Miből lehet felismerni egy szaporítót és egy sima kutyakölykökkel rendelkező embert? Mi a (z alapvető) különbség köztük?
Ilyesmi változatra gondoltam (egy másik kérdésnél valaki nagyon jól megfogalmazta azt, amit én nem tudtam): "Ha a szülők egészségesek, szűréseik rendben vannak, és voltak tenyészszemlén, adnak törzskönyvet, szerződést, akkor rendben van, hogy nem tenyészteni kíván, csak belekóstol a dologba, de ha ezek közül bármi hiányzik, akkor szaporító.
Ismerek olyant, akinek két szukája van, örökletes betegségektől mentesek, tenyészszemlések, párszor voltak kiállítva (szép eredményekkel), jó kannal lettek fedezve, de csak 1 max két almot szeretne a gazdájuk, és mindenben kutyái tenyésztője segített. A hölgy nem tenyésztő, nincs kennelneve, a kiskutyái a tenyésztőjuk kennelnevével születtek...."
Nem kell megkülönböztetni, mert minfkettő szaporító. Nem csak úgy lehet ártani a kutyáknak hogy valaki gyártja őket és belőlük akar megélni. Egyrészt a szukának nem kell szülni, akármilyen korban van... Hiába nem kér érte pénzt. Valószínűleg nem ért a tenyésztéshez, így a fajta minőségét csak rontja. Az egyik alapfeltétel az hogy ad hozzá törzskönyvet... De ezt nem említetted a példádban...
Szerintem meg lehet állapítani hol vannak jól tarva a kutyák, hogy az illető ért-e hozzájuk, hogy nincs-e túl sok kutyája. Hogy vannak-e eredményeik. Hogy mit mond a többi ember aki onnan vett és milyenek azok a kutyák...
Tőlem származik az idézet. Persze ezek a kiskutyák törzskönyvesek lettek, és a tenyésztőnél születtek, ahol minden adott egy egészséges alom felneveléséhez (infra, maximális higiénia, orvos...). A kicsik nem lettek olcsóbbak, mint a tenyésztő saját szukáitól származó kölykök, és ugyanúgy tökéletesek kiállítási célra is. A tenyésztő is örült, hogy tőle származó kutyák vonala nem veszik el.
Nem jó, ha folyton csak a legtöbbet nyert "sztárkutyák"-tól lesz alom, mert beszűkülhet az állomány, de nem szabad "átesni a túloldalra", tehát csak minőségi, de akár hobbi célra vett kutyától származó alom is értékes lehet később, az onnét származó kutya is lehet sikeres. Egy tk nélküli ismeretlen genetikájú kutyát soha sem lehetne tenyésztésbe venni, de egy jó vérvonalú, egészséges de nem túl ismert ebet nyugodtan, hozzáértő segítségével. Ezért mondom mindig, hogy a tenyésztés NEMESÍTÉS, ami szakértelmet kíván, és sok-sok áldozatot, mind anyagilag, mind időben. Tenyésztésből Magyarországon nem lehet megélni, ez egy igen költséges életforma.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!