Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Az a mestertenyésztő, aki...

Az a mestertenyésztő, aki húsvéti ajándéknak hirdeti a kiskutyáit tenyésztő vagy szaporító? Vagy csak felelőtlen tenyésztő?

Figyelt kérdés
2010. márc. 26. 09:33
1 2
 11/14 Akiteki ***** válasza:
100%

13:40

Persze, mi tudjuk a különbséget. De sajnos sokan nem.

Nem is azzal van itt a baj, hogy ajándékba adja. Én is adtam már ajándékba több kutyát is. De nem azért, mert a nyakamon maradt, hanem mert úgy gondoltam, hogy attól még remek gazdája lesz, mert épp nincs pénze több százezerért venni kölyköt. És biztosítva láttam, hogy folyamatosan információkat kapok a kutyáról, hogy van, mit csinál.

Ez pedig nem úgy működik, hogy hirdetésben keresem, ki akar ajándék kutyát.

2010. márc. 26. 14:33
 12/14 anonim ***** válasza:
100%
Igen, pontosan erről beszéltem! Örülök, hogy vannak még ilyen következetes emberek, mint te! Ha tenyésztő lennék, vagy csak egyszerűen kiadnék a kezem alól egy kutyát, biztos követném a további sorsát! Bárcsak mindenki így gondolkodna!
2010. márc. 26. 14:37
 13/14 anonim ***** válasza:

Én úgy vettem ki a kérdésből, hogy az illető hirdető nem ajándékba adja a kiskutyáit húsvétra, hanem pénzért.

Szerintem ebből még nem lehet leszűrni, hogy szaporító-e. De mindenképp helytelen a hirdetés szövege.

Úgy gondolom, hogy a leginkább úgy lehet megítélni a tenyésztő motivációját, hogy meg kell nézni a kicsik árát és, hogy a szülők mennyit voltak kiállítva. Ha olcsó a kiskutya vagy a szülőknek nincs semmilyen show kvalifikációja, akkor szaporító, az utóbbi esetben akkor is, ha drágán adja a kicsiket. Plusz akkor is szaporító, ha 3-nál több fajtát tenyészt. Már a 3 is elég sok, mert nehéz ennyi felé koncentrálni, nehéz ennyi fajtát tökéletesen megtanulni. És a tenyésztés célja minél tökéletesebb utódok létrehozása; ezt nem lehet kivitelezni a sok fajta miatt. Valamint az is szaporító, akinek van egy kanja, és őt teszi mindig az összes szukájára. Ez azért baj, mert minden kutyának más hibája van és mindhez olyan kant kell választani, ami a hibáját ellensúlyozza.

A legjobb bornak is kell a reklám, a legjobb kennelnek és a legjobb kiskutyáknak is. Különben a laikus vásárló, aki csak a hirdetésekre tud gondolni, meg sem ismeri a tenyészetét, aztán majd vesz kicsit a szaporítóktól, mert fel sem merül benne alternatívaként a tenyészet. Főleg igaz ez a kistestű fajtákra.

Ez is érdekes dolog, hogy ki hány almot hoz le. A tenyésztő attól tenyésztő, hogy nemesíteni akar a fajtáján. Ezt évi 1 alommal nem lehet és sajnos nem is lesz minden kicsi olyan, amilyennek a tenyésztő megálmodta. Szerencsés esetben almonként 1-2 vagy szerencsétlenben egy sem. És tenyésztésben kizárólag csak ezeket az egyedeket szabad benntartani. Ha nem születik ilyen, nyilván az egész alomnak gazdi kell.

A másik, hogy aki almot hoz le, csak úgy vállalhatja be, ha megmarad az összes kiskutyája, akkor is legyen neki jó helye a számukra. Mert drága jó kutyát igencsak nehéz eladni a negyedárú szaporított kutyák mellett.

2010. márc. 29. 12:25
 14/14 anonim ***** válasza:

Az előző vagyok, ez még kimaradt:

Azért nem olyan egyszerű azt a mestertenyésztői címet megszerezni. És a cacot sem olyan egyszerű megkapni. Főleg 3-4-es konkurenciában. Oda azért már kutya kell. És ahhoz, hogy valaki cacot kapjon, 15 hónaposnak el kell múlnia -> mind a 4 különböző alomból származónak. Plusz a kiskutya gazdijának el kell vinnie kiállításra -> amit egy kedvenc kutya tartó nem igazán szokott megtenni -> tenyésztésre pedig nem sok kiskutyát visznek el. És még az is számít, hogy az adott kicsi melyik országban van kiállítva, mert úgy tudom, hogy csak magyarországi cacok lehetnek. És a jó minőségű kiskutyákat általában külföldre veszik meg, mert a magyar kutyatartó nem fizeti meg az árát, inkább megveszi a sz.rt, keveréket, beteget, csúnyát stb. a szaporítóktól.

2010. márc. 29. 12:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!