Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Milyen fajtákat ajánlanátok...

Milyen fajtákat ajánlanátok házőrzésre?

Figyelt kérdés

Házőrzésre szeretnék kutyát venni, de nem tudok fajtát választani. Ebben kérném a segítségeteket. Ezekre gondoltam: doberman, rottweiler, argentin dog, cane corso, kanári-szigeteki kutya, német juhászkutya, de más fajtákra is nyitott vagyok.

A kutya legyen engedelmes, család szerető, max 70-72 cm marmagasságú, min 40 kg súlyú. Legyen tanulékony, értelmes, rövid szőrű, mozgékony, és ne nyáladdzon.

2016. febr. 28. 20:42
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
85%

[link]

Ez a házőrző. A kutyát megmérgezik.

2016. febr. 28. 20:48
 2/14 anonim ***** válasza:
27%
Kuvaszt ajánlom,nem nagyon érdemes bemenni abba a kertbe ahol ő az úr.
2016. febr. 28. 20:51
 3/14 anonim ***** válasza:
7%
Német juhászkutya. De csak akkor ha rendesen lesz tanítva, és vele foglalkozva.
2016. febr. 28. 20:52
 4/14 anonim ***** válasza:
83%

Házőrzésre riasztó kell, ahogy már írták. Ráadásul az általad felsorolt fajták többsége rövidszőrű, tehát nem is lehet kertben tartani éjjel-nappal.

Engedelmessés családszeretőség meg csak nevelés kérdése.

2016. febr. 28. 20:55
 5/14 anonim ***** válasza:
100%

Ezek nem házőrző kutyák.

Arra a legjobbak a nagytestű pásztorkutyák, ők erre valók, erre (területvédelemre) vannak kitenyésztve.

Pl. komondor, kuvasz, kaukázusi juhászkutya.

A fenti fajtákkal mondhatni kötelező a kutyaiskola, ők munkakutyák.

Dobermann, argentin dog (és általában a rövid szőrű kutyák) nem tarthatóak hidegebb időben a kertben, mert nem csak fáznak, de az egészségük, ízületeik is tönkremennek.

Dobermannt ismerem a legjobban, ők nem csak a hideg miatt, hanem erős emberközpontúsága, gazdi-függősége miatt is a lakásban, a gazdája mellett kell tartani.

Ha a benti tartás, és a kutyaiskola, korai szocializáció, napi lefárasztós séta megoldott, akkor lehet csak ajánlani.

Engedelmesség: neveléstől függ.

Fenti fajták közül a rotit tudnám esetleg javasolni, de őt is lehetőleg kinti-benti tartással, és kutyasulival, napi sétával.

2016. febr. 28. 21:07
 6/14 anonim ***** válasza:
91%

"A kutya legyen engedelmes, család szerető"

Ez elsősorban a gazdáján múlik.

Nekem amerikai bulldogom van már 5 éve, és nagyon megszerettem ezt a fajtát. Nagyon kiegyensúlyozott, jó idegrendszerű, nagyon okos kutya, nem ugat fölöslegesen, de idegennek határozottan tudtára adja, hogy nem érdemes bejönni.

2016. febr. 28. 21:11
 7/14 A kérdező kommentje:

Riasztó már van, de kutyát mindenféleképp szeretnék.

Kuvasszal volt már dolgom, pontosan két eset, három kuvasz. Amelyik egyedül volt a gazdájánál, oda bárki be tudott menni, de vigyázni kellett, mert mire az ember megtett 5 métert, addigra csupa nyál volt. A másik kettő meg legalább ugatott, meg próbáltak odakapni az emberhez és volt egy alkalom, amikor ki tudtak ugrani. Jöttek felém ugatva, gondoltam meg akarnak harapni, ezért rájuk ordítottam, és mint a nyuszkák, úgy megiramodtak.

Német juhászom már volt, és úgy tudom, azoknál csakis a munkavonalú kutyákkal szabad foglalkozni. Ha jól tudom, olyan kennelekből pedig alig van. Ha tudtok ilyen kenneleket, linkeljetek. Mindenhogyan szeretném tanítani a kutyát, legfőképp engedelmességre, a fenyegetések elhárítására és amit még a kutyától elvárok, hogy hajlandó legyen edzeni.

https://www.youtube.com/watch?v=2YYX-CZfVrU

"Engedelmesség családszeretőség meg csak nevelés kérdése."

Ebben azért ennyire nem értek egyet. Egyik ismerősömnek volt egy kaukázusija, nem volt vele semmilyen problémája, az anyja a mellette lévő házban lakott és vitt neki egy kis levest, erre a kau megkóstolta a nadrágot. Érdekességképpen ilyen probléma előtte nem volt még náluk és törzskönyves kutyáról beszélünk. Nekem volt egy sárhegyim, vele sem volt semmi probléma, nálunk egy telken van két ház, a család egyik fele az egyikben, másik fele a másikban, az udvar közös. A kutya nagyon szeretett mindenkit, és nagyapám bekerült a kórházba. Mikor hazajött, a kutya megtámadta, pár hónapig próbálkoztunk békíteni a dolgokon, de a kutya nem hagyta abba, emiatt a kutyát odaadtuk egy ismerősnek. Azóta nem szeretnénk nagyobb kutyát egy dobinál.

