Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Sos! Lopott kutyam van, a...

Sos! Lopott kutyam van, a gazdaja tudja, hogy nalam van es el akarja tolem venni. Mit tegyek?

Figyelt kérdés

A tortenet nem ilyen egyszeru, ahogy a kerdes hangzik. Miutan elhunyt a kutyam, nagyon nehezen tudtam feldolgozni, par honap mulva szerettem volna egy masikat, mert egyedul ereztem magamat. Talaltam az interneten egy aranyos kutyat, egy eves volt es elado. Azonnal megfogott mar keprol is. Megvettem, azota is velem van, nem volt benne chip, igy az oltasairol sem tudtam semmit, oltasi konyve sem volt, a tulaj allitolag oltotta, de bizonyitek sehol. Nem erdekelt, csak az, hogy most mar velem van es en mindent elrendeztem korulotte.

Fel ev mulva lattam az interneten egy fotot elloptak felirattal, ahol egy ugyanugy nyirt es egyforma szinu kutya volt a kepen, mint az enyime, amikor elhoztam es meg a varos is stimmelt, de hat mondom sok egyforma kutya van es lezartam magamban. De kb az elhozataltol szamitott masfel evre ra ujra lattam a hirdetest kozossegi oldalon es ala valaki elkezdte irkalni, aki a mellettunk levo utcaban lakik, hogy a lopas idopontja korul lett hirtelen a kornyeken egy ugyanilyen, kb ennyi idos kutya (enyime, kutyafuttatobol ismertem a holgyet, aki irta). Eloszor megijedtem, de mivel az a kutya chippes volt es az enyim nem, gondoltam semmi koze a kettonek egymashoz.. Aztan eszembejutott, hogy volt egy seb a nyaka bal oldalan, amikor elhoztam, ahova a chippet teszik. Osszeallt bennem: elloptak, kivettek a chippet a bore alol es eladtak... nekem. Nem mertem valaszolni a hirdetesre, mert feltem, hogy elvennek tolem, de nem reg a kutyafuttatoba a holgy, aki kommentalt kihozta a kutyam eredeti gazdajat es megmutatta neki, hogy nalam van az a hasonlo kutya. Szerinte felismerte a kutyam, de igazabol mindenkivel ugyanolyan baratsagos, szoval ez hivatalosan nem nagy bizonyitek masfel ev utan. Azt mondta a no, vissza akarja kapni, mutatott rola tovabbi kepeket, kozoset is, de en nem akartam odaadni, szoval azt mondtam sietnem kell, o pedig megkert, hogy csereljunk szamot. Egyszer hivott, de nem vettem fel, mert nem tudok mit mondani.

Ami teny:

Szerintem is az ove volt eredetileg, de csak egy evig, velem mar mesfel eve van, imadom es luxus korulmenyek kozott el, tehat ha allatvedoket hivna ram, nem vennek el. A chip ami van benne mar az en nevemre szol, nem bizonyithato, hogy volt benne regen is, ami mas nevere szol, az az alig lathato heg a nyakan egy serules is lehetne. Viszont tisztaban vagyok vele, hogy bar ezeket harmadik felnek nem lehet bizonyitani, en tudom, hogy lopott kutyat vettem, akit a gazdaja vissza akar kapni.

Mivel ugysem bizonyithatja, hogy az ove, siman mondhatom, hogy semmi koze a tiedhez, de felek hogy visszalopna vagy bosszut allna vagy valami, de vissza nem akarom adni, mert hihetetlenul szeretem!!!

Szoval valahogy megkene egyeznunk, de o is azt mondta nagyon szereti es masfel eve keresi, de o csak egy evet volt vele, en masfelet, tudom gyerekes erv...

Szerintetek mit tegyek?

2015. nov. 23. 23:59
1 2 3 4
 31/39 A kérdező kommentje:

Aki azt irja, hogy bunreszes vagyok meg ramhivjak az allatvedoket, az nyugodjon meg. Tudom a szamat annak akitol van, tegnap megcsorgettem es kicsorog, de leraktam gyorsan. Emlekszem a nevre, cimre, tehat van ki bunhodjon a lopasert. Allatvedot hivhatnak ram, mert az en nevemen van, oltott es kitunoek a tartasi korulmenyei, ezert csakugy el nem vehetik, hogyha valaki ramutat, hogy az ove, mert egy kep nem hivatalos bizonyitek az okiratokkal szemben es igy a torveny az en oldalamon all.

En meg akarom beszelni, mar irtam egy klassz listat az eddigi kiadasokbol, hogy targyiasithassam az alkut, beleertve a kutyam vetelarat. Ketlem, hogy ep elmeju ember ennyit ki akarna fizetni egybe, inkabb vesz egy masik kutyat. De majd meglatjuk.

