Nyakörv vs. Hám?
Sziasztok, van egy 9 hetes kiskutyám. Egyelőre csak nyakörvet meg pórázt vettem neki, mert a hámok drágák, és lövésem nincs mekkora hám kell egy cavalier-nek felnőtt korában.
Viszont a kertben kint gyakoroltam vele a pórázzal, hogy ismerkedjen, szokja.
Kicsit zavarja, ha a látómezejébe kerül leül, nem jön, stb. De két nap 10 perces gyakorlás után már nagyon jól jött mellettem.
Mi a hám előnye, érdemes azzal sétáltatni ha már utcára mehetünk rendesen, mik a hátrányai? Mik a nyakörv előnyei, hátrányai?
Köszönöm
A hám előnye, hogy nem a nyakát van a terhelés, nem azt húzza. Ugyanez a hátránya is: nehezebb vele szépen megtanítani sétálni. Nyakörv jobb a tanuláshoz.
Később, ha már nem húz majd és szépen sétál, akkor meg tökmindegy.
Én nyakörv párti vagyok.
én a kiskutyámnál hámot használok. A nyakörvből képes kibújni, olyan a fejszerkezete :/
ha húz, nem a nyakát terheli
ha véletlenül/direkt megrántom, tompítom vele a hatást
van egy nagyobb kutyám is, neki elég sok szőre van/border/ és nem áll neki valami jól a hám+ szeretném elérni, hogyha hámban van, tuja h húzni kell(canicross)
ha nem a rángatós módszerre szeretnéd sétálni tanítani, akkor lehet, h a hám egy kicsit biztonságosabb
a kicsinél pl nekem elég ha kihúzom magam, előre nézek, kicsit felfelé és máris a lábam mellett jön. ezt sose tanítottam neki :)
A hám előnye: Jobban tud húzni, pl szánt, vagy nyomkövetéskor embert.
A hátránya, hogy miután alapvetően tökéletesen alkalmatlan eszköz az irányításra, a kutyának sokkal erősebb, intenzívebb kiképzés kell, hogy vezényszavakra biztonsággal reagáljon.
A nyakörv előnye: Lehet vele kutyát sétáltatni.
Hátránya: Nem lehet vele vontatni.
A hám sokkal biztonságosabb egy kölyökkutya esetében, főleg, ha kistestű. Miért? Akármire kiugrik, ökörködik, nem figyel és már meg is roppanthatja a nyakát.
Nagyon szeleburdi kutyára kicsi korában hámot javasolnék.
Tanítani meg ugyanúgy meg lehet ebben is a normális sétára, bár tény, hogy több határozottság kell hozzá, mint nyakörvnél.
Barátomnak két amstaff-németjuhász keveréke van, amíg kicsik voltak, hámban vitte őket és mikor már nagyobbak lettek, váltott nyakörvre. Hámban ugyanúgy ment a tanítás, fegyelmezés. Mintakutyák :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!