A kiállítási kutyákat tényleg nem szabad megtanítani ülni?
Ha összekeveri a kutya a két vezényszót, az a gazda hibája. Rosszul tanította meg.
A ringbeni viselkedést is tanítani kell a kutyának.
Nekem is ezt mondta a tenyésztő. Szerintem hülyeség.
Az az indok, hogy ha megtanítod leülni a kutyát, akkor le fog ülni felvezetéskor a ringben és kidobnak vagy rossz eredményt adnak a bírók.
Én megtanítottam a kutyámat az ül és az áll parancsra is. Soha nem ült le a ringben, még hosszú várkozás és álldigáláskor sem. A kiállításra tenyésztők legtöbbször semmire sem tanítják meg a kutyáikat, csak arra, ami a nyeréshez kell. Ennek szerintem általában az az oka, hogy nem azért tartják, hogy kutya legyen, hanem hogy a kölykei minnél több pénzt hozzanak.
Természetesen tisztelet a kivételnek.
Két kutyám van, mindkettő jár kiállításra. Tudják az ül, és a fekszik parancsot is többek közt. Figyeltetni teljesen máshogy szoktam, azt is meg kell tanítani, hogy szépen álljon, jól mutassa magát, erre külön vezényszó van, és figyelnek a jutalomfalatra, szisszegésre emelik a fülüket.
Nem ülnek le kiállításon. De ha véletlen leül egy kutya, vagy akár ugrik egyet, akkor egyszerűen előre kell léptetni, nem olyan nagy gond. Sokan a fogvizsgálathoz leültetik a kutyát. Inkább az a fontos, hogy szépen mozogjon, akkor ne üljön, vagy húzzon.
Ez azért van mert az áll és az ül a kutyáknak végletesen hasonló szó! Én más szót használok, van az ül, és a marad-ez a standard beállításban mozdulatlanul áll és szépen figyel parancsa, közben bármit csinálok vele én vagy a bíró, átteszem a lábát ő nem mozdul. (a klasszikus maradot megint máshogy mondom mint a legtöbb ember, de ez most itt nem téma.)
És egyértelmű egész testes jelet használok a parancsszóhoz, leguggolok a kutya oldalánál, egy pillanatra jobb kézzel a figyelés irányába mutatok(h hova figyeljen), ball kézzel a combja elé nyúlok finoman. Ennyitől reflexszerűen úgy marad és már állítgathatom, kerülgethetem amíg fel nem oldom a parancsot.
Köszi a válaszokat! :)
Ez amolyan elvi kérdés volt, én nem akarok kiállítani, a kutyám tanítását az ül-lel kezdtem, most tanítom neki az áll-t. Csak pár showkutyással történő beszélgetés során jött fel ez a téma és értetlenül álltam előtte, de nem akartam belekötni a mondókájukba. :D
Köszönöm, megvilágosodtam. Szerintem is az a normális, ha a kutya meg tudja különböztetni a két dolgot, nem értettem, hogy lehet ilyet állítani. De ők valószínűleg lusták lennének a korrigáláshoz, vagy csak szobanövénynek tartják a kutyát (?). Az enyémnek megtanítom mindkettőt, de a tippjeitek alapján tudom, mire figyeljek. Köszi! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!