Hámmal könnyebb lenne a séta?
Az sem lesz egy nagy séta, ha hámmal sétáltatod. Sétálni kell megtanítani és ahhoz a nyakörv jobb.
Egyébként a hámban nem fog úgy fulladni, de borzasztó idegesítő, legalább is nekem az lenne, ha a kutya sétáltatna engem és nem fordítva.
Mivel majd 5 évig nem volt szüksége megtanulni mit jelent a póráz, most kell megtanítanod neki. Az pedig nem fog működni egy-két rángatás után . A jutalomfalat is azért nem érdekli, mert sokkal érdekesebb számára a most felfedezhető külvilág.
Türelemmel kell lenned. Kell jócskán idő ahhoz, hogyha jól csinálod, akkor a kutyád megtanulja mit jelent a pórázon haladás.
Itt nem a külvilág felfedezésével van a probléma. Ha nincs rajta a nyakörv ill. póráz nagyon szépen jön mellettem akár az utcán is. Nem rohan ki a világból. De nyilván így nem sétáltathatom. Viszont ahogy rákerül a póráz és nyakörv egyből húzza magát. Kipróbáltam, hogy az udvarban kikötöttem, hátha úgy megszokja a nyakában, ha egy napig rajta van ( amúgy soha nem volt láncon ). Jó ha 10 percig bírtam nézni, amit művel. Komolyan rettenetes, képes lenne megfojtani magát. Érti amúgy a lábhoz, ül, fekszik parancsokat, de még ezekre se hallgat.
Lehet neki ez valami trauma amúgy? Mert menhelyi, mentett kutyáról van szó.
Ezt nem tudod gyorsan megtanítani neki. Első körben gyakoroljatok otthon a kertben. Add rá a pórázt és járkáljatok fel-alá. Hogy kövessen, tarts a kezedben jutifalatot (pl. virsli, sajt) és tedd az orra elé, hogy érezze az illatot és kövesse. Ha ügyesen követ és szépen fordul veled, nagy jutalom és dícséret, megkapja jutifalit. Aztán menjetek ki a ház elé ott is gyakorlás. (Persze előre mondom, hogy otthon biztos tök szépen fogja csinálni, az utcán meg nem) Aztán szépen-lassan egyre nagyobb távok. Ahogy elkezd húzni, azonnal válts irányt és menjetek az ellenkező irányba. Itt az a lényeg, hogy arra mentek, amerre Te akarod és nem arra, amerre Ő.
Ez elég idegőrlő lesz, mert van, hogy 1 métert sem tudtok megtenni egy irányba, de hosszú távon ez változni fog.
Próbáld meg azt is, hogy éhesen vized sétálni, hátha úgy jobban lehet motiválni kajával.
Ha ennyire durván fojtja magát bármit raksz a nyakára, akkor SIMÁN RAKHATSZ RÁ HÁMOT. Abban is meg tudod neki tanítani a laza pórázos sétát, aztán ha már megy neki, válthatsz nyakörvre, abban is gyakoroltok egy kicsit és utána már abban is szépen fog sétálni.
A spániel nem egy hú de nagy kutya, úgyhogy ha megránt simán vissza tudod tartani.
Ráadod a hámot, rácsatolod a pórázt és ahogy megfeszül a póráz, megállsz mint a kőszikla és addig nem mész egy lépést se tovább, amíg nem lazít a pórázon. Ahogy lazít, azonnal tovább indulsz. Ha újra húzni kezd, megállsz, vársz, amit lazít, elindulsz újra és EZT ISMÉTLED, ha kell 10 perc alatt 50x megállsz, ha meg 5 percig tart mire lazít a kutya a pórázon akkor 5 percit vársz.
Első ilyen séta alatt le fog esni a kutyának, hogy ha húz, nem haladtok semmit. Nem hülye. DE ehhez az kell, hogy elhatározod, hogy ma reggeltől SOHA nem húzhat és tartod is magad hozzá, nincs az hogy egyik nap gyakorolsz, másik nap meg húzhat, mert így nem fogja soha a büdös életbe megtanulni.
Ha hámban megy neki, nyakörvvel is ismétlitek ugyanezt (ha szükséges) és tádáááám, a kutya normálisan fog sétálni :)
Természetesen póráz alatt egy sima, 1,5 méteres bőr vagy szövetpórázt értek, azt kell használni. Flexi erre alkalmatlan (ha esetleg azzal próbálkoztál...).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!