2015. nov. 25. 16:00
 32/39 anonim ***** válasza:
Igen szomorú egy történet. Valakinek rossz lesz.
2015. nov. 25. 16:10
 33/39 anonim ***** válasza:
Amennyiben be tudja bizonyítani hitelt érdemlően, hogy az övé a kutya, akkor visszajár neki, viszont köteles megtéríteni másfél évre a tartási költségeit. Ha így is szeretné, és kifizeti, akkor a ptk szerint vissza kell adni neki. Általában napi 300 Ft-ot lehet elszámolni rá. Kb 164 ezer Ft-ot kellene neki a felelős őrzés értelmében kifizetnie. Nem tartom valószínűnek, hogy be tudja bizonyítani, illetve, hogy ekkora összeget hajlandó lenne kifizetni. Illetve méltánytalan lenne most már ennyi idő után a kutyával szemben is, hogy megint új helyre kerüljön, bár ezt a magyar jogrendszer nem ismeri, mivel a kutya ingóság a ptk szerint.
2015. nov. 25. 16:21
 34/39 anonim ***** válasza:
100%

"Allatvedot hivhatnak ram, mert az en nevemen van, oltott es kitunoek a tartasi korulmenyei, ezert csakugy el nem vehetik, hogyha valaki ramutat, hogy az ove, mert egy kep nem hivatalos bizonyitek az okiratokkal szemben es igy a torveny az en oldalamon all."

Csak ez a terved ott bukik meg, hogy a kutya lopott! Lopott dolgon pedig nem lehet tulajdonjogot szerezni, hacsak nincsen adásvételi szerződésed. Erősen kétlem, hogy az lenne neked.

Sőt, még azt is a nyakadba varrhatják, hogy te loptad el, ha nincsen egyértelmű bizonyíték, hogy te is úgy vásároltad. Akitől vetted anno biztos hogy nem fogja beismerni a bűncselekményét, azt is le fogja tagadni, hogy valaha látott téged, úgyhogy a telefonálás nem fog működni.

Ha mégis elő tudjátok keríteni a tolvajt, akkor tőle kell a pénzt követelned, nem az előző gazdától, miután az eladó felelősséggel tartozik azért, hogy az eladott árun harmadik személynek ne álljon fenn olyan joga, amely akadálya vagy korlátja lehet a tulajdonszerzésnek. Ha nem, akkor sem neki kell fizetnie, mert te nem voltál körültekintő, amikor vásároltál. Chip nélkül egyébként sem cserélhet gazdát a kutya, ez is törvényellenes.

Szóval pénzt csak az eladótól követelhetsz te is és az előző gazdi is.

Bizonyítéknak pedig ott vannak a fényképek, ha felismerhető a kutya. Márpedig a fényképek hamarabb készültek, mint ahogy az új chip a kutyába került.

2015. nov. 25. 18:25
 35/39 anonim ***** válasza:
52%

Hát figyelj, én nem számolom, hogy mennyit költök a kutyáimra, de ha ellopnák tőlem, mondhatnának nekem milliós összeget is, semennyi pénz nem érne fel a kutyámmal, szóval eladnám a lelkemet is kb. ha arról lenne szó..de persze ez én vagyok, ismerettségi körömben mindenki meg tudja mondani, hogy mindig a kutya érdekeit tartom szem előtt, annyira nagyon szeretem, a legtöbb ember szerint beteges és nem normális, hogy mennyit törődök a kutyámmal és "dobok ki rá pénzt az ablakon" (szerintük..). Szóval ha hasonló az előző gazdi, akkor nem hiszem, hogy a pénz fogja érdekelni. Vagy ha fordítva lennétek, te is így lennél vele, hogy felsorolja az új gazdi, hogy mondjuk 300.000 Ft-ot költött rá(most csak mondtam egy számot), akkor te is inkább vennél egy másikat, mint sem hogy viszontlásd a szeretett kutyádat?

Mert ha igen, akkor nem szereted igazán, nem családtag, és így egyszerűen vissza kéne adnod neki. Ha pedig családtagként szereted, akkor gondolj bele az ő helyzetébe.

Amit írtam, a közös láthatóságot javasolnám, amennyiben tisztességesen viselnétek gondját, nem "dugdosnátok" egymás elől.. ha nem akar egyikőtök sem lemondani.

És nem rossz indulattal kell a másikhoz állni, hanem megértéssel, ez az alapja az egésznek. Félre ne értsd, én nem állok senki mellett, csak beleéltem mindkettőtök helyébe magamat.

Ha esetleg találkoznátok, és hajlik afelé, hogy odaadja neked a kutyát, akkor írass vele lemondó nyilatkozatot, amihez igaz kell 2 tanú, de az lehet az ő vagy te családod tagja is, vagy szomszéd, akárki (személyi szám, cím, név kell). