Szerintetek mi a helyes sétáltatási forma?
Most voltunk először sétálni a kiskutyámmal, és érdekelne a véleményetek: szerintetek az a jó, ha mi határozzuk meg, hogy merre menjünk, és nem engedjük bóklászni, vagy az, ha a kutya arra meg, amerre szeretne, (nyilván nem a kocsi elé, vagy az útra)?
Mert én azt tapasztaltam, hogy gyakorlatilag a kutya vezet engem és nem én a kutyát. Persze ésszerű keretek között és nem engedtem, hogy pl az útra kimenjem. Amikor vissza akartam menni is lassan hívtam, közben hagytam, hogy bóklászgasson. Szerintetek ez így jó?
Pórázos séta tanításához egy módszer:
https://www.youtube.com/watch?v=HxenZkvSkPc
Póráz nélkülihez meg annyi, hogy ha játsza a süketet vagy másmerre elindul akkor te meg simán mész amerre akarsz és ott hagyod, még hatásosabb, ha többen vagytok. A kutyák falkaállatok, nem fogja elhagyni a falkát, de így meg leesik neki, hogy "ha nem figyelek itt hagynak". Néha amikor nem figyel el is bújhatsz egy fa mögé, hadd szeppenjen meg egy kicsit, hogy hol a gazdi. Párszor ezt eljátszod és séta közben sokkal jobban fog figyelni.
Előző, egy kiskutyát olyan helyen, ahol autók is vannak, őrült nagy felelőtlenség póráz nélkül sétáltatni, (meg máshol is) úgyhogy teljesen egyértelmű, hogy pórázos sétáról van szó.
"gyakorlatilag a kutya vezet engem"
Ezt póráz nélkül hogy??!!
Egyértelmű, hogy pórázos séta, és az is egyértelmű, hogy ez a legrosszabb út, amit csak választhat.
Aki meg lepontozott, az egész egyszerűen hülye hozzá.
Ha csak szimpla séta van, akkor eldöntöm melyik irányba megyünk, és haladás közben szaglászhat jobbra balra 2 méteres körzetben. Ha célirányosan megyünk valahova akkor mellettem/előttem halad, szaglászhat de csak menet közben. Nem állunk meg semmi érdekesség miatt.
Felesleges ezt túlbonyolítani.
Volt időszakom, mikor én is túlbonyolítottam a dolgot...sok CM-et néztem :D A kutya farka lógjon, ne legyen magasan, mert akkor domináns és úristen világvége...normál-gyors tempóban az istennek se tudtam elérni, hogy a farka ne emelkedjen a hátvonal fölé...főleg, ha ugató kutyák gyűrűjében sétáltunk Kertvárosban...amikor esetleg sikerült, a kutya fején látszott a "nem értem"...meg a félelem...hülyeség.
A lényeg, hogy ha akarom, mellettem-mögöttem tudjanak menni akár szabadon, akár pórázon, szaglászás és bolyongás nélkül...ha meg mehetnek, hadd menjenek, bizonyos szabályokkal: nem lépünk le az útra, nem ugatunk a benti kutyáknak
Természetesen pórázos sétáról és egy kis termetű kutyáról van szó. Az utat és a kocsikat azért írtam, mert Budapesten élünk és ahogy kilépünk az utcára (járda után természetesen) egy parkoló jellegű dolog van és ott járnak a kocsik, más kijárat nincs. 2 méteres a póráz, ezért ilyenkor a járdán nem (csak) a végét fogtam, hogy ki ne szaladjon. Eléggé érdeklik a kocsik sajnos.
Közben tegnap és ma több, mint 10 környékbeli kutyással ismerkedtem meg és ők is jó tanácsokat adtak. A kutyus kicsit félős, amikor ott van a többi kutya, de ez gondolom normális.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!