Kinek ajánlanátok a border collie fajtát? Milyen habitusú embernek? Ajánlanátok valami fórumot, ahol border collie gazdikkal vehetném fel a kapcsolatot?
A történet röviden: van egy 14 éves lányom, aki imádja a kutyákat. Rengeteg időt tölt velük. A helyi menhelyen önkénteskedik. Volt saját kutyánk is, rengeteget foglalkozott vele. Sajnos két hete a kutyánkat el kellett altatni, és hát a gyermekem nagyon nehezen viseli. Lányom már párszor említette, hogy szeretne egy border colliet - utána néztem a fajtának, de inkább eltántorított amit olvastam róla. Viszont látva, hogy mennyire hiányzik neki a régi kutyánk, és mennyire elhivatottan kutyázik, úgy gondoltam, hogy tudna mit kezdeni egy border collieval.
Az az ötletem támadt, hogy karácsonyra meglepném vele, hogy megvesszük neki a kutyát - de előtte szeretném felmérni a terepet, hogy mire vállalkozunk, és eszmecserét folytatni más gazdikkal.
Természetesen nem kiskutya kerülne a fa alá, csak amolyan "ajándékutalvány".
én nem egy ilyen bordert ismerek... olyan is van, aki a "cukiskodó" gazdájának a fején táncol, mert nem képes fegyelmezni a kutyát, de olyan is van bőven akinek kifejezetten kemény gazdája van, aki simány elnyomna egy mimózább lelkű kutyát, a border meg húzza rendesen. azért tudnak gondok lenni egy kutyával, aki néha többet gondolkodik a gazdájánál vagy pont hogy elszáll az agya ha pörög. a vége ugyanaz, hogy ragaszodik a saját igazához.
sportkutyázásnak meg külön világai vannak és nagyon különböznek a sima családi hobbikutyázástól. nekik szerintem kifejezetten nagy falat egy border és igenis a makacsabb, nehezebben fegyelmezhető fajtákhoz tartozik - pont azért, mert ha nem értesz hozzá akkor remekül el lehet cseszni, a fejedre nő, agresszív lesz stb. nem is értem, hogy miért ajánl mindenki boldog-boldogtalannak bordert?????????
én egyetértek, hogy más világ egy terrier vagy egy beagle (soha többet, ezerszer inkább egy bc hülyeségei), de egy átlagembernek szerintem egykutya "nehézség" terén.
Koszonom mindenkinek utolagosan a valaszt. Vegul leultunk a ferjemmel meg a lanyommal megbeszelni a kutyadolgot.
Nos kutyus mindenkepp lesz, de mivel mint szulo nem tudom garantalni, ha a lanyom nem fog raerni, hogy a kutyat lemozgassam - es olyan szinten foglalkozzam vele. Megigertuk, hogy kaphat kutyat - de egyelore probalkozzunk valami egyszerubb fajtaval. Es kesobb, amikor majd tobb felelosseget tud vallalni egy sajat kutyaert, lehet bordere. Igy vegul a lanyom dontesen alapjan, jovoheten megyunk a menhelyre, ahol onkenteskedik - es elhozunk egy gazdatlan ebet, aki nem csupan lanyom kutyaja lesz (persze o fog vele foglalkozni), hanem csaladi kutya.
5 eves szuka kutya, akit kb. fel eve szedtek ossze az autopalya mellett. Lanyom szerint nagyon ragaszkodo, labdamanias, szeretetehes kutya. :) Lara a neve
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!