bizonyítja a kutya származását, illetve, hogy a szülei megfeleltek tenyészszemlén, ösztönpróbán, mentesek az örökletes betegségektől stb. Tehát, egyfajta garancia arra, hogy olyan lesz valóban a kutyád mind küllemre, mind jellemre, amilyennek az adott fajtának lennie kell, és várhatóan nem alakul ki rajta örökletes betegség.

Másrészt, vannak akik kiállításokra is viszik a kutyájukat, oda is kell a törzskönyv. Vagy fajtatiszta kutyáknak rendezett munkaversenyre stb. Vagy esetleg tenyésztésre adják a fejüket :)

2016. okt. 30. 10:30
 12/20 anonim ***** válasza:
100%

Nem tudom kedves kérdező neked meg miért kell azon pattogni, hogy "leírtam hogy fajtiszta" (amiegyéként igaz, merthát kutya... te fajTAtisztára gondoltál) Ha a kutyádnak nincs törzskönyve nem tudod bizonyítani, hogy valóban fajtatiszta stafford... Gondold el beviszel egy 100%-ig audinak látszó kocsit a kereskedésbe, de nincs róla se származáási lapod, se korábbi adás-vételi szerződésed a kereskedő el fog hajtani, mert nem bemondásra megy!

Ha nem akarod tenyészteni, kiállításra vinni, akkor igazáből már felesleges a törzskönyv. Nekem is a németjuhászomnak van, mert megbízható helyről akartam venni, ki is fizettem érte nem kevés pénzt, megkaptam a törzskönyvet megnéztem, beraktam a szekrénybe és ott van. A kutya meg múlthéten lett ivartalanítva (most 6 és fél hónapos és szuka).

2016. okt. 30. 11:06
 13/20 anonim ***** válasza:

#11-es, én is pontosan így gondolom, ezért értetlenkedem egy kicsit :)

Mert én mondjuk nem viszem kiállításra egyik kutyámat sem, nem is adom a fejemet tenyésztésre, ezért nem is használom a törzskönyvet semmire.

Azért érdekelne, hogy a kérdező miért szeretne törzskönyvet, mert ugye azt azért még ő sem gondolhatja komolyan, hogy egy szaporítótól származó kutyával majd beengedik egy kutyakiállításra... Aztán majd azzal a kutyával tenyésztésbe fog???

A komoly tenyésztők szemében mindig is vörös posztó lesz az, hogy a szaporítók találomra engednek össze bizonytalan egészségi állapotú kutyákat. Ezért tartom teljesen lehetetlennek, hogy egy fajtajelleget mutató kutyát valaha is törzskönyvezzenek és egy kalap alá vegyenek olyan kutyákkal, akiknek a származását több generációra visszavezethetően is igazolni lehet.

2016. okt. 30. 11:16
 14/20 anonim ***** válasza:
100%
ezt nem csak te nem érted... Az előtt kellett volna a törzskönyvet fontosnak tartania, mielőtt megvette a szaporítótól az olcsó kutyát..
2016. okt. 30. 11:57
 15/20 anonim ***** válasza:
100%

Nem olvastam végig a kommenteket, ha már írták, bocs, hogy ismétlek.

A tenyésztő tud kiváltani tk-et a kutya 6 hónapos koráig, te nem. Az, hogy a szülők tk-esek, nagyon kevés. Kell alombejelentő lap, fedeztetési jegy, a szülőknek a szükséges eü szűrések és temyésszszemle, illetve kiváltott kennelnév is. Az alombejelentő lapot a kölykök 4 vagy 6 hetes kora előtt kell intézni, a fedeztetési jegyet pedig a fedeztetés előtt. A szűréseket, tenyészszemlét szintén a kiksutyák megszületése előtt kell megcsinálni. Ha ezek nincsenek meg, akkor nem lehet bizonyítani, hogy valóban azok-e a szülők, akiket a kutyád tenyésztője -vagy inkább szaporítója- mond, illetve nem lehet tenyészteni azokkal a kutyákkal. Vagyis nem kaphatnak tk-et a kölykök sem.

Ha pedig ezek meg vannak, akkor nincs olyan ostoba ember, aki ne váltaná ki az 5000 forintos tk-et. Vagyis a kutyád keverék, vagy a szülei örökletes betegséget hordoztak vagy olyan pocsék idegrendszerűek, hogy nem engedélyezték velük a tenyésztésr.

2016. okt. 30. 13:43
 16/20 A kérdező kommentje:
Már beszéltem illetékessel ezzel kapcsolatban.. úgynevezett mestertenyésztővel. Igen, ezt benéztem mert rengeteg vizsgálatra kellene vinnem ahoz hogy törzskönyvet kapjon. Versenyre illetve később szaporítónak szeretném, vagy hogy is mondjam. Valaki írta hogy olcsón hozzá jutottam így.. hát nem mert a felmenői igen szép eredményeket elértek kint Amerikában, csak sajnos aki azok utóját lehozta magyarba ő nem foglalkozott velük kellőképp. Ő csak szaporító lett. Nagyon szépen köszönöm a sok választ, rengeteget tanultam belőlük :)
2016. nov. 1. 09:59
 17/20 A kérdező kommentje:
*utódját
2016. nov. 1. 10:00
 18/20 anonim ***** válasza:
90%
Sajnos a te "mestertenyésztőd" nagy valószínűséggel nem az. Ugynis egy tenyésztő nem dolgozik ismeretlen eredetű kutyákkal. Az amerikai felmenők meg valószínű kamu.. láttál bármilyen papírt ami ezt igazolná? A törzskönyvhöz a te kutyádnak nem kellett volna vizsgálat, ha a már a születése időpontjában kiváltják (neki kellett volna sok szűrés, verseny, hogy törzskönyves kutyákat adjon el+neki is tk-s kutyáinak kellett volna lennie)
2016. nov. 1. 11:12
 19/20 A kérdező kommentje:
Nem azt mondtam hogy a mestertenyésztőtől vettem, hanem csak hogy rákérdeztem nála mint itt hogy mit tehetnék. Igen láttam róluk papírt, de mint ahogy le is írtam akitől én vettem ő már nem foglalkozott annyira a kutyákkal. Szaporító volt csak. És ennyivel le is zárnám :) köszönöm a válaszokat!:)
2016. nov. 2. 21:24
 20/20 anonim ***** válasza:
Kérdező, egy másik ügy miatt a minap néztem utána az általános tenyésztési szabályoknak. Ha a szülőknek minden tenyésztéshez szükséges szűrésük, papírjuk meg van, akkor alombejelentő és fedeztetési jegy nélkül is kaphatnak tk-et, ha megcsinálod a dns tesztet. Persze ekkor is a tenyésztőnek kell kiváltania, te nem tudod.
2016. nov. 3. 12:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!