Egy kutya akaratossága mitől függ? Kevésbé akaratos fajták?
Attól is függ, hogy a fajta mire való.
A mentőkutyák, pásztorkutyák és úgy a munkakutyák többsége nem annyira akaratos, hiszen arra lettek kitenyésztve hogy parancsokat kövessenek (persze vannak kivételek, de úgy általánosságban ez a helyzet)
A szobakutyák, ölebek már akaratosabbak
Akkora az egyedi eltérés, hogy nem igazán van fajtáktól beszélni. Keress fel pár menhelyet és egyedet válassz.
Két teljesen egyformának látszó kutyánk van. Az egyik imád engedelmeskedni, a másiknak az az öröm, ha kijátszhat, ellenszegülhet... Néha sétál fel alá az udvaron és minden lépését hangosan kommentálja.
A pincsiket és egyéb padlócirkálókat gyerekpótléknak tenyésztették ki. A szelektálás során nem volt szempont az engedelmesség, vagy fegyelmezhetőség.
Egyébként egy nagy ember mondta, hogy az az állat, melyik pattog, miközben ugat, az nem kutya. Jókai meg odáig ment, hogy az olyan állat, aminek a marmagassága nem éri túl a csizmaszárat, az nem kutya.
Valamennyire fajtafüggő, szerintem. Teljesen megértem a problémád amúgy, én is a kezesbárány kutyákat szeretem. Nekem óriási mázlim volt a kiskutyámmal, a legmegadóbb kutya a földön - persze annak, aki pont egy domináns, "tüzes" kutyát akar, az enyém lenne a szenvedés.
Bár az amstaff gazdák mindig ódákat zengenek a kutyáikról, én mégis a mudira szavaznék. Az amstaff egy nehezen kezelhető, makacs fajta (jó, nyilván vannak kivétel példányok, de általánosságban!), amit normális ember csak fajtához értőnek ajánl. Ezzel szemben a mudi egy érzékeny munkakutya, lesi az ember kívánságát, nem kell úgy "küzdeni" vele, mint egy amstaffal. Viszont óriási a mozgásigénye, és szellemileg is le kell fárasztani.
A Volhard-féle tesztet ismered? Nézz utána, a segítségével ki lehet szűrni, hogy egy almon belül melyik kiskutya mennyire domináns.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!