Tudnátok nekem komondorral kapcsolatosan segíteni?
Nem értem az összefüggést, hogy ha megtanítasz neki dolgokat, miért kényelmesedne el...
Egyébként majd vidd kutyaoviba, utána meg suliba, ott hozzáértők segítenek, ugyanis a komondor nem a legegyszerűbb kutya kezdőknek.
Szőrápolás: [link]
Érdemes megtanítani, hogy hívásra mindig menjen oda hozzád (behívás), illetve majd egy általános tiltást (azaz, hogy ha rászólsz, hagyja abba, amit csinál, és nem kéne neki...).
Pórázhoz szoktatás, kölyökkorban szocializálás kutyákkal, emberekkel, hogy felnőttként is tudd majd kezelni, ha pl. állatorvoshoz kell vinned.
Ha jó ösztönű kutyát veszel, akkor felnőttként ösztönösen fogja védeni a területét. (Ettől még sajnos meg tudják mérgezni. Érdemes tehát megtanítani az élelem-megtagadást is).
Egyrészt jobb, ha tudod, hogy bármilyen kutyát ki lehet iktatni, ha a betörőnek úgy tetszik. Sajnos, de igaz.
Másrészt, régi tévedés, hogy annál jobb házőrző egy kutya, minél "vadabb", minél kevesebb embert lát stb. Ez nem igaz. Annál bátrabb lesz, minél több dolgot ismer meg kicsi korától kezdve. Vidd gyakran emberek közé, más kutyák közé, szokja meg a sétát, az állatorvost, a kutyaiskola is jó ötlet, mert egy komondor nem palotapincsi, hozzáértést és fegyelmet igényel. Akkor lesz igazán megbízható őrkutya, ha tudja, hogy bízhat benned, tudja, hogy neked tartozik engedelmességgel, és tudja, meddig terjed a hatásköre. Ehhez jó kapcsolat kell, és sok tanítás.
De, mint írtam, ne várd el tőle, hogy a gázspray, a mérgek és a lőfegyverek korában megakadályozza a betöréseket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!