Lakásba milyen kutya?
21/N vagyok, napi 8 órában dolgozok. Irodai munkám van, viszont nagyon szeretek mozogni, sétálni, futni, biciklizni, túrázni. Szeretnék egy kis társat magam mellé. Természetesen lemozgatnám naponta és megkapna minden szükséges ellátást.
Ezeken gondolkodom: uszkár(közép vagy törpe) francia bulldog, tacskó, máltai selyemszőrű, beagle.
Tudom, hogy elég különbözőek, de nekem ők tetszenek, de nemtudom, hogy melyik lenne a legjobb panelba.
Bármelyik jó lehet, és egy kis-közepes termetű helyes keverék is, ha nem ragaszkodsz a fajtatisztához.
Amit érdemes tudni a felsorolt fajtákról:
- francia bulldog: a futást, bicikli mellett futást nem bírja hosszabb távon. Rövid orra miatt nehezen kap levegőt, a meleget sem bírja. Nyári időben csak kora hajnalban és késő este lehet mozgatni egy kicsit, de futtatni nem. Beteges fajta, nagyon körültekintően kell megválasztani a tenyésztőt. Ráadásul drága is, 200 ezertől indul kb. az ára. Ha sportos életet élsz, nem javaslom.
- tacskó: rövid lába és hosszú gerince miatt lépcsőznie nem szabad! Hosszú távú futás, sport nem neki való, bár mozgékonyabb, mint a bulldog.
- Máltait annyira nem ismerem, de nem egy sportkutya, inkább öleb. Persze mozgásra természetesen szüksége van azért.
- Beagle: cuki kinézetű, de vadászkutya, nehezen nevelhető, leginkább ami megbízható behívást illeti.
- Uszkár: a felsoroltak közül nekem a közép uszkár a legszimpatikusabb. Tenyésztőtől véve viszonylag egészséges fajta, okos, tanulékony, szőre nem hullik, sportolni is lehet vele. Kozmetikázni kell.
A tacsinak érzékeny a háta, a sok lépcsőzést nem szereti.
A beagle makacs, s hajlamos azt tenni amit akar, ha úgy akarja, akkor szétszedhet dolgokat.
Az első válaszoló jól körbe írta. Annyit fűznék hozzá, hogy ha első kutyád lesz akkor ne a beaglet válaszd, viszont az uszkár vagy a máltai jó választás első kutyának vagy még a spániel is mint előttem írták, viszont az uszkár és a máltai igénylik a sok ápolást, attól függően milyen hosszú szőrben van tartva mindkettőt naponta, 3 naponta fésülni kell és rendszeresen nyírni. A spániel is igényel kozmetikát de nem annyit mint az előbbi kettő.
Nekem egyébként közép uszkárom van, havonta nyírom, naponta, két naponta fésülöm. Szuper kutya, nem hullik a szőre, bírja a strapát, futás, biciklizés, túrázás mindent bír, de ugyanakkor nyugodt is elvan otthon is ha épp nincs semmi, mi agilityzünk is, imádja. Viszont nehezebben bírják az egyedüllétet mint a legtöbb kutya, de hozzá lehet szoktatni türelemmel. Figyelj oda hogy jó helyről vedd és akkor egészséges lesz, ne sajnáld rá a pénzt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!