A vegánok mit adnak a kutyáknak enni?
Egy vegán étrendes videó után elgondolkoztam, hogy akik vegetáriánusok vagy vegánok, mivel etetik állataikat. Próbáltam utána nézni a száraztápok összetevőinek, de nem sok mindent találtam.
Nem akarok offenzívnek tűnni, viszont tényleg érdekel a válasz.
Alapvető szempont a "ne árts" szerintem, a veganizmus is erre törekszik tudtommal (leszámítva azt, hogy sok "vegán" cimkével ellátott termék is tartalmaz pl. pálmaolajat, avokádót, ami kb. annyira vegán, mint kiscicákat veregetni a földhöz).
A kutyák húsevők, az energiájuk jórészét az állati húsban található fehérjéből és a zsírból merítik, a szénhidrátok emésztése az esetükben korlátozott, ellentétben az emberrel, akik főleg abból nyerik az energiájukat. A fehérjéből mi nem vagyunk képesek energiát előállítani. Mivel rosszul emésztik a növényeket, így az esszenciális aminosavakat sem képesek abból rendesen felvenni, még ha tartalmazza is az adott növény.
A növényi rostok emésztése elég nehézkes számukra, ugyanis az enzimatikus emésztésre van ráállva a szervezetük, a mikrobiális elenyésző, a növényevőkkel szemben (ebben is hasonlítanak bélrendszerileg az emberhez). Hosszú vékonybél, rövid, kicsi vastagbél és vakbél, ellentétben a növényevőkkel, pl. a szarvasmarha egy négy lábon járó bendő mindezt a növényi részek megemésztésének képességéért, a lónak, a sertésnek, meg ott a hatalmas vak- és vastagbele (félreértés ne essék, a sertés inkább növényevő életmódra van "berendezkedve" a mindenevők között, sőt vannak obligát növényevő fajok/fajták is).
Az emésztés sebessége sem mellőzhető. A kutya emésztésének passage ideje 12-15 óra, míg egy szarvasmarha esetében ez 1-2 nap.
Mindezek együttesen -rossz táplálóanyag, az összetevők nehéz emészthetősége, de gyors áthaladása a bélcsatornán- komoly hiánybetegségeket okozhatnak az állatnál, amik vastagon az állatkínzás kategóriába tartoznak. Szóval úgy ne legyen senki vegán, hogy közben kínoz egy állatot. Látszólag jól nézhet ki persze, ideig-óráig, de a szervezete, a sejtjei éheznek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!