Puli, mudi és sheltie gazdik! Mesélnétek a kutyá (i) tokról?
Igazából bármiről írhattok. :)
Előre is köszönöm.
Kicsit szűkítenéd, mire vagy kíváncsi? Szerintem minden gazdi oldalakat tudna írni a kutyájáról :-)
Kutyát szeretnél, és a három fajta közt vacillálsz?
Köszönöm. Gratulálok a pulihoz, szép kort élt meg. :)
Sok sikert a sinkákhoz!
Nem tudom mire akarod a kutyát, de a pulik és a sheltiek között nehéz ma már jó munkakutyát találni. Szimpla családi kutyának talán a sheltie a legjobb ezek közül.
Mivel nekem mudijaim vannak, ezért számomra ők a legjobb kutyák a világon. A legidősebb 14 évesen halt meg. Okosak, szépek és különlegesek. Imádják a gazdájukat, mindenhová követik és nagyon szeretnek mozogni.
Mindhárom fajta alapvetően pörgős, munkára kitalált. Puliban is van olyan tenyésztő, aki dolgozik a kutyáival, szóval nem lehetetlen szerintem terelésre vagy épp sportra alkalmas pulit sem találni. De nem is könnyű, az igaz. Pár éve a kutyasulinkban láttam egy sheltie kölyköt, agilityvel ismerkedni hozták, állati édes volt :-) De mindhárom fajtában nagy a szórás szerintem, a nagyon aktív példányok mellett vannak nyugisak is.
Elképesztően okosak, az olyan történetek, hogy a puli minden kérés nélkül nem engedte a gyereket veszélyes helyre, stb, nem kamuk. (A sheltie-t annyira nem ismerem ilyen szempontból, de elvileg ők sem buták.) A puli önállóbb, a mudi nagyon alkalmazkodó, igyekvő. Érzékenyek, poroszos módszerrel inkább elrontani lehet az egyébként kvázi magától tanuló kutyát.
Szintén mindhárom fajtában van hajlam az idegenek üvegrepesztő hangon való megugatására, és előfordul, hogy a "tartózkodás idegenekkel szemben" inkább rettegés nem elegendő szocializáció vagy alapból rossz idegrendszer miatt. De mudiban elég sok kifejezetten barátságossal találkoztam, szóval ebben is sokat, talán többet számít az egyén, mint a fajta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!