SOS, első kutya! Mit érdemes tudni a Belga juhászkutyáról? Milyen tapasztalataitok vannak? Érdemes első kutyának ilyen fajtát választani?
Sziasztok!
Tavasszal összeköltözünk a párommal, és már régóta beszélgetünk róla, hogy szeretnénk közösen egy kutyát. A belga juhász volt az, amelyik mindkettőnknek tetszett és meg tudtunk egyezni, de nem nagyon volt még tapasztalatunk kutyával. Amikor kicsi voltam, tartottunk egy kutyát, de én akkoriban még inkább csak simogattam, meg néha én vittem sétálni, de az a kutya főleg a bátyám kutyusa volt, ezért általában ő foglalkozott vele.
Mit kell tudni a belga juhászról? Ideális első kutya lehet? Mennyire van el egyedül? Kell neki társ? Esetleg egy másik kutya? Mekkora a mozgásigénye? Kertes házban fogunk lakni, ott lenne helye bőven szaladgálni, de persze sétálni is vinnénk.
Honnan érdemes ilyen kutyán venni? Tudtok megbízható tenyésztőt? Mire kell figyelni a vásárlásnál? Vagyis mit nézzünk meg egy kölykön, mi az ideális?
Ja, és még annyit szeretnék megkérdezni, hogy kb mennyibe kerülne egy ilyen kiskutya? :)
Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszokat! :)
Én pont az ellenkezőjét találtam róla:
"A belga juhászkutyák nagyon jó családi kutyák és fáradhatatlan szabadidőpartnerek. Okosak, szorgalmasak, könnyen irányíthatók, gyerekszeretők, éberek és sokféle kiképzésre alkalmasak. Sok mozgást és elfoglaltságot igényelnek, és kitűnő teljesítményt nyújtanak az agilitysporttól a mentőkutyázásig mindenben. A malinois az őrző-védő sport szerelmeseinek kedvelt kutyája, és egyre gyakrabban használják a rendőrségnél és a vámnál is. A tisztán munkavonalú tenyészetekből származó kutyák mindazonáltal nem ajánlhatók családi kedvencnek. A nagyon érzékeny belgákat finom érzékkel, szerető következetességgel és keménység nélkül kell nevelni, ezért a tapasztalatlan kutyatartóknak csak feltételesen ajánlhatók. A lakenois kiegyensúlyozottabb és nyugodtabb, mint rendkívül temperamentumos, mindig agilis rokonai. Ugyanakkor egyáltalán nem kevésbé tehetséges, de sajnos csak nagyon ritkán találkozni vele. A hosszú szőrűek rendszeres ápolást igényelnek."
De ez persze általános leírás.
Sok függ attól, hogy ne egy agyonszaporított példány kerüljön hozzád, tehát tenyésztőtől vedd és neveléstől is függ.
Belga juhásznál könnyebben kezelhető kutyát keveset találsz.
Az, hogy valakinek valaha volt egy neveletlen példánya, ne riasszon el.
Keress tenyésztőket, érdeklődj náluk és mindent el fognak mondani. Azt is, ha nem javasolják Nektek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!