A mudi milyen "nemzetiségű" fajtákból alakult ki?
Én is inkább a német eredet pártján vagyok. Ott van a német puli elnevezés, egyes német fajták feltűnő hasonlósága, meg Fényes megfigyelése, miszerint minél merinósabb a vidék, annál inkább spicc jellegű a pásztorkutya. A merinó német közvetítéssel érkezett. Ugyanakkor vannak az elméletnek gyenge pontjai is, mint említettem.
A puli sumér eredete szerintem is baromság. Árkosi József utánanézett az állítólagos bizonyítékoknak és kiderült, hogy mind kamu.
"HOFFMANN osztrák kinológus a magyar pásztorkutyát "magyar vízikutya" elnevezéssel jelölte. Tény, hogy a hortobágyi és kunsági pásztorember a puli változatai között "vízen járó puli"-ról is beszélt. Valószínű, hogy ez a megnevezés az uszkár német megfelelőjéből (Pudel) származhatott, mivel az uszkárt nevezték akkoriban vízikutyának. A spanyolországi eredetű uszkár minden bizonnyal a nagy testű és gyapjasabb spanyol juhfajták térhódításával jutott el hazánk területére."
A puli klub honlapjáról. A 20. század elejétől a puli is kezdett népszerű családi kutyává válni a városokban. Az uszkár-elmélet szerint az eredeti parasztpuli nem volt zsinóros szőrű, ami logikus is, mert ilyen szőrrel nem lehet terelni.
Nem. Nem német-magyar fajta, hanem magyar fajta. :)
És ha már mindenáron a legközelebbi rokonát akarod, akkor az a horvát juhászkutya.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!