Ha pl pároztatni akarnám az egyik kan kutyám akkor neki kötelező a tenyészszemle? Vagy nem kötelező de ha nincs akkor egy tenyésztő se érdeklődik a kutya iránt? És pl tegyük fel h németjuhászról van szó, ugye ott teljesen külön van válva a munka és a kiállítási, akkor egy munkavonalúnak is közelező vagy ez csak a kiállításnál fontos? És ugye pl ha csak a tulajdonságokat nézzuk akkor a munkav. tenyésztőt nem érdekli a küllem, és akkor is nézi a fajtastandardot? Remélem érthető?
A kék szem a legtöbb fajtánál nem véletlenül kizáró ok. Nem csupán küllemhiba, hanem a kék szemmel együtt járnak bizonyos genetikai jellemzők, amik súlyos problémát okozhatnak az utódokban. Konkrétabban nem értek hozzá, mert nem vagyok genetikus, sem tenyésztő, de azt tudom, hogy nem szabad olyan kutyával fedeztetni, akit ilyen okból kizárnak a tenyésztésből.
2016. szept. 28. 20:23
12/21 anonim válasza:
Ha munkavonalú, akkor nem fontos, hogy milyen a szeme színe. Attól még lehet nagyon értékes munkakutya.
2016. szept. 28. 20:23
13/21 anonim válasza:
11: a kutya valószínűleg rejtett merle. Ez nem káros, semmilyen problémát nem okoz, csak nem szabad merle-vel pároztatni.
2016. szept. 28. 20:25
14/21 anonim válasza:
tegnap 22:54
Európában nagyrészt az FCI alapján megy a törzskönyvezés. Azon belül a fajtagondozó ország tenyésztési szabályzata at elvárt. Viszont FCI-n kívül is van élet. Vannak más kutyás szövetségek, nemzetközi klubok is. Ezeknek a tenyésztési szabályzata eltérhet az FCI által előírtaktól.
2016. szept. 28. 20:48
15/21 A kérdező kommentje:
Igen, már utánanéztem h azért kizáró ok ff eknél mert több szembetegségse lehet, de amúgy fci törzskönyve van
2016. szept. 29. 15:24
16/21 A kérdező kommentje:
#12 ha dp s lenne akkor is ezt mondanàd?
2016. szept. 29. 15:24
17/21 anonim válasza:
Azért egy dp messze nem ugyanaz. Oké, hogy beteg LEHET, de beteg vagy örökít betegséget? Ha nem, akkor semmi baj nincs azzal, ha nem standard színű munkavonalú kutyával tenyészt. Egyébként most egy olyan emberről vitatkozunk, aki nincs itt, hogy elmondja az álláspontját, pedig lehet, hogy sokkal többet tud a témáról, mint itt bárki.
2016. szept. 29. 15:31
18/21 anonim válasza:
Egyébként vannak olyan vélemények, komoly tenyésztőktől és állatorvosoktól, hogy a dp nem örökletes. Szóval mielőtt így megkövezel valakit azért, mert olvastál 3 sort a neten egy olyan témáról, amihez amúgy nem értesz, esetleg megkérdezheted őt is.
Nem megkövezlek csak sztem nem kéne így dobálózni a szavakkal h attónmég lehet jó munkakutya, persze lehet de ismerem a tkjat és nem egy olyan kutya akit mindenképp tenyészteni kell, azért nem egy Fetch v Kemi Dean, Astra Maverick, Hash és itt még azért tudnánk sorolni
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!