Mit csináljak a kutyámmal ha egész nap nyüszít, ugat ês sehol nem jó neki? Nem beteg, mozgás hiánya sincs, agyilag is le van fárasztva!
Dobermann
A nem foglalkozok vele azon már rég túlvagyunk.
Sőt az ugatásgátlóval azt értük el, hogy már tudja milyen frekvencián kell sípolnia , hogy ne fájjon neki. Bárhová elviszem ott semmi gond nincs a viselkedésével, kivéve ha olyan helyre megyünk h bent van a lakásba mert akkor ugyan úgy kezdi "sehol nem jó nekem"
Nekem is ezt csinálta a kutyám (bár lájtosabban, nem ugatott), ha eksön volt, pl mentünk valahova, de várni kellett, nyekergett. Izgatott volt, de nem vezethette le a feszültséget, így nem tudta, mit csináljon, hát sípolt. Próbáltam én is izomból megoldani, de nem is értette, mit akarok. Így utólag úgy gondolom, hogy nem is lehet dominálással nyugodttá parancsolni a kutyát.
Sajnos ő már nincs meg, hogy a jobban átgondolt stratégiát is kipróbáljam, de mai eszemmel azt csinálnám, hogy elkezdeném a nyugodt viselkedést jutalmazni. Lefekszik? (nem parancsra, magától) jutalom. Nyugiban csócsálja a játékát? jutalom. Nem pofázik, nem mancsol, nem is gondol rá? jutalom. Biztos nem két perc, amire lesz eredmény, de más ötletem nem nagyon van...
A másik, hogy ha ez minden nap, egész nap van, akkor lehet, hogy mégsem elég neki a mozgás/agyi munka. A dobik tényleg extrémen munkakutyák tudnak lenni.
Hát akkor foglalkozni kell vele, ha nyekereg, de úgy, hogy ne örüljön neki. Kicsit se. Egyszer se. Azt kell elérni, hogy ne akarja, hogy foglalkozz vele a hisztiért, jöjjön rá, hogy az a típusú foglalkozás nem az lesz, amit ő szeretett volna (mert ugye ha olyan, akkor nyilván csinálni fogja tovább).
És persze tessék elégedetten dicsérni, ha végre kussol egy kicsit, de nem úgy, hogy bepörögjön és megint elkezdje a hisztériát, csak halkan, egy-két szóval.
Mondjuk nálunk megnyugszik ha tudja, hogy megyünk valahova.
Tehát nincs felpörögve ha a kocsiba beugrik lefekszik ês sípol.
Az a baj, hogy ugyan ezt csinálja a lakásba is fekszik a helyén és sípol néha ugat. De nem áll fel ezt fekve teszi. Ha eszik pl egy műcsontot utána ugyan úgy fekve marad és folytatódik...
Nehéz így leírni együtt kell vele élni, hogy megértse valaki. Most kint van de ugyan úgy sípol és néha ugat... ezt kb 3 órája folyamatosan. Nálunk a lakásban nincs játék.
Az én dobim is sípolt elég sokat, de azért nem volt ennyire drasztikus a dolog. Ő jellemzően akkor csinálta, ha unta a szituációt, magyarul unatkozott, vagy türelmetlenül várt valamit.
Mivel otthon elvolt, így nagyon nem próbáltam megoldani ezt a problémát nála, mert nem volt túl zavaró.
Ezt inkább várakozásnál csinálta (kiállítás, állatorvos, suli előtt a kocsiban - hazafelé már aludt).
Úgy tűnik, még sincs eléggé elfárasztva és/vagy kifogtál egy extra érzékeny idegrendszerű, vagy túl példányt (az érzékeny idegrendszer amúgy valóban jellemző a fajtára, de azért nem "megy tönkre", ha amúgy normálisan nevelik).
A dobi ráadásul nagyon gazdifüggő is. Akkor is sipákol, ha melletted van, hozzád érhet?
1,5 méterrel szemben van velem és sípol.
Hát tálunk is úgy van, hogy ha elfárad akkor kb 2 órán kerszetül csöndben van de utána megint kezdi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!