Ti hogy beszéltek a gyerekről? A gyerekem, vagy a gyerekünk? Melyik forma a helyes?
Helyzettől függ. Más ha egyedül vagyok vele, más ha a férjem is ott van.
És én is sokszor mondom a nevét.
A szövegkörnyezet a meghatározó, így általánosságban nem lehet megmondani melyik a helyes...
Általában ha a gyerekedről beszélsz valaki(k)nek, és éppen nincs ott a párod, akkor a "gyerekem" a megfelelő. Ha ott a párod is, vagyis a gyerek másik szülője is, akkor a "gyerekünk" a jó.
Viszont előfordulhat, hogy nincs ott a párod, de a mondanivalódban ő is szerepel, épp előtte őt is említetted, blabla, akkor hiába nincs ott, helyesen hangozhat a "gyerekünk"...
De ha nincs ott a párod és a szövegkörnyezetbe sem passzol a "gyerekünk", és mégis azt mondod, akkor furcsán nézhetnek rád.... tudod, gondolhatják, hogy hatökör vagy vagy ilyesmi, hogy többes számban beszélsz... :)
Attól függ kivel.
Ha olyan ismerőssel, aki csak az én ismerősöm: gyerekem
Ha olyanokkal aki mindkettőnk ismerőse: gyerekünk
De leggyakrabban gyerek, vagy a nevét.
Teljesen tök mindegy. Mondjuk nyilván ha ott van mindkét szülő, akkor a gyerekünk forma a normális, ezt nem hiszem, hogy túl kell ragozni.
De ez nem csak a gyereknél van így. Egyedül mész a család autójával, leparkolsz majd valaki megkérdezi, hogy kié az az autó ott, akkor azt mondod, hogy a tiéd. Ha ott van az egész család, akkor a miénk.
Esetpéldák:
A férjemmel két gyerekünk van.
Ő itt a férjem, Józsi, és a lányunk, Juli.
Ha a férjem nem szerepel a mondandóban, és jelen sincs:
A lányom szeptemberben kezdi az általános iskolát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!