Melyik a jobb munkakutya? Dobermann vagy malinois?
Neked kell?
Én dolgoztam/képeztem mindkét fajtát. Jelenleg mindkettő van. De már nem képzek munkára kutyát.
A dobermann-t könnyebb nevelni mint a malinoist és egyik sem nyugodt kutya.
Nagyon pörögnek. Milyen munkára kéne?
Szerintem a mali minden tekintetben könnyebben, eredményesebben, gyorsabban képezhető, mint a dobi.
Ne haragudjon meg egy dobis se, de az általam versenyeken látott kutyák... botrányosan makacsak és sokat hibáznak. ŐV-ben szinte kezelhetetlenek, alig látni tőlük tényleg irigyelni való munkát. Provokál, nem ereszt, ki hagyja a fürkészsátrakat, megrémül a visszatámadásnál. Csak, hogy pár példát említsek, a klasszikus hibákból.
De egy mali meg nagyon nem hobby kutya. Még a show vonal is brutálisan pörgős, csattogós. Ha nem gondolod teljesen, 100%osan komolyan a sportokat, akkor inkább dobit. Ha biztos vagy benne, voltál már az előző kutyáiddal versenyeken, vizsgákon, akkor óvatosan merem ajánlani a mali show vonalát. A mai IPO sport ízlésének tökéletesen megfelel és szinte minden más közkedvelt kutyás sportban, a border collie mellett az élen jár.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!