Szeretnék egy labrador kutyát, mennyibe kerülne ez nekem?
Soha nem volt még kutyám. Mennyibe kerülne az oltás, kutyaház stb, illetve a havi költségei.
Valaki letudná nekem ezt NAGYON RÉSZLETESEN írni?
Keress rá, már sokszor leírtam itt részletesen. Röviden: mintha még egy (keresőképtelen) ember lenne a családban.
Táp havi 6 000 Ft
Oltások (változó): Évente egyszer 20 000-ből visszakapunk
Szívféreg elleni tabletta (paraziták ellen): 8 Havi kb 15 000 Ft
Bolhanyakörv: 6000 (Amikor a szívféreg ellen nem kapnak tablettát)
Féreghajtás 4 havonta (nem találok számlát)
Rágás és egyéb kifizetendő károk: évi 5-60 000 Ft (A 60 000 egy autóbaleset volt, nagyon átszabta egy autó elejét)
Kutyaiskola:Heti 1500 Ft
Betegségek: Évi kb 10 000 Ft
Rengeteg olyan apró költség, amit az ember nem számol
Arra szeretném felhívni a figyelmedet, hogy mielőtt fajtatiszta kutyát veszel olvasd el Miklósi Ádám:A kutya viselkedése, evolúciója és kogníciója című könyvének a fajtatiszta kutyák tenyésztésére vonatkozó részt.
A kutya vásárlási áráról két okból nem írok:
*Barátot nem veszünk
*"fajtatiszta" kutyát nagyon eltérő árakon kaphatsz
kinti tartásra sosem adnál kutyát? aztán miért? a kutya eredetileg nagyon is kinti állat. valahol csak jobb neki, ha akkor jön-megy az udvaron mikor ő akar és nem akkor mehet friss levegőre, ha a gazdi épp ráér
mondom ezt annak ellenére, hogy az enyém pont itt szuszog a lábam alatt a szobában.
Ezt a Lelenc tette fel tegnap. Ennél jobban nem tudom megfogalmazni én sem. Nálam kizáró ok, ha valaki csak az udvaron akarja a kutyát tartani. Mindig is az marad.
"Folyvást csörög a telefon, öröm volna, hogy örökbe fogadási szándékot jeleznek többen.
Ám elakad a hangom, amikor arra a kérdésre, "hol fog lakni a kutya", a válasz: "az udvaron". "Nem, nem jöhet be a lakásba, ott az udvar neki".
Ne akadjatok ki, ha azt mondjuk, a "kutyának az udvaron a helye" szemléletű embernek mi nem adunk örökbe.
Ismerjük a kutyáinkat, a legjobbat akarjuk nekik. Sajnáljuk, ha valaki nem akar együtt élni a kutyával, ám akikről mi gondoskodunk mást szeretnének: az ember közelségét vágyják, hogy mindig ott lehessenek, ahol a gazdi.
Te sem az udvaron laksz.
A kutyád pedig _veled_ szeretne lakni és nem "nálad".
Ha telefonálsz és azt mondod, nem engeded veled élni a kutyát, köszönjünk el békében."
baromi egyszerű lenne, de vannak, akik akkor is tartanak.
mennyivel jobb, ha az "igen, a lakásban fog élni" válaszra odaadják a kutyát, csak a tulaj azt felejti el közölni, hogy ott meg majd jól egyedül hagyja. sok ilyen van.
jobb megoldás?
kár, hogy csak röhögni tudsz rajta, ha ennyire kutya párti vagy. attól még a lényeg ugyanaz: gyakran megesik, hogy egy "csak" kint tartott kutyával többet foglalkoznak, mint egy lakásban tartottal.
főleg egy labrador, ami nem is kicsi, rengeteg mozgást igényel és úgy lop, mint egy szarka :))) - na, azt képzeld el egyedül hagyva egy lakásban lefárasztás nélkül
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!