Altatás utóhatása lehet-e?
Ööö 12 éves kutyát altatni, egy fogkő leszedés miatt? Hát elég merész vállalkozás. Remélhetőleg az orvos nem csak hárított.
Bár lehet hülyeséget mondtam, de úgy tudom, egy bizonyos kor után már csak akkor altatnak-műtenek kutyákat, ha nagyon muszáj, nekik már nem bírja olyan jól a szervezetük, mint egy fiatalnak. De ha tévedek, javítsatok.
Kösz az eddigi válaszokat. Igen, én is aggódtam az altatás miatt, és a doki is igen kis dózissal kezdte, ami nem hatott, utána adott neki még egy kicsit. (Muszáj volt leszedetni a fogköveit, mert elhatalmasodtak a szájában, és ezt csak altatásban lehet egy állatnál.)
Ha ez a jelenség az ébredés után közvetlenül jelentkezett volna, akkor azt természetesnek tartanám, de teljesen jól volt délután, ez a rosszullét este 1/2 9 körül kezdődött. Úgy féltem őt...
Hogy van a kutyusod?
Az ilyen "nem elég az altató, adjunk még egy kicsit" akcióval szokták túlaltatni a kutyákat.
Remélem semmi baja!
Köszönöm az aggódó érdeklődést. Sajnos nem jó a helyzet. Bizony az altatás hatására vmilyen agyi katasztrófa történt, azt hogy milyen, csak MR-rel lehetne pontosan megtudni. De tképpen mindegy is, mert az orvos (nem az, aki altatta, máshová vittük) kétféle dolgot diagnosztizált alapos fizikális és reflexvizsgálatokkal:
1./ altatásban idős kutyáknál könnyen előállhat agyi oxigénhiány és elhal az agy egy része. Ez nem visszafordítható, de türelemmel, gondoskodással elérhető, hogy az agy egészséges része átveszi (megtanulja) a funkciókat. Ugyan ez az ok veseleállást is eredményezhet, és először úgy tűnt, nálunk ez is beállt, mert 24 órát nem pisilt, ami nagyon veszélyes.
2./ Már eleve volt az agyában egy időskori daganat, ami az altatás hatására negatív módon aktivizálódott. Ez tehát a rosszabbik eset, mert az agydaganat bizonytalan idő alatt ugye halálos.
Kapott szteroid injekciót + tablettában is adni kell neki, kapott vízhajtót (szerencsére a vizelet beindult, és jól működik), B komplex vitamint, valamint Trentált kell szednie az agyi vérkeringés serkentésére.
A mostani helyzet: jó étvággyal eszik, iszik, működik az ürítés, de a tudatzavaros állapot fennáll. Jön-megy össze-vissza, mintha nem tudná hol van. Nagyon nehezen nyugszik el, szinte egész éjjel járkált a lakásban. Mindenre meg kell újra tanítani, mint egy agyvérzéses embert, pl. a lépcsőt nem tudja használni, ahová máskor felugrott, azt nem tudja. Hát így vagyunk...
Szegényke!! Nagyon sajnálom!
Remélem, ahhoz az idiótához, aki mindenáron le akarta szedni a fogkövét, többé nem mentek!
Remélem, hogy felépül és még sokáig Veletek lehet!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!