A kutya néha bejöhetne a lakásba is. Nekem a legfontosabb az, hogy este legyen kint a kutya és mikor senki sincs otthon, a nap többi részében bejöhetne.

" erős emberközpontúsága, gazdi-függőség"

Ez nekem nagyon fontos, nem elszigetelni szeretném magamtól a kutyát, de bizonyos időközökben neki kint kell lennie.

Semmilyen esetre sem szeretnénk nagy pásztorkutyát.

Milyen lenne az ideális kutyaház, ahol egy dobi is kényelmesen el lenne téli időben is?

Az amerikai bulldog nagyon jó kutya, de sajnos nálunk a nyálzás probléma.

2016. febr. 28. 22:05
 8/14 anonim ***** válasza:
95%

Nekem a kutyaiskolába azt mondta az oktató, ha olyan kutyát szeretnék, ami házörző, akkor azt csak én etetem, aki nem nálunk lakik, azt nem engedi be. (ezt a szomszédban lakó anyukásra értem)

Egy házörző kutya sosem lesz olyan kis cukimuki mint egy házikedvenc. Amit direkt erre tanítanak, azokat el kell zárni, ha jön valaki.

Az más, hogy egy német juhásznak, rottweilernek visszatartó ereje van, ettől nem lesz olyan házörző, mint amire sokan vágynak.

Nekem rotim van, ugat ha kell, de akit már kétszer látott az udvaron beengedi. És ez nem a kutya hibája, hanem nevelés kérdése. Én nem akartam olyan kutyát, amit csak én tudtam fegyelmezni, mert területvédelemre lett kiképzve.

Szóval döntsd el, hogy családi házikedvencet akarsz, vagy komoly terület védő kutyát.

2016. febr. 29. 07:37
 9/14 anonim ***** válasza:
92%

Dobit télen, főleg éjjel semmiképpen ne tarts kint, semmilyen kutyaházban.

Maximum azt tudom elképzelni, hogy kutyaajtó van a lakás ajtaján, ahol ki tud menni, ha akar.

A dobi egyébként elég ugatós fajta, képes órákon át ugatni a "semmit", ha unatkozik, viszont jellemzően nem házőrző a szó klasszikus értelmében. Idegenekkel inkább közömbös.

Válassz inkább más fajtát, ha télen is kint szeretnéd tartani éjjelre. Rotit például, annak vastag bundája van.

2016. febr. 29. 08:20
 10/14 A kérdező kommentje:

8-as, neked még van mit tanulni kutyakiképzés terén. Én sem kezdő kutyás vagyok és igenis ha én a kutyának azt mondom, hogy te most bejöhetsz a kapun, a kutyám minden probléma nélkül beenged, ha én útközben meggondolom magam, és szólok a kutyának, hogy akció van, akkor az támad. Mindenre meg lehet tanítani egy állatot, egy kis érzék kell hozzá és idő. Nekem pitem van, szó szerint rettegnek tőle a környéken, természetesen hogy tartsanak egy kutyától, nem elég az, hogy a kutya van az udvaron, mint vadvirág a réten, aztán meg jól van, hanem képezni kell a kutyát, lehetőség szerint mindenre.

8-as már most látszik, hogy nem értetted az oktató szavát, az oktató azt akarta neked ezzel mondani, hogy aki nálatok él, az etesse a kutyát és ne mindenféle vadidegen. Azért, mert haveromat az anyjától egy drótkerítés választotta el és az anyja napi több órát ott volt nála, és foglalkozott a kutyával és etette is a kutyát, hozzáteszem azt a kutyát csak pár ember etethette.

Miért ne lehetne egy házőrző egyben családi kedvenc? Nézd, én akármikor hazaérek, a kutya azt se tudja, mit csináljon örömében és egész nap családom valamelyik tagjával van. Eddigi legjobb kutyámnak mondhatom, mindennél jobban szereti a családot, azonkívül meg mindenkit keményen támad. Ennyit az előbbi állításodról.

Már miért ne lenne jó házőrző a német juhász és a roti? Nem a fajtát kell elítélni, azért mert nem tudsz kutyát nevelni. Nézzük pl Németországot. Érdekes módon mindenfelé német juhász, rottweiler, dobermann, óriás schnauzer látható és mindegyik gyönyörűen védi a kis területét.

9-es, némileg egyet értek veled, azt azért hadd említsem meg finoman, hogy a rotinak nem vastag bundája van, hanem aljszőrzete (alj- és fedőszőrzet).

Igazából a dobermann és a rottweiler jöhet már csak szóba. Egyik ismerősömnek volt két dobija, ők a kazán mellett aludtak (én is gondolkozom rajta, beépíttetek egy kazánt).

2016. febr. 29. 10:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!