Mit tegyek, ha 5 éves szuka Husky gyakran szökik?
Heló!
Előszőr arra gondoltam, hogy többet kéne foglalkozni vele, többet kéne sétáltatni, de ez mind megvan.
Mégis szökik, aztán arra gondoltam, hogy nem e lehet az az oka, hogy csak pároztatni kéne.
Nem kellene pároztatni.
Mennyit sétáltok és mennyire intenzíven?
Azért nehogy lehozz egy felesleges almot, mert szerinted akkor nem szökne.
A husky pont az egyik legaktívabb fajta, sokszor nem elég neki az egyszerű séta.
Amúgy ivartalanítás, meg ahogy már írták, rendes kerítés és több foglalkozás, feladat segíthet.
Ivartalanítás, és nem csak séta, hanem fárasztás. Például nézz utána a súlyhúzásnak, az fekszik a fajtának. A 2,5 órából felet húzatsz vele egy autógumit, jobban le fog fáradni. Plusz vidd kutyasuliba, hogy kicsit az agya is fáradjon.
És még egyszer: ivartalanítás. Csak hogy feltűnő legyen :)
Ivartalanítás az első (véletlenül se pároztasd, az aztán végképp nem oldja meg a problémát).
Emellett sok futás (pl. bicikli mellett), amennyit csak lehet. Játék más kutyákkal, az is fárasztja. Súlyhúzás is jó ötlet. Szóval ivartalanítás és utána, ha felépült a műtétből, minél több mozgatás, lefárasztás - és egy szökésbiztos kerítés, végső esetben villanypásztor.
Sima séta helyett érdemes lenne bikejöringre vagy esetleg sima terepfutásra váltani. Nem rossz ötlet a gumi húzás sem, szánhúzóknál így szokták kezdeni a tanítást. Az éves dunaharaszti szánhúzókutyás találkozó egyik programja is a gumihúzó verseny szokott lenni. Itt azokat a kutyákat is ki lehet próbálni, akikkel nem fogatoznak sportszerűen. Normál kutyáknál is sok van, akinél kevés a sima séta, nemhogy a husky. A szánhúzó kutyás sport lehetőségekről itt tájékozódhatsz:
A rendezvényeken szeretettel várunk, sok aktív szánhúzóstól kaphatsz tanácsot, megismerkedhetsz a sportokkal is. A kerítés tetejére érdemes lenne egy acél huzalra egy műanyag csövet rögzíteni. A cső elfordul ugye, ha a kutya eléri, így nem tud a telekről kijutni. Próbáltam képet keresni róla, hogyan is néz ki,de sajnos nem találtam. Ami a fedeztetést illeti: felejtsd el. Annál nagyobb hibát nem tudnál elkövetni. Nem oldja meg a problémát, viszont gyártanál egy rakat kölyköt, akik jó eséllyel előbb vagy utóbb, de a fajtamentésnél, valamilyen menhelyen, esetleg sintértelepen, legrosszabb esetben egy 1,5 m-es lánc végén kötnének ki (tedd a szívedre a kezed: te sem vagy jelenleg a szánhúzók szakértője, nem tudnál normális, fajtának megfelelő gazdijelölteket kiválasztani).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!