Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Honnan lehet tudni hogy...

Honnan lehet tudni hogy melyik-melyik?

Figyelt kérdés
Kutyát szeretnék venni. (yorki) Ő lenne az első kutyám úgyhogy már hónapok óta mindenféle oldalt és könyvet elolvasok hogy jól fel legyek készülve. Itt is sokat olvasgattam h milyen kérdésre mit válaszoltok. De most nem ez a lényeg....Az lenne a kérdés h honnan tudom megkülönböztetni a szaporítót, tenyésztőt és a sima embert akinek csak figyelmetlenségből születtek kutyái. Felhívtam pár expresszes hirdetést mert a b.nőm azt mondta h ott is vannak normálisak. De honnan tudom h melyik melyik? A szaporító valószínűleg tenyésztőnek mondja magát és hát biztos van valami jel amiből észre lehet venni. Kérlek segítsetek! Előre is köszi! (bocs h ilyen hosszú lett)
2010. márc. 30. 18:21
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Itt jól össze van foglalva:

[link]

2010. márc. 30. 18:25
 2/9 anonim ***** válasza:
2010. márc. 30. 18:26
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

[link]

Itt le van írva annál a menüpontnál hogy "Szaporító vagy tenyésztő"

De ami a legfontosabb az, hogy mindig csak olyan helyről vegyél kutyát ahol adnak törzskönyvet, mert az bizonyítja hogy a kutya tényleg fajtatiszta. (törzskönyv nélkül még a fajta kutya is keveréknek számít...)

2010. márc. 30. 18:27
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

Az már gyanús, ha azt mondja az illető, h "lehet hozzá kérni törzskönyvet". Olyan nincs h egy alomból csak pl. 2 kölyköt törzskönyveznek le.

A szülőknek legyenek meg a minimális tenyésztéshez szükséges eredményei. Fajtakluboknál utána lehet nézni, h pl. egy yorkinál mik ezek a követelmények. A tenyészszemle az tuti. Nem árt ha van egy-két kiállítási eredménye is. Valamint az egészségügyi szűrések amik nagyon fontosak: patella, szembetegségek - szintén nézz utána h a yorkikra mi a jellemző, mik az örökletes betegségeik, mikre kell szűrni egy tenyészállatot.

Nem árt megnézni azt is h milyen körülmények között élnek a kutyák, milyen a szőrük, viselkedésük stb. Én olyan helyről nem vennék kutyát, ahol a felnőtt kutyák is félősek, behúzott farokkal járnak, vagy agresszívek emberrel, állattal, más kutyával.

Ha ezek tekintetében körültekintő vagy, akkor nagyon nem nyúlhatsz mellé. Mindenképp személyesen tájékozódj és ne csak egy helyen nézd meg a kicsiket vagy a leendő szülőket!

2010. márc. 30. 18:34
 5/9 anonim ***** válasza:
60%
Mi is pont holnap fogunk menni a yorkimért, és hát igencsak körülkellet járni azért a dolgokat mert voltunk rengeteg helyen megnézni és hát olyanokat láttam amilyet még szerintem soha. =/ a kutyák a koszba,mocsokba feküdtek.. 5perc után úgy húztunk el onnan anyummal. :S borzasztóvolt.. de a kérdésre visszatérve hogyha va n törzskönyve akkor biztos lehetsz benne hogy nem szaporító, ha nincs akkoris pl ha elmész megnézni a kutyák akkor a szülőket is általában megmutatják[ bár hogyha egy másik kennelböl való akkor csak az anyját tudják megmutatni] de az a lényeg hogy nem szabad egy anyuka és pl az egyik testvére keresztezéséböl kölyköt venni. :S ebböl vannak az olyan génhibák és idegrendszeri problémák, vérfertőzés stb. :S szerencsére az én leendő kutyámnak gyönyörű az anyukája. :) megmutatták a helyszínen és az apukája pedig másik kennelbe van és róla pedig képet küldtek. :) de ott a körülmény is jóvolt és tényleg látszott hogy foglalkoznak a kutyákkal és jól vannak tartva. :) hát ennyit tudok mondani erröl :S sok újat szerintem nem tudtál meg de azért próbáltam segíteni. :D soksikert a neveléséhez ˙(:
2010. márc. 30. 18:41
 6/9 anonim ***** válasza:
69%

Tenyésztői oldalakat találhatsz a neten. Ők adnak törzskönyvet,oltásokat, chipet a kutyához. Ezt nem nehéz felismerni :) Drága a kiskutya náluk. Legalább 100ezer.

