Hogyan alakítsak ki jó kapcsolatot a kutyusommal?
Őszinte leszek, de nem vagyok rá büszke. Eddig kicsit elhanyagoltam vele a játékot, stb, inkább csak a kötelező séta volt meg napi többször.
Tanítgattam, tud ülni/feküdni/forogni/parancsra ugatni/pacsit adni/helyben maradást stb... De itt meg is álltunk a tanítást tekintve.
Többé-kevésbé szót is fogad. Mondjuk úgy, hogy szót fogad, de nem lelkesen. Tehát van, hogy többször el kell mondani (általában), behívásra lassan jön, stb.
Szeretnék ezen változtatni, aminek egyértelműen az lenne az egyik mozgatórugója, hogy jobban kötődjön hozzám. Mit tegyek? Milyen játékokat játszunk?
Mivel javíthatnék a tekintélyemen még?
2,5 éves a blöki, terrier-keverék. 8 hónapos korában került hozzám, egy gyepmesteri telepről, ha ez számít.
Kutyaiskola nem megoldott, elég messze van, és 3 perc autózástól is hányni szokott. Házhoz járó kiképző volt nálunk párszor, de pontosan ugyanazokat mondta el, amiket itt is olvasok (ne hagyjak előtte kaját, stb).
Nekem is terrier keverékem van, gyepmesteri telepről.
Tudni kell róla, hogy aktív, okos, jó szociális érzékkel megáldott kutya DE ennek ellenére szeret kötekedni más kutyákkal, főleg bizonyos fajtákkal.
Nálam az vált be, hogy kevesebbet tutujgatom, viszont sokkal több szabályt vezetek be:
- ha jön valaki haza, akkor az előszoba végében kell ülve megvárnia, amíg bejön és odahívjuk
- utcán laza pórázt, láb melletti sétát követelek meg
- csak engedélyre mehet oda más kutyákhoz
- ha tiltásra nem reagál, akkor oldalba bököm, oldalba csapom, leszidom, szemmel verem (helyzettől függ, nyilván kajafelszedés megpróbálásáért elég egy szemmel verés, de ha tiltás ellenére szemétkedi akar más kutyával, akkor simán oldalba csapom)
-póráz nélküli sétánál sokszor behívom, leültetem (pl. ha biciklis jön), nem rohangálhat el csak úgy más kutyákhoz, stb.
Annyi a titok, hogy ha kitalálsz szabályokat, azt be is tartatod a kutyával, akkor is, ha neki nem tetszik. Ha sokadszorra is szórakozik és játssza a hülyét (és tudja, mit kéne csinálnia), akkor meg büntesd meg. Kutyától függően elég lehet egy szigorú hanglejtés is, de egy makacsabbat (mint az enyém...) néha azért fizikálisan is helyre kell rakni (és nem,nem elverésre gondolok).
Ha viszont jól csinál valamit, amit előtte mondjuk rosszul csinált, akkor hatalmas dicséret!
Ha szigorúbb vagy a kutyáddal, a dicséretet még jobban fogja értékelni.
Előző vagyok. Annyi még, hogy sokat lendít a kapcsolatotokon, ha éles helyzetben megvéded a kutyádat, ha látja, hogy minden esetben TE intézkedsz. Mi például sokat járunk kutyatársaságba és háromszor már nekiment úgy jóval nagyobb kutya, hogy nekem kellett leszedni róla (ebből kétszer vétlen volt az enyém, tehát nem ő provokálta ki a támadást).
Az is ilyen, ha pórázon van és lerohan titeket valami őrjöngő kutya és te elzavarod/távol tartod a másikat, amíg azt összeszedi a gazdája, enyémet egy vérpuli támadta meg egy karácsonyi vásáron a semmiből :D
Kötődést az is erősíti, ha sokat (sokszor, rövidebb ideig) foglalkozol vele, tanítod, olyan helyzetet teremtesz, hogy sikerélménye legyen a kutyának! Lábnál követés, ültetés, fektetés messzebbről, elrejtett tárgyak megkeresése, parancsa ugatás...Ezek mind jók.És kombinálhatod. Jutalom lehet egy finom falat, egy labda és egy kis közös játék is.
A terrierek eleve szeretnek dolgozni, szóval biztos tetszeni fog neki :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!