Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Babézia fertőzés okoz immunitást?

Babézia fertőzés okoz immunitást?

Figyelt kérdés
mert babéziás lett a kutyusom, most már van nyakörve, de kiváncsi vagyok, hogy ha fertőzött kullancs később megcsípné, akkor lehet-e újra beteg.
2010. ápr. 2. 20:46
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:

köszi a válaszokat.

Mindenképpen a megelőzést tartom fontosnak.

Egyébként márc. 20 án vittem el sétálni, sajnos akkor még nem vettem rá semmit, másnap vasárnap 4 kullancsot szedtem ki belőle miután alaposan átnéztem, de el kellett mennem az egyetemre, igy csak csütörtökön (25.én) értem haza, újra átnéztem és megint 4-5 megszivott kullancsot találtam, az 5. még pici volt... (pedig azon a héten nem ment sétálni). Másnap vettem is Scalibor nyakörvet.

Reméltem, hogy nem voltak fertőzöttek a kullancsok, de tudtam h későn szedtem ki őket :S

Aztán most kedden kezdett étvágytalan lenni, szerdán már pokrócban vitték az állatorvoshoz, kapott 3 szurit és tegnapra már nagyon jól volt. Ma olyan mint szokott lenni, azért megnézte az állatorvos, de mondta, hogy rendben van!

:)

Úgyhogy elég sokáig lappangott benne a betegség, de az injekciók miatt is, és az erős immunrendszere miatt hamar meggyógyult.

Csak most azt nem tudom eldönteni, hogy visszategyem-e rá a Scalibort, mert ugye az Imizol májkárositó hatású, a kullancsirtónyakörv meg mérgező hatású. Bár a papir konkrétan nem irja, hogy májkárosodott kutyára nem szabad tenni, de láttam, egy másik fajta nyakörv papirjára ráírták.

Mert jó, 1 hónapig védi az Imizol, és nem lesz babéziás.

De mi van ha lyme-os kullancs megy bele?

2010. ápr. 2. 21:26
 12/19 Akiteki ***** válasza:
52%

Én a nyakörvekben nem bízom. Mi van, ha a fenekébe megy? Ott nincs nyakörv.

Nekünk beváltak a spot-on készítmények. A bőr alá szívódnak fel, a zsírszövetek alá nem jutnak, tehát a máját nem fogja károsítani.

Első babéziás esetünkkor nekem azt mondta az állatorvos, hogy adjak neki tésztát, a szénhidrát védi a májat.

2010. ápr. 2. 21:29
 13/19 anonim ***** válasza:
55%

én azt olvastam, hogy séta után ajánlatos kikefélni a kutya szőrét, mert 1-2 óra, míg a kullancs elhelyezkedik és belefurakodik a kutyus bőrébe.

én mindig megnézem azonnal séta után, hiába védekezünk ex-spottal.

persze más az, ha a kutyus kertben van tartva.

akkor még befújni is ajánlatos sztem.

2010. ápr. 2. 21:30
 14/19 anonim ***** válasza:
Kedves kérdező, nem az eredeti kérdésedre a válasz, de az én kutyám mikor babéziás volt, és kapott rá egy injekciót, akkor kb egy másfél hétig volt jól és, utánna vissza is esett, kijött az állatorvos, megint szuri, megint egy hétig bírta, akkor azt mondta, hogy mivel neki nincs ultrahang vigyem el egy másik dokihoz. El vittem elmondtam mindent felírtam lapra miket kapott eddig és mikor, akkor ott kapott még két alkalommal szurit és egy doboz gyógyszert, két hónap múlva megint vittem a kutyát mert vissza esett. Akkor 3 egymást követő nap kapott injekciókat, minden alkalommal 4-et, és megint egy doboz gyógyszer, és most már tünetmentes. Ezt csak azért írtam le hogy figyelj a kutyára nagyon és ha jelét látod hogy esetleg visszaesne vidd minél előbb. Én ezek után nehezen hiszem el hogy egy alkalommal vitted orvoshoz és meg is gyógyult, nem téged vádollak ne érts félre de nálunk az állatorvos minden kullancsost így kezelt ahogy írtam. 3 alkalommal szuri és gyógyszer. De reméljük nem lesz semmi baj.
2010. ápr. 2. 21:40
 15/19 Akiteki ***** válasza:
64%
A befújás mit sem ér. A kerti példa nem 100 %, mert a mi kertünkben például nincs kullancs. Ha beszereztünk valahonnan, mindig csak kiránduláson vagy versenyeken. Azért mert nem a lakásban van egész nap, nem kell másfajta védelem.
2010. ápr. 2. 22:09
 16/19 anonim ***** válasza:

Tedd csak vissza a nyakörvet!

Egy betegségtől még nem károsodik semmi.A nyakörv sem csak ott véd, ahol van, hanem az abból a kutya bőrén keresztül beszívódott hatóanyag bekerül a legfelső, apró hajszálerekbe, ahova a bolha, kullancs elér vért szívni.

Ugyan ezen alapul a spot-on hatása is. A nyakörvekre pont ez miatt van ráírva, hogy folyamatosan kell használni.

2010. ápr. 3. 02:44
 17/19 anonim ***** válasza:
Nem csak a kifejlett kullancstól fertőződhet az állat, hanem a petétől is. A kiskutyám majdnem kopasz volt és fehér szőrű, észre vettem volna benne a kullancsot. Babéziás lett, 1 hétig infúziózták, gyógyszerezték. Mikor már úgy nézett ki, hogy meggyógyult, éjjel besárgult, fulladt, kora délután a kórházban meghalt.
2010. ápr. 3. 06:13
 18/19 anonim ***** válasza:

22:09 !

Azért ne vegyél rá mérget, hogy a kertedben nincs kullancs. Elég, ha bemegy hozzátok egy süni, vagy egy kóbor macska, vagy berepül a légteretekbe egy madár és kipottyan belőle egy dög. Nagyon sokáig életben marad és még szaporodik is. Kullancsveszély mindenhol van.

2010. ápr. 3. 12:14
 19/19 Akiteki ***** válasza:

12:14

De mivel a kutyáimon spot-on, van, a kullancs esélytelen belemenni.

Egyébként köztudott, hogy a kullancs a nedves sötét helyeket kedveli.

A mi kertünk meg homokos talaj és néhány csenevész gyümölcsfán kívül csak kutyák vannak benne.:))

A macsek hozott haza a kirándulásai során kullancsot, mert figyelmetlen voltam és nem raktam rá időben új spot-ont. Süni tényleg jött már be, de szerencsére nem kaptunk el tőle semmit. Egyszer egy kóbor macskától bolhát sikerült beszerezni.

Ja, és a kullancstérképen is megnéztem: mázlisták vagyunk, mert a felmérések szerint a mi környékünkön a legkevesebb a kullancs.

2010. ápr. 3. 21:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!