Szaporító: Viszonylag drágán adják, mert minél több pénzt akarnak a kiskutyákból. Akár 40 és 50ezer között Mindegy, hogy kinek adja. Fajtát nem nagyon ismeri. Nagyon gyanús ha azt mondja elhozza neked a kölyköt vagy egy helyet mond ahol találkozhattok. Ha már azt sem engedi hogy a szüleit lásd illetve ahonnan vannak azonnal mondj nemet nehogy véletlenül megsajnáld a kiskutyát és hazahozz egyet mert tuti hogy az beteg kutya lesz.

Vannak olyanok is akiknek véletlenül besikerült egy alom, vagy direkt hoztak le egyet. Ez a jobbik eset. Nem árulják olyan drágán őket hisz nekik nem a pénz a fontos hanem a kiskutyák. 30körül. Ők általában megengedik hogy felmenj megnézd a kiskutyákat. Szüleiket is. Ha már fent vagy megkérdezheted megmutatja e az oltási könyvét stb. Beszélgethetsz velük a fajtáról. Sokat elárul a környezet is ahol tartva vannak. A szuka illetve kan kutya viselkedése. Megkérdezheted a kicsiket látta e valamilyen orvos. Ha be van adatva a 6hetes oltás akkor az jó.

Szóval ha felhívod őket mindenképp beszélj meg találkozót. Ha nagyon tiltakozik tuti szaporító. Expresszen sok van. Van tenyésztő is de azt rögtön fel lehet ismerni mert vagy nagyon drágán van kitéve a kutya vagy nincs ár. Vagy ott vannak hogy a szüleik milyen eredményeket értek el, honlap cím stb.

Remélem segítettem.

2010. márc. 30. 18:46
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

18:41. Azért, mert egy kutyához adnak törzskönyvet, az még származhat szaporítótól.

A törzskönyv a MINIMUM, de NEM minden.

2010. márc. 30. 18:50
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

En ugyanebben a dilemmaban voltam sokaig, nem is olyan regen. Azota honapokon at olvasgattam es most mar kialakult a sajatos velemenyem.

A problema nem is az, hogy tenyeszto meg szaporito, mert azt meg meg lehet kulonboztetni nagyjabol. A baj az, hogy sok tenyeszto van, aki rosszul vegzi a munkajat.

Irok inkabb arrol a tenyesztorol, akitol egy honap mulva veszek yorkit. Azert tole, mert az o eljarasaval 100%osan tudok azonosulni, nagyon korrekt es szerintem ennel lejjebb nem szabadna adni a minoseget.

1.)A kiskutya nem fiatalabb, mint 8 hetes, de ha 9hetesen viszem el, annak duplan orulnek.

2.)A kolyok allatorvosi vizsgalaton esik at, amirol igazolas keszul es ez nem lehet tobb, mint 3napos.

2.)Koranak megfeleloen van oltva es feregtelenitve.

3.)Chipezve es regisztralva van az orszagos kennelklubban.

4.)Torzskonyv (ez nem is kerdes)

5.)Adasveteli szerzodes

6.)Egeszsegugyi garancia barmilyen tenyesztesbol adodo hibara ill. betegsegre.

7.)Atvetelkor egy kezdocsomagot kapok kutyakajaval

8.)Egy eves tagsag a Yorkshire terrier klubban, ami alatt minden honapban ingyen kapom a magazinjukat.

9.)A klub altal kiadott DVD, konyv es apolasi tanacsok.

Ezenfelul pedig eleten at tarto kapcsolattartas, ha barmiben segitseg kell, tanacs, akkor a rendelkezesemre all.

Szoval aki ilyen feltetelekkel ad el yorkit, abban meg lehet bizni.

Magyarorszagon szerintem 100ezer korul lehet az ara. En kulfoldon elek, itt egy havi keresetbe kerul, ami nem keves, de megeri.

Jo kutyazast!

2010. márc. 30. 19:46
 9/9 anonim ***** válasza:
18:50 ugygondoltam hogy az a minimum hogy adnak hozzá. :)
2010. márc. 31. 14:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!