Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Tenyésztő vagy szaporító a...

Tenyésztő vagy szaporító a nővérem?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Nagyon sok dolgot olvasok/olvastam itt a tenyésztőkről és a szaporítókról. A nővéremnek van 3 Csau- Csauja. 2 szuka és 1 kan. Törzskönyvesek , több kiállításon voltak már , eredményeik vannak. Tenyészthetőknek minősítették. Szűrt kutyáik vannak és kb 2 évente hoznak le almot.(még egyszer volt alom) Szerződéssel vihetik el a kutyusokat. De nincs kennelük. Akkor ők tenyésztők vagy szaporítók? vagy,hogy van ez? Nem vagyok valami tapasztalt kutyás tehát nem értek ehhez :S

2010. ápr. 9. 17:07
1 2 3
 1/29 A kérdező kommentje:
16/F vagyok nővérem 23 éves
2010. ápr. 9. 17:08
 2/29 anonim ***** válasza:
74%
A nővéred nem MEOE (Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete) által elismert tenyésztő. Ettől függetlenül, nagyon helyesen csinálja, hogy a kutyái szűrve vannak és kiállításokra is jár velük illetve, hogy nem hoz le rengeteg almot. Ez nem minősül szaporításnak. Rendes tenyésztő akkor lenne ha lenne kennel nevük. Mert ekkor a MEOE leellenőrzi a kutyákat. Fent lesz a kennel nevük a MEOE honlapján. Illetve olcsóbban hozhatnak le törzskönyvet. Persze fizetni kell a tagságért. Alom bejelentőért stb. De ha én tenyészteném bármelyik kutyafajtát is biztos, hogy törekednék arra, hogy minél jobb legyek. Tehát ez alap lenne, hogy lenne kennel nevem.
2010. ápr. 9. 17:15
 3/29 anonim ***** válasza:
72%
A hivatalos álláspont szerint szaporító. De én igazából egyiknek sem mondanám. :) a kettő között, de jó távol a szaporítótól.
2010. ápr. 9. 17:16
 4/29 anonim ***** válasza:
61%
Nem vagyok szakmabeli, de szerintem tenyésztő. A szaporíto mindent, amit leírtal, pont ellenkezőleg csinál. Sok kiskutya születik, nem foglalkozik a szűrésekkel, nem ír szerződést és általában nem érdekli, hogy a hozzáértők tenyészthetőnek minősítik e az ebeket.
2010. ápr. 9. 17:18
 5/29 anonim ***** válasza:
92%
De ha nincs kennel neve, hogyan törzskönyvezteti a kicsiket? Mert attól, hogy nem MEOE tag még kennel név kell a törzskönyvezéshez. Nem keversz esetleg valamit össze? A MEOE tagság ahhoz jó, hogy ezeket a papíros dolgokat jóval alacsonyabb áron intézheti, mint a külsősök. Meg a másik kérdés, ha tényleg ilyen komolyan csinálja, ahogy írod, mert az nem derül ki, törzskönyvezteti a kölyköket? Mert az említett ráfordításokhoz képest ez már nem lenne egy eget verő összeg.
2010. ápr. 9. 17:23
 6/29 anonim ***** válasza:
93%
Egyébként, ha törzskönyvez, akkor nem szaporító. Ha nem törzskönyvez akkor csakis amiatt nevezném annak, mert az ő lelkén szárad, ha valamelyik kölyök gazdája majd tovább akarná tenyészteni (törzskönyv nélkül mondjuk csak szaporítani) a kutyát és az már nem tudhatja, hogy nem valami rokonnal pároztat-e véletlen, mivel nincs törzskönyv. Tehát egy jó tenyésztő felelőssége jóval többre kiterjed, mint a saját maga által lehozott alom - ebből a szemszögből legalábbis.
2010. ápr. 9. 17:25
 7/29 anonim ***** válasza:
42%
a nővéred biztos egy jó csaj :D
2010. ápr. 9. 17:36
 8/29 anonim ***** válasza:
67%

A kennelt h érted h nincs? Lehet h MKSZ tagok?

Én semmiképpen nem mondanám őket szaporítónak.

Amúgy lehet úgy is törzskönyveztetni h ismerős kennelneve alatt, ha az hivatalosan megkapja a kutyát.

De ha minden párosítást ugyanazzal a kannal csinálnak, az azért nem jó, sok lesz majd a rokon csau.

2010. ápr. 9. 18:02
 9/29 anonim ***** válasza:
51%

Másodiknak:a MEOE a büxdös éleben nem ellenőrzi a kutyákat,pont ezért fodulhat elő a sok törzskönyvvel kapcsolatos csalás,nagyon sok kutya kamu törzskönyvvel jár kiállításra és van "tenyésztve",erről sokszor a jószándékú vevő nem is tud.

A MEOE-nek csak az a pénz fontos,amit a törzsönyvekért kap,nem érdekli,valóban van-e köze a papírnak az adott kutyához.

Így állíthat ki pl.ismerősöm elpusztult kutya papírjával talált kutyát,és nem ő az egyedüli.

Sokszor előfordul olyan is,hogy a vevő nem kér a kutyához tk-t,a "tenyésztő"azért lekéri és vagy eladja,vagy felhasználja más kutyánál.

2010. ápr. 12. 15:30
 10/29 Akiteki ***** válasza:
87%

A tenyésztés a fajta nemesítése.

Nem arról szól, hogy van egy szuka és egy kan, aztán otthon gyártsuk a kölyköket.

Igen, szaporító.

2010. ápr. 12. 17:28
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!