A tiszafa levele mennyire mérgező a kutyáknak?
Tudom, én voltam figyelmetlen, sül is a fejem miatta, de a kutyának ma adtam egy darabolt farhátat reggel (nagy testű, 55kg. körül mászkál), amit a lemetszett tiszafa alatt sikerült elnyammognia. Ugye én odaadtam a kaját bejöttem,aztán csak mikor kimentem vettem észre, hogy tiszta falevél a hús. Megpróbáltam elvenni, erre behabzsolta a darabkákat. Ez mennyire veszélyes a kutyára nézve?
Már utánaolvastam, tudom hogy a fa minden része, kivéve a piros bogyót, mérgező, de csak annyit írtak, hogy összerágni nem ok. A kutya már amennyit én láttam kb olyan 50-70 tűlevelet nyelhetett le, de biztosan nem rágta szét őket. Van rá esély hogy átmegy rajta érintetlenül, vagy azonnal rohanjak vele dokihoz? Már vagy egy órája figyelem, semmi baja nincs.
" A növény hatóanyag-tartalma erősen ingadozik az évszaktól függően, a tűlevelekben télen 4-6-szor több hatóanyag van, mint nyáron. Napjaink mérgezési esetei főleg a növény magjának fogyasztásával függenek össze. A tiszafa minden része (különösen a tűlevelek) jelentős mennyiségű mérget tartalmaz, egyetlen kivételt a nem mérgező piros magköpeny jelent (ez utóbbi nem véletlenül kedvelt tápláléka sok madárfajnak). A tiszafamérgezés tünetei a fogyasztást kb. egy órával követő rosszullét, szédülés, öntudatlan állapot, pupillatágulat, az ajkak vörösödése, felszínes légzés, tachycardia. Később a pulzusszám és a vérnyomás csökken, a halál légzésbénulás következtében következhet be. A tiszafamérgezés egyértelmű diagnosztizálása – főleg kisgyerekek esetében – nem könnyű, a gyomortartalomban lévő tűlevelek mikroszkópi azonosítása segítheti ezt a feladatot."
Szerintem orvos. Az összerágás a magra vonatkozik, a tűlevél mérgező, ha lenyeli és nem kell ehhez megrágni.
A tiszafa minden része (különösen a tűlevelek) jelentős mennyiségű mérget tartalmaz, egyetlen kivételt a nem mérgező piros magköpeny jelent (ez utóbbi nem véletlenül kedvelt tápláléka sok madárfajnak). A tiszafamérgezés tünetei a fogyasztást kb. egy órával követő rosszullét, szédülés, öntudatlan állapot, pupillatágulat, az ajkak vörösödése, felszínes légzés, tachycardia. Később a pulzusszám és a vérnyomás csökken, a halál légzésbénulás következtében következhet be."
Én rohannék vele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!