Egy regényben olvastam, hogy az indiánok a farkasokkal pároztatták a kutyáikat, hogy utódaik még erősebbek legyenek, melyik fajta (vagy fajták) ezeknek a farkasokkal keveredett indián ebeknek a leszármazottaik?
ezeket már nem lehet nyomon követni de van egy fajta a csehszlovák farkaseb, ezeket nem is olyan régen tenyésztették ki és lett önálló faj, és nemesítés közben farkasokat is bevontak.
a németjuhász huszadik századi tenyésztés.
gondolom egyébként, hogy ezekre a kutyákra vonatkozott a leírás:
mindazonáltal én nem hinném, hogy farkasokkal keresztezték őket. ha egy parányit is logikusan gondolkodunk, a domesztikáció során épp a farkasokból lettek az ember hű követői, a kutyák. a faj évezredeken át komoly változásokon ment át, amíg az emberhez alakultak, tehát domesztikálódtak. a háziasítás lényege nem a gyengévé tétel volt, hanem az, hogy kialakuljon a megbízható, okos, stb. társ. a vadállat kiszámíthatatlan. talán erős (de én úgy mondanám, hogy némely ösztönei erősebbek, ami viszont nem ugyanaz). de az embernek olyan állatra van szüksége, akiben megbízhat.
a mai napig vannak olyan kutyafajták, amelyek közelebb vannak az ősi "vérhez", és velük időnként komoly problémák adódnak. megtámadnak gyerekeket, a saját gazdájukat, a családot, elvadulnak, kezelhetetlenek, stb. és ez nem nevelés, hanem genetika kérdése. a farkas is vadállat. a vadállatot SOHA, semmilyen körülmények között ne kezeld háziállatként. akkor se, ha egész életében emberek közt élt, és megbízhatónak tűnik. rengeteg ebből adódó (halálos) baleset történt már.
07:58 Azért lettél lepontozva, mert rossz a válasz és nem hasznos. Ennyi. Nincs ebben semmi személyes.
A kérdezőnek: ezt egy regényben olvastad. A regényeknél nem kell történelmi hűségre törekedni, lehet, hogy csak azért írta bele a szerző, mert jó hangzik. De az is lehet, hogy igaz, nem tudom. Mondjuk nem hiszem, hogy nagyon sok mindenre tudták használni ezeket a kutyákat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!