Panel lakásba milyen kutyát, érdemes tartani és milyen szabályokkal?
Nekünk Panelba egy 3 és egy 7 éves kislány mellett Argentin Dogunk van.
De tudom ajánlani pl a Labradort.
Bichont én is ajánlom, mert könnyen tanítható, nem hullik a szőre, bár emiatt 3 havonta nyilván a pénztárcába kell nyúlni, mert cserébe "haja" van, mi folyamatosan nő és nyírni kell.
Viszont elég sok foglalkozást igényelnek, és lehet pár eü problémájuk, úgymint csirke allergia, vagy diszplázia, de az én bischonomnak pl szívproblémája volt, nem zárt jól az egyik billentyűje. Emiatt csak gázos altatás jöhetett szóba náluk.
Illetve amit sok bichon gazdától hallok és meg tudom erősíteni, hogy nehéz őket szobatisztaságra tanítani.
Viszont ha jól vannak nevelve (és nem elkényeztetve, amit nehéz náluk megállni), akkor klassz kis kutya lesz, akivel lehet nyaralni, kirándulni, kisebbeket túrázni. Autóban is jól elvannak, bár szerintem mindegyik kutya ha időben hozzá vannak szoktatva.
Amit nem ajánlok: tacskó :D Ők még kertesházban is kihívást jelentenek, persze ha valaki elég aktív életet él, akkor lehet, hogy boldogul velük, de aktív makacs kis fenevadak :)
Mennyi időd és energiád van a kutyára?
Egyetlen egy kutya nem való lakásba, társasházba: Az untatkozó, neveletlen.
A szabályokról, az önkormányzatnál, és a közösképviselőnél érdeklődj, az íratlanokról pedig a szomszédoktól.
Pár fajtát eltekintve bármelyik lehet, ha van hozzá tapasztalatod, kedved, időd, energiád.
Nekünk pitbull van, naponta több órát foglalkozok vele, kötetlen munkaidőm van, de általában 5.30-6.30 reggeli gyors séta, utána hazaérek 2kor, akkor is 1 órányi séta de a dögmelegben csak 30perc mert ő se bírja, én se.. este pedig 2,5-3 óra, de közben feljövök mosdóba mert mini vízműtelep vagyok..állítólag..
Na az a lényeg én reggel frissibe tanítom, hajtatom vele az alap parancsokat, este pesig futunk, kötelezünk, gumihúzunk stb, ami testileg megerőltető. Nem mondanám teljesen szociálisnak, de kézben tartható a kutya, na meg felnőtt megszokáson nehéz változtatni, mintha kölyökként én nevelném... viszont amit látok, sok ráérős nyugdíjas, életunt középkorúak, rohanós fiatalok egyáltalán nem törődnek a kutyával, én alig tudom szocializálni, mert hogyan értessem meg a kutyámmal, hogy minden oké, ne támadjon, ha a kistermetű kutyák nagy része szabályosan őrjöng a pórázon. Én nem tudom, hogy minek nekik kutya, mert rajtam kívül a többi bullos gazda, 1-2 német juhászos meg egy boxeres pár szokott úgy többet foglalkozni, minden más kutyás telibesz.rja a kutyáját, tipikus őrjöngő kutyák: bolognese/havanese, tacskó, beagle, jack russel, yorkie.. és még én vagyok a "rosszarc" jaj fifike gyere menjünk gyorsan mert az a harci kutya nagyon veszélyes (miközben a kutyája tépi ki a kezéből a pórázt, hogy rámenjen a kutyámra, az enyém meg teljesen más irányba akar menni.. :D ).
Szerintem ha kezdő vagy, egy nyugodtabb kutyát kéne választanod, menhelyen sokszor az ilyen kisközép méretű véknyabb hosszabb szőrű kutyákat látom nyugisnak. Amolyan szerény kutyák. Semmiképp se a fentebb sorolt kutyákat. Vagy idős kutyát aki örül, hogy menni tud.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!