Mennyibe kerül manapság a kutyatartás? Persze nem konkrét összegek érdekelnek, hanem inkább, hogy milyen kiadások várhatóak? Kutyavásárlásnál jelentkező költségek, állatorvosi, stb.
Illatosról hoztam kutyát. Az első 2 hónapban csak az állatorvosnál 80 ezer forintot hagytam. ÉS nem volt még benne a kaja, és egyéb havi költségek.
A kaja (12 kg-s táp) 8000 és 10 ezer között mozog nálunk.
TErmészetesen a szükséges felszerelésekből érdemes az időtállóbbakat venni, hogy ne kelljen sűrűn cserélni.
15 kilós keverékem van az Illatos útról.
5000 Ft volt a kihozatal díja.
Aztán kiderült, hogy bélgyulladása van és gyulladt az egyik foga, kb. 16 000 Ft volt összvissz az orvosi költség antibiotikummal, bódítással + fogkő leszedéssel (ha már úgyis aludt kértem azt is).
Teljes felszerelés, fekhely, póráz, nyakörv, hám, kabát kb. 15000 volt.
Ivartalanítás 15 000 Ft.
Havonta bolha és kullancsriasztó 1000 Ft.
3 havonta féreghajtó 1200 Ft.
Táp 3 havonta kb. 12000 Ft.
Kaja néha kijön olcsóbban is, a bolha-kullancsriasztóként meg már csak természetes illóolajat használok rá, ezt mondjuk gyakrabban kell rácseppenteni, de egy üvegcse olyan 1300 Ft és egy évre elég. És hatásosabb is, mint a méregdrága cseppentős szerek, a drága riasztó nyakörvtől meg véresre sebesedett a nyaka, úgyhogy no comment. Amióta ezt használom 1db bolha nincs benne.
Én napi rendszerességgel viszem kutyatársaságba, volt, hogy megharapták meg a torkára mentek, de komoly sérülésig még sose fajult a helyzet.
Szerintem ha havi 5000-10000 forinttal számolsz az kb. reális, nyilván egy betegesebb fajtánál (pl. shar pei) jóval több.
Félre kell tenni egy kis tartalék pénzt állatorvosi költségekre, ha bármi történne.
Egyébként meg amennyit az ember elkölt a kutyára, azt simán elköltöd havi szinten mindenféle fölösleges dologra, pl. méregdrága Burger king menü, cigi, parfüm, süti,koncert, állatkerti belépő, stb :D
Miért lenne hiányos az ellátása?
Vettem neki Scalibor nyakörvet, 3 hét múlva a dokinál voltunk babéziával.
Következő évben Kiltixet, megint doki, megint babézia.
3 éve nem használok semmit, azóta nem volt baja. Szóval miért hiányos az ellátás? Ha bármi baja van, viszem azonnal orvoshoz, bármennyibe is kerül.
Idén a füle miatt 3 naponta, mire a 2. doki meggyógyította.
Nem attól vagyok jó gazdája, hogy évi fél milliót költök rá.
Amire szüksége van, megkapja.
Nyáron táppal etetem (Brit premium), ilyenkor télen húst kap, meg töpörtyűt.
Tudom, vannak kutyák, amelyikre lehet költeni 1 milliót is 1 évben, de azért nem ez az átlag.
Mindenki annyit költ az alap dolgokon túl rájuk, amennyit akar. Láttam én is Swarowski-s flexit a Fressnapf-ban 40000 Ft-ért :D
De azért kár lepontozni a másikat, mert ő többet költött, drágább orvoshoz jár, vagy akármi.
Ez így igaz. Azért írtam, hogy a csillagos ég a határ, mert mindennél van drágább...
(nem pontoztam senkit- sem le, sem fel)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!