Amerika staffordshire terrier 5 hónapos kiskutyámat szeretném törzskönyveztetni. Fajtatiszta szülőktől. Hogy lehetséges e ha a szülők nincsenek törzskönyvezve illetve én meg csinálhatom e vagy csak az akitől vettem? És mennyibe kerül?
Sehogy nem lehet törzskönyveztetni. A szülők sem minősülnek fajtatisztának, ha nincsenek törzskönyvezve.
Egyébként a tenyésztő tud törzskönyveztetni, te nem, de akitől vetted, az sem, mivel ő nem tenyésztő.
Sehogy sem!
Különben is, keveréknek minek tk?
Leírtam hogy fajtiszta akkor nem értem miért kell rá azt írni hogy keverék??
Közben kiderült, hogy a szüleinek is van tk.
Így mit kell tennem, hogy az enyémnek is legyen? Kérjem meg azt akitől vettem, hogy segítsen benne?
Semmit nem tudsz tenni, rendes tenyésztőtől kellett volna kutyát venni, aki mindent hivatalosan csinál, szűrések, tenyészszemle, ilyesmik, plusz ugye a papírmunka. Utólag már sajnos cseszheted.
És azért hívják itt egyesek keveréknek, mert TK híján nem visszakövethető a származása, nem igazolható a fajtatisztasága, úgyhogy hivatalosan keveréknek tekintendő.
Nem számít fajtatisztának, csak ha van törzskönyve. Törzskönyvet pedig csak a tenyésztő igényelhet, amint megszülettek a kiskutyák. Ha nem kaptál törzskönyvet, akkor vásároltál egy ún. fajtajellegű keveréket egy szaporítótól.
Off:
A lelkiismeretes tenyésztő csak olyan kutyákat von be tenyésztésbe, akik egészségügyi szűréseken estek át, így a szerződésben általában egészségügyi garancia is szerepel a kiskutyával kapcsolatban.
Szóval egy szaporítótól származó kutyánál nem az szokott lenni a legnagyobb probléma, hogy nincs törzskönyve.
De ezt itt a GYK oldalon naponta leírja valaki.
Kívánom, hogy neked szerencséd legyen és ne legyen bajod a kutyáddal!
"Leírtam hogy fajtiszta akkor nem értem miért kell rá azt írni hogy keverék??
Közben kiderült, hogy a szüleinek is van tk.
Így mit kell tennem, hogy az enyémnek is legyen? Kérjem meg azt akitől vettem, hogy segítsen benne?"
Nem tudsz mit tenni, értsd meg. A tenyésztő tud kiváltani törzskönyvet, ennek több feltétele is van, nem elég az, ha a szülőknek van tk.-e. Szükséges, hogy a szülők megfeleljenek a tenyészszemlén; meglegyenek az előírt eü. szűréseik megfelelő eredménnyel - ezután vonhatóak tenyésztésbe, csak így kaphatnak a kölykeik tk.-t.
Mivel te nem tenyésztőtől vetted, így eleve nem lehet törzskönyveztetni a kölyköt.
Legközelebb, ha törzskönyvezett kutyát szeretnél, akkor azt vegyél, tenyésztőtől.
Az jutott eszembe, hogy ha már megvetted a kiskutyát, akkor mire kell neked a törzskönyv. Nem piszkálódom, tényleg kíváncsi vagyok, hogy mikor lehet szükséged a törzskönyvre.
Nekem két kutyám van, azért vettem őket tenyésztőtől és fizettem értük jelentékeny összegeket, mert tudtam, hogy jó helyről veszem a kutyákat. A szülők aktívan dolgoznak, egészségesek, tenyésszemlén, ösztönpróbákon kiválóan megfeleltek és megvan minden egészségügyi szűrésük. Bizonyíthatóan, hitelesen.
A két törzskönyv a szekrényben van, akkor láttam utoljára, amikor megkaptam és betettem a helyére.
Nem szoktam nézegetni, az első állatorvosi vizsgálat kivételével felmutatnom sem kellett még soha, sehol.
Szóval lehet, hogy ciki, de nem nagyon tudom, hogy mire használható a törzskönyv a mindennapokban...
Ha valaki felvilágosítana erről, elmondhatnám, hogy ma is tanultam valami hasznosat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!