Most menjek vele dokihoz? Vagy várhatok keddig?
A kiskutyóm most lesz 11 hetes. mikor elhoztuk, a tenyésztő azt mondta, van rajtuk spot-on. ekkor a kutyus 8 hetes volt. reggel játszottam vele a kertben. hemperegtettem, dobálgattam a játékát, és mikor egyszer visszajött, és megsimogattam a hasát, észrevettem, hogy a combjánban ott egy kullancs, még egészen pici. gyorsan hoztam is a csipeszt, kivettem, de furcsáltam, hogy belement a kullancs, hiszen a spot-on nak még hatni kéne.
mikor a déli kaját adtam neki, elkezdte enni, aztán mikor végzett, felugrott, és nyüszkölve odaszaladt hozzám. néztem, de sem a száján/szájában nem talátam semmit, és azt engedte is megnézni, a lábát, fülét, farkát sem fájlalta, viszont amikor megtapogattam a hasát, kemény volt, és nyüsszentett is egy párat, valamint próbálta rágni a kezemet. egyébként jó étvággyal evett, a vacsiját is szépen megette, és egész nap aktív volt, ugyan olyan, mint máskor. délután és este már nem volt kemény a hasa, és hagyta, hogy megtapogassam. ugye nem lehet babéziás? vagy vigyem reggel rögtön dokihoz? az a baj, hogy normális állatorvosoktól jó messze vagyunk. a környékbelieket úgy ismerem, mint akik nemigazán értenk ahhoz, amit csinálnak...
Hívd fel a tenyésztőt és kérdezd meg, mi volt rajta és mikor tette rá.
Utána kérdezd meg az állatorvost, hogy lehet-e mellette másik spot-ont használni.
A kemény has a kajálástól volt, a babéziának ez nem tünete. Kölyök kutyáknál evés után látványosan megdagad és feszül a pocak, a feszítő érzés lehet kellemetlen vagy fájdalmas is. Ezt igazolja, hogy írtad, este már nem volt kemény a hasa. Lehet, hogy egy picit megnyomtad, vagy pont rosszul fogtad meg, vagy épp beleszorult egy puki, emiatt ne aggódj.
Sokan írtak sok félét a babéziáról. Tök mindegy, hogy még kicsi vagy nagy-e már a kullancs, hogy megszívta-e már magát, hogy beszakadt a feje vagy nem, meg hogyha csak 1-2 órát van benne, akkor még tuti, hogy nincs baj, ezek csak találgatások. Csak az számít, hogy fertőzött-e vagy sem.
Ha kullancs volt a kutyában, és 1-2 nap - 1-2 hét után levert, bágyadt, ne adj isten már véreset is pisil, akkor azonnal doki, és mondani kell, hogy kullancs volt a kutyában.
egyébként border :)
úgy tűnik, nincs semmi baj, felhívtam a dokit, azt mondta, várjunk az oltásig (péntek).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!