Mudi, sheltie vagy pireneusi juhászkutya, horvát juhászkutya agilityre?
Eléggé erős személyiség vagyok, ehhez mérten kellene kutyának hozzám passzolnia. Agilityre keresek magamnak társat, és mindenképp valami midi fajtát szeretnék :)
Mindent tudok neki foglalkozásbelileg biztosítani, jelenleg egy borderrel osztom meg az életem.
Első, például lehet, hogy szeretne még egy kutyát a meglévő mellé?
Szerintem mindnek megvannak az előnyei és hátrányai. Nekem mudim van. Ők szerintem nagyon ügyesek, csak vigyázni kell, honnan veszed, mert sok tenyésztő eléggé rámegy a küllemre. De ettől függetlenül sok jó kutyát ismerek. Javaslom, hogy nézd meg a Szélvigyázó-Garabonciás kennel kutyáit, agilityre csak onnan vennék.
A horvát juhász gyakorlatilag ugyanaz, nem hiszem, hogy megérné százezrekért venni külföldről ugyanazt, amit itthon is megkaphatsz. Talán nagy átlagban kicsit pörgősebbek, mint a mudi, de ez teljesen kutyafüggő, mudiból is lehet bőven jót találni.
A sheltie magyar állománya szerintem túlságosan elment küllem irányba, nem ismerem nagyon a tenyésztőket, de eddig nem találkoztam olyannal, aki különösebb hangsúlyt fektetne a munkára.
Pireneusi juhászt személyesen nem ismerek, de azt hallottam, hogy nem egyszerű fajta. A bordernél is brutálisabb mozgásigénye van, emellett nagyon gyakori a rossz idegrendszer, hiperérzékenység. (Mondjuk szubjektív megfigyelésem, hogy mudiban is a legjobb agilitys kutyák a legérzékenyebbek, tisztelet a kivételnek.)
A mudi és a horvát juhász cak egy amatőr számára ugyanaz, aki ért hozzá, annak ordító a különbség...
Én biztos a mudit választanám, de én elfogult vagyok, nekem már most is mudijaim vannak. De tényleg vigyázz honnan veszed, mert nem mindegyik tenyésztő a mai "modern" munkamániára tenyészti őket. Én lassan a külföldi mudit is megkockáztatnám.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!