Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Altatás utóhatása lehet-e?

Altatás utóhatása lehet-e?

Figyelt kérdés
Ma dél tájban altatásban ultrahangos fogkő eltávolítást végzett az állatorvos 12 éves kutyusunkon. Kb. 2 óra múlva felébredt, és egyre jobban lett, 2x kajált is jó étvággyal. Most este elkezdett forogni a saját tengelye körül, csak ment-ment. Nagyon szapora a légzése kb. fél órája, és nyugtalan is, de most az ágyon fekszik. Felhívtam az állatorvost, elég tanácstalan volt, leginkább az altatás utóhatásának tulajdonította. Nagyon aggódunk, mert szegénykém nem fiatal kutyus. Volt valakinek hasonló tapasztalata?
2010. ápr. 15. 20:49
 1/10 anonim ***** válasza:

Ööö 12 éves kutyát altatni, egy fogkő leszedés miatt? Hát elég merész vállalkozás. Remélhetőleg az orvos nem csak hárított.

Bár lehet hülyeséget mondtam, de úgy tudom, egy bizonyos kor után már csak akkor altatnak-műtenek kutyákat, ha nagyon muszáj, nekik már nem bírja olyan jól a szervezetük, mint egy fiatalnak. De ha tévedek, javítsatok.

2010. ápr. 15. 20:58
 2/10 anonim ***** válasza:
Csatlakozom az előttem szólóhoz!!!
2010. ápr. 15. 21:01
 3/10 anonim ***** válasza:
Szerintem sem jó ennyi idős kutyát altatni.. de egyébként szerintem normális lehet a jelenség, nekem régebben a cicám amikor műtötték és altatták, volt amikor tök soká ébredt fel, utána meg szegényke ment-ment egész estén át csak bandukolt oda-vissza mindenfelé a lakásban, a fején lévő tölcsérrel beleütközött mindennek... szegény tiszta ideges volt.. aztán megpróbált inni..beleesett szegény meg elesett akkor hátrált... úgyhogy ilyenkor szerencsétlenek szegénykék.. mondjuk én a légzését nem néztem neki.. remélem hogy jól van a kutyád, a bandukálás szerintem természetes, simogasd, hajrá a kijózanodáshoz! :P
2010. ápr. 15. 21:05
 4/10 A kérdező kommentje:

Kösz az eddigi válaszokat. Igen, én is aggódtam az altatás miatt, és a doki is igen kis dózissal kezdte, ami nem hatott, utána adott neki még egy kicsit. (Muszáj volt leszedetni a fogköveit, mert elhatalmasodtak a szájában, és ezt csak altatásban lehet egy állatnál.)

Ha ez a jelenség az ébredés után közvetlenül jelentkezett volna, akkor azt természetesnek tartanám, de teljesen jól volt délután, ez a rosszullét este 1/2 9 körül kezdődött. Úgy féltem őt...

2010. ápr. 15. 21:32
 5/10 anonim ***** válasza:
Drukkolok Neki, remélem, nem lesz baj! :(
2010. ápr. 15. 21:53
 6/10 anonim ***** válasza:
szegényke, szerintem várj hogy mi torténik, és ha nem változik menj el az állatorvoshoz...
2010. ápr. 16. 12:16
 7/10 Akiteki ***** válasza:

Hogy van a kutyusod?

Az ilyen "nem elég az altató, adjunk még egy kicsit" akcióval szokták túlaltatni a kutyákat.

Remélem semmi baja!

2010. ápr. 16. 22:00
 8/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm az aggódó érdeklődést. Sajnos nem jó a helyzet. Bizony az altatás hatására vmilyen agyi katasztrófa történt, azt hogy milyen, csak MR-rel lehetne pontosan megtudni. De tképpen mindegy is, mert az orvos (nem az, aki altatta, máshová vittük) kétféle dolgot diagnosztizált alapos fizikális és reflexvizsgálatokkal:

1./ altatásban idős kutyáknál könnyen előállhat agyi oxigénhiány és elhal az agy egy része. Ez nem visszafordítható, de türelemmel, gondoskodással elérhető, hogy az agy egészséges része átveszi (megtanulja) a funkciókat. Ugyan ez az ok veseleállást is eredményezhet, és először úgy tűnt, nálunk ez is beállt, mert 24 órát nem pisilt, ami nagyon veszélyes.

2./ Már eleve volt az agyában egy időskori daganat, ami az altatás hatására negatív módon aktivizálódott. Ez tehát a rosszabbik eset, mert az agydaganat bizonytalan idő alatt ugye halálos.

Kapott szteroid injekciót + tablettában is adni kell neki, kapott vízhajtót (szerencsére a vizelet beindult, és jól működik), B komplex vitamint, valamint Trentált kell szednie az agyi vérkeringés serkentésére.

A mostani helyzet: jó étvággyal eszik, iszik, működik az ürítés, de a tudatzavaros állapot fennáll. Jön-megy össze-vissza, mintha nem tudná hol van. Nagyon nehezen nyugszik el, szinte egész éjjel járkált a lakásban. Mindenre meg kell újra tanítani, mint egy agyvérzéses embert, pl. a lépcsőt nem tudja használni, ahová máskor felugrott, azt nem tudja. Hát így vagyunk...

2010. ápr. 17. 08:53
 9/10 Akiteki ***** válasza:

Szegényke!! Nagyon sajnálom!

Remélem, ahhoz az idiótához, aki mindenáron le akarta szedni a fogkövét, többé nem mentek!

Remélem, hogy felépül és még sokáig Veletek lehet!

2010. ápr. 17. 16:22
 10/10 anonim ***** válasza:
Ó ez rettenetes! :( Sajnálom a kutyust és fogadd együttérzésem. :( Remélem, hogy még veletek lesz így is pár évet. :(
2010. ápr. 17. 17:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!