Harapás probléma?
A normális családi kutya tartás abból áll, hogy a kutya fölött van mindenki, még a gyerek is. A kutya áll rangban legalul. Így egy jól nevelt kutyánál nem okoz problémát, hogy a gyerek beletúr a kajájába, húzza a szőrét, bármit is csinál, mert a kutya nem agresszióval fog erre válaszolni, hanem más megoldást keres.
Rátok mennyire hallgat a kutya szabadon sétánál, mennyire letiltható ételről, más állatokról, összességében mennyire jó a kutya-gazda kapcsolat? Mert ha tőled is véd be csontot, nem behívható, nem mindig kontrollálható, vagyis nem elég a tekintélyed, akkor persze nem lehet elvárni, hogy a gyerekre is hallgasson, őt is tisztelje.
Kiképző segítségét kellene kérned, hogy a nevelésben segítsen.
Olvasd el a kérdést kérlek. A kutya most került hozzánk. A nevelését eddig nem végeztük, nem szocializálódott a gyerekeinkhez. Értem, hogy a gyereknek kellene felette lennie rangsorban, de hogyan kerülhetne? Én le tudom tiltani a kajáról, még oda nem engedem nem is ehet. De egy három éves gyerek hogyan vívja ki azt, hogy fölé kerüljön a rangsorban? Ez most csak elméleti kérdés, ha nem sikerül megoldani szakember segítségét kérem természetesen, de érdekelne, hogy mi lenne az elmélete?
Az megoldás lehet, hogy kajaosztásnál nem engedem kajálni viszont a fiamat megkérem hogy turkáljon a táljában, mintha enne, és csak utána engedném neki? Vagy ez is agressziót váltana ki?
A gyereknek nem kell kivívnia, hogy a kutya fölött álljon, azt nektek felnőtteknek kell tudatosítani a kutyában, hogy a gyerekek a védelmetek alatt állnak, és eszébe se jusson még csak görbén ránézni sem.
Nyilván a kutya sem volt gyerekekhez szokva, idő kell neki is.
Addig is szigorúan oda kell figyelni rájuk. Ha a gyerekre mordul, kap felé, akkor és ott azonnali határozott megtorlás a részetekről (felnőttek részéről). Azt kell éreznie a kutyának ebben az esetben, hogy ez a viselkedés nem elfogadható, akár meg is ölhetitek érte (természetesen nem ölitek meg, elég, ha a kutya ezt hiszi).
Egyébként mindenképpen javaslom, hogy szakember nézzen rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!