Mit gondoltok erről: egy szuka kutyától 5 almot hoztak le, az utolsót 8 és fél évesen? Nem sok ez, mind az alomszámot, mind a korát illetően?
Hát, az hogy neves tenyésztő, még nem jelent semmit szerintem. Mert mint tudjuk, neves tenyésztők közt is vannak, akik valójában kutyagyárosok vagy szaporítótelepük van. Csak mikor odamegy a vevő, ezt nem látja, mert a valóság nem ott van, ahova meghív kennel látogatásra. De ezzel nem azt akartam mondani, hogy ez a hölgy is ilyen lenne, mert igazából nem tudom a körülményeit. Csak azért mondom, mert az, hogy neves vagy elismert még semmit sem jelent.
Egyébként én a kutya tulajdonosát nem ismerem személyesen. Csak egy elég zavaros történetet tudok róla ill. a kutyáról, de ez most itt nem lényeges. Azért nem szeretném ideírni sem a kutya nevét, sem a gazdájáét, mert nem szeretném ezzel megbántani (mivel nem egy széles körben elterjedt fajtáról van szó, előbb-utóbb valószínűleg visszajutna ez hozzá) és igazándiból bírálni sincs jogom őt, mivel nem ismerem személyesen. Csak érdekelt a véleményetek, mivel azt hallani, hogy 6-7 éves kor után nem szokás elletni. Hallottam már, hogy bírálták őt ezért, de bizonyos körökben nem lehet más véleményére alapozni, mivel a kiállítások és tenyésztők világában olykor megy a széthúzás, a susmus, vannak, akik pedig egymást pártolják. Tehát ezért kérdeztelek titeket, mert az itt választolók objektíven tudnak nyilatkozni. És ezért sem írnám le a fajtát, hogy ne az legyen, hogy a személye esetleg befolyásolná a véleményeket.
Az eddigi válaszokat pedig köszönöm. :)
5 alom azt jelenti, hogy eladásra termelték a kölyköket.
Egy tenyésztőnél értelmetlen ennyi alom egyetlen szukától.
Én is így gondolom, ahogy Te, utolsó, pláne, hogy tudok még többet a háttérből egészen véletlen. :S
Köszönöm mindenkinek a válaszokat, sokan és sok jót írtatok. Bizonyos szempontból talán még belefér, bizonyos szempontból talán az 5 alom sem sok, de igazából én is úgy látom, hogy az utolsó válaszolónál van a pont.
Hát igen sajnos. :( Bár én a zöld kezecskét nyomtam neked. ;)
Úgy vettem észre, néha tenyésztők között sincs mindig egyetértés a dolgokban. Bár nem a kennelnév, a törzskönyv és a szűrések meg a kiállítási eredmények tesznek valakit jó tenyésztővé. Az én szeretett fajtámban kapásból kettőt is tudok mondani, akiknél látszólag minden klappol, pedig a valóságban gusztustalan szaporítók. És ez nem feltétlen abban mutatkozik meg, hogy egy szuka náluk hányszor ellik, sokkal inkább a tartási körülményekben - amit kennellátogatáskor gondosan rejtegetnek -, és abban, hogy hány kutyájuk van (egyikőjüknél kevesebb mint 10 év alatt már másodjára megy körbe az abc). Valamint a kutyákhoz nem adnak szerződést és egyáltalán nem foglalkoznak azzal, kinek adnak el kutyát. A legszánalmasabb, hogy egyiknek kedvenc mondása, hogy észt nem tud adni a kölyök mellé. De kérdezem én, abba nem gondol bele, hogy nem a kölyök mellé kéne észt adni, hanem olyan embernek kölyköt adni, akinek van hozzá esze is? Ezt némi odafigyeléssel könnyedén ki lehetne szűrni...
A kérdező kommentje:
Én is ismerek sok kilóra szaporítót, aki hordja kiállításra a kutyáit. De ettől még senki nem lesz tenyésztő. Másik szaporító néhány hete épp arra büszke, hogy néhány kutyáját elvitte megszűretni. Ettől sem bírtam elájulni.
A tenyésztő első ismérve, hogy saját magának tenyészt. Megválogatja, hogy kit kivel párosít, mert a célja a fajta nemesítése és annak megmutatása, milyen remek kutyákat tud tenyészteni. Márpedig ennek az egyetlen biztos módszere, ha minden alomból megtart magának kutyát. Akármennyire is bízunk valakiben, mérget vehetünk rá, hogy nem fogja 100 %-ban követni azt, amit mi teszünk a kutyákkal (táplálás, szocializálás, nevelés, kiállításra felkészítés). A tenyésztés a továbblépésről szól, hogy egy adott remek párosításból származó utódhoz olyan párt találjunk, akivel még jobban megközelíthetjük az áhított standard minőséget.
És ehhez jönnek még az általad felsoroltak, szerződés pl., hogy biztosítva lássuk, nem a menhelyen vagy valamelyik szaporítótelepen fognak kikötni a kölykök, és leginkább a leendő gazdik megválogatása.
Ne mondja nekem senki, hogy 5 alom egyetlen szukától mind azt szolgálja, hogy legyen néhány szuper kölyök. Az első alomnál kiderül, hogy megfelelő-e a koncepció. (Persze, ehhez kell az is, nem csak hogy áruljuk a kölyköket)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!