Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Egy regényben olvastam, hogy...

Egy regényben olvastam, hogy az indiánok a farkasokkal pároztatták a kutyáikat, hogy utódaik még erősebbek legyenek, melyik fajta (vagy fajták) ezeknek a farkasokkal keveredett indián ebeknek a leszármazottaik?

Figyelt kérdés
2010. ápr. 13. 23:46
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
15%
Én a németjuhász kutyákra gondolok.
2010. ápr. 13. 23:54
 2/14 anonim ***** válasza:
100%
"német"juhász, mint északamerikai származás...
2010. ápr. 14. 00:06
 3/14 anonim ***** válasza:
81%

ezeket már nem lehet nyomon követni de van egy fajta a csehszlovák farkaseb, ezeket nem is olyan régen tenyésztették ki és lett önálló faj, és nemesítés közben farkasokat is bevontak.

[link]

2010. ápr. 14. 01:38
 4/14 anonim ***** válasza:
82%

a németjuhász huszadik századi tenyésztés.

gondolom egyébként, hogy ezekre a kutyákra vonatkozott a leírás:

[link]

mindazonáltal én nem hinném, hogy farkasokkal keresztezték őket. ha egy parányit is logikusan gondolkodunk, a domesztikáció során épp a farkasokból lettek az ember hű követői, a kutyák. a faj évezredeken át komoly változásokon ment át, amíg az emberhez alakultak, tehát domesztikálódtak. a háziasítás lényege nem a gyengévé tétel volt, hanem az, hogy kialakuljon a megbízható, okos, stb. társ. a vadállat kiszámíthatatlan. talán erős (de én úgy mondanám, hogy némely ösztönei erősebbek, ami viszont nem ugyanaz). de az embernek olyan állatra van szüksége, akiben megbízhat.

a mai napig vannak olyan kutyafajták, amelyek közelebb vannak az ősi "vérhez", és velük időnként komoly problémák adódnak. megtámadnak gyerekeket, a saját gazdájukat, a családot, elvadulnak, kezelhetetlenek, stb. és ez nem nevelés, hanem genetika kérdése. a farkas is vadállat. a vadállatot SOHA, semmilyen körülmények között ne kezeld háziállatként. akkor se, ha egész életében emberek közt élt, és megbízhatónak tűnik. rengeteg ebből adódó (halálos) baleset történt már.

2010. ápr. 14. 01:39
 5/14 anonim ***** válasza:
Látom jól le lettem pontozva, pedig csak tippeltem.
2010. ápr. 14. 07:58
 6/14 A kérdező kommentje:
01:39 - Mivel a szerző indián származású, én ebben a leírásban nem kételkedem, logikus gondolkodástól függetlenül.
2010. ápr. 14. 08:48
 7/14 A kérdező kommentje:
07:58 - Nem én voltam. :-)
2010. ápr. 14. 08:54
 8/14 anonim ***** válasza:

07:58 Azért lettél lepontozva, mert rossz a válasz és nem hasznos. Ennyi. Nincs ebben semmi személyes.

A kérdezőnek: ezt egy regényben olvastad. A regényeknél nem kell történelmi hűségre törekedni, lehet, hogy csak azért írta bele a szerző, mert jó hangzik. De az is lehet, hogy igaz, nem tudom. Mondjuk nem hiszem, hogy nagyon sok mindenre tudták használni ezeket a kutyákat.

2010. ápr. 14. 13:19
 9/14 anonim ***** válasza:
Amit belinkeltetek az a kutya gyönyörű!
2010. ápr. 14. 19:06
 10/14 A kérdező kommentje:
13:19 - Valóságon alapuló regény, nem minden regény kitaláció, és ennek a szerzője képben lehet. Mivel egyik hozzászóló írt olyan kutyafajtát, amihez igenis bevontak farkasokat, akkor az indiánoknál is létezhetett (miért is ne), nem gondolom az ilyeneket kevesebbnek, egyébként se ez volt a kérdés, hanem az, hogy melyik fajta lehet ezeknek a leszármazottja. Az a hosszú szőrű, ami be lett linkelve, valóban egyaránt hordoz kutya és farkas jegyeket is, és nem találtam magyar megfelelőjét, nevében hordozza a terület nevét, amiről a szerző írt kb. Elképzelhetőnek tartom, hogy ő lehet (vagy ő az egyik), és ezt köszönöm.
2010. ápr. 14. 21:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!