Kuvasz vagy Pireneusi hegyikutya?
A kuvaszról sokszor hallottam, hogy agresszív nehéz fajta. Szerinted ennek mennyire van valóság alapja?
Egy ismerősöm régen egy nagy telepen dolgozott, ahol 2 kuvasz lakott. Csak akkor engedték el őket, amikor már mindenki hazament, mert nekimentek mindenkinek. Kaját is úgy tolták eléjük vmi bottal.
A kuvaszt is, pireneusit is azért találták ki, hogy a területet, nyájat őrizzék. Emiatt nyilván van bennük jó adag agresszió. Első sorban idegenek felé, hisz erre tenyésztik őket, de ha rosszul nevelik, tartják a gazda felé is persze.
A nevelésük egyiknek sem könnyű, határozott, kemény kezű gazdát igényelnek, a szocializációjuk is kemény munka.
Nem tudom, a miénk nem agresszív. Nyilván az idegeneket nem nézi jó szemmel, de például ha velünk jön be valaki az udvarra, akkor eszébe se jut bántani. Amúgy meg rendesen megugat mindenkit és félnek is tőle általában az emberek.:D
Lehet, hogy a mi kutyánk kivétel, de minimális az agresszió benne. Nem mondom, hogy nincs egyáltalán, de csak kevés. Tény és való, hogy időnként keménynek kell vele lenni, de mivel okos, így ért a szóból! És gyorsan is tanul! Szóval szerintem ezek tévhitek, hogy ennyire agresszívak. Tartástól függ.:)
Pireneusit nem ismerem,amugy mindketto nagyon szep. A kuvasz az igazi jo hazorzo,csaladszereto,huseges kutya. Amugy ebbol a "sulycsoportbol"(KAJ,Kangal,Pireneusi,Mioritic,Komondor stb) szerintem a legkonnyebben kezelheto.
Elottem szolo kivancsi lennek miert alitod,hogy egy kuvasz pokolla tenne az eletet??? Azzal egyetertek,hogy tanyara valo,vagy kerteshazba....remelem nem panelbe kepzelted:))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!