Ki milyen fajtájú kutyát ajánlana egy pitbull mellé házőrzőnek?
Családi házam van kb 1000 m2-es telekkel. Kan kutyám van, akinek jó minőségű táplálékot adok. Hosszú sétákra járok vele és szoktam vinni kisebb horgászatokra is. Hogy az új jövevény milyen legyen, ez nagy problémákat okoz, mert olvasni mindent lehet minden fajta kutyáról, viszont személyes tapasztalatot nem lehet gyűjteni, mivel nem lehet 8-10 kutyával együtt élni.
A kutya bejöhetne a házba, de csak reggel 7 óra után. A kutya ne legyen túlzottan igényes, gondolok itt a szőrére és egészséges fajta legyen. Családtagjaimat elfogadja és szeresse.
NE legyen kisebb 40 kg-nál! Ne nyáladdzon.
Magába az épületbe van építve egy kutyaól, ami szalmázva van és egy nagy testű kutya kényelmesen elfér benne.
Szerintetek mit kellene ezen módosítani, hogy egy rövid szőrű kutya is tudjon ott kényelmesen élni?
A kau és a káj hasonló, talán utóbbi kicsit keményebb, nehezebben kezelhető, de ez már inkább egyed függő.
Lehet egy kérdésem? -Mennyire tervezel aktív, mozgalmas életet vele?
Mert ha gyakran mennél vele kirándulni, túrázni, akkor inkább a roti. Ő szívesebben megy ilyen programokra, mint a pásztorkutyák. A kau és a káj inkább marad otthon őrizni a házat, mint hogy horgászni menjen. Persze őket is el lehet vinni, mert imádják a gazdát, de pl. egy túrán nem fog össze-vissza rohangálni, inkább melletted fog sétálni. Szóval ez már a Te döntésed, hogy melyik illik jobban hozzád. Ha pedig valamilyen tanfolyamon is részt szeretnél venni, akkor ismét a roti.
Őrzés terén a kau és a káj "ösztönösebb".
Nagyon köszönöm a 21 válaszát. A főbb probléma hogy ezen fajták közül egyik sem volt még, de mindhárom nagyon tetszik.
Azért próbálok rájönni, hogy melyik lenni a tökéletes, de sajna ez nem annyira egyszerű, ezért is gondoltam hogy kérem a segítségeteket.
A kau és káj majdnem ugyan olyan vagy vannak főbb különbségek köztük mind testileg mind lelkileg? Melyik lenne a jobb családba?
Családba inkább a kau való. A káj harciasabb, főleg más kutyákkal. Őket kutyaviadalokra is használták. De a legjobb az lenne, ha elmennél egy kutyakiállításra és megismerkednél pár tenyésztővel, ők biztos sok új információval tudnának szolgálni, illetve a kutyákkal is megismerkedhetnél személyesen. Így sokkal könnyebb lenne a döntés.
Egyébként van egy fajta, ami esetleg még érdekelhet: a bukovinai pásztorkutya. Magyarországon csak egy tenyészet van. Fekete-fehér színű, nagytestű, román kutyafajta. Nézz utána, ha esetleg érdekel. ;)
A kaukázusi is ennyire bújós és családszerető lenne, mint a közép-ázsiai a videóban?:
https://www.youtube.com/watch?v=WwlxooYcsO8
Ennyire elfogadja a gazdát a kau is, mint a videón látható közép-ázsiai, hogy az idős embert is elfogadja, mint gazdáját?:
https://www.youtube.com/watch?v=L7xuEWKHNQ0
A kau is elfogadja a jószágok jelenlétét, mint a közép-ázsiai juhász a videóban? Persze, ami ezen a videón fog látszani, az azért kicsit nem normális, de most kapóra jön.:
https://www.youtube.com/watch?v=dLetSVjP3CE
Akkor, hogy egy mondatba besűrítsem az eddigieket, hogy ennyire egyformák lennének természetileg? Akkor már csak a kinézete alapján kellene dönteni, persze, ha az eddigiekre mind igen a válasz? Vagy van valami, amiben az egyik kitűnik a másiktól?
Szerintetek a kau és a káj közül melyiktől tartanak jobban az emberek, természetesen a betörőkre gondolok. A két fajta közül melyik tűnik robosztusabbnak a másiknál és melyiknek hatékonyabb a harapása?
Sok év alatt sok Rottym volt. A terület és személyvédelem(teljesen mindegy, hol mit írnak) számomra egybeforrott ezzel a fajtával. Soha nem kellett egyiket sem erre tanítanom, pár hónaposan maguktól csinálták. Mellette nincs felesleges egész napos ugatás(mint pl Németjuhász).
Ha van olyan meleg hely, ahol aludhat(kutyaház, melléképület, istálló), akkor gyönyörűen elvan kinn.
26-os vagyok.
Ha ez számít a Rottyktól retteg mindenki, sokkal jobban, mint a fenti kutyáktól.
25-26-os vagyok.
Ezt így előre lehetetlen megmondani, de én inkább különböző ivarúval próbálkoznék. Hiába a szocializáció, hiába a nevelés, vannak nagyon domináns egyedek, és ha a társa is azonos nemű, akkor lehetnek gondok.
Jobb ezt megelőzni.
Azt sikerült végre eldönteni, hogy mindenféleképp szuka kutya lesz. Az megint biztos, ha a kb 60 cm-s marmagasságú kutyafajták közül kellene választani, akkor a rotit választom. De sem a kaukázusit, sem a közép-ázsiait nem tudom még kizárni, mert ismereteim alapján remek házőrzők, de sajnálatos módon nem tudok eleget erről a két pásztorkutyáról, hogy választani tudjak.
A 25-ös kérdésemre ha valaki tudna válaszolni, azzal már rengeteget segítene. Ha tudtok érdekes sztorikat, azok is jöhetnének, meg persze tapasztalat. Ha még egy picivel jobban ki tudnátok fejteni, hogy a roti és a nagy pásztorok közötti mentális különbség mekkora és melyiknél milyen irányba megy, azt megköszönném. Megmondom az őszintét, attól tartok egy kicsit, hogy a nagy pásztorok megtámadnák a családot, mert sajnos rengeteg ilyen sztorit hallottam már, de sajna szinte minden ilyen esetnél hallottam rossz tartási körülményekről is. Mi a véleményetek erről?
Kutyakiállításra és tenyésztőkhöz sajnos nem tudok menni a jelenlegi helyzetek miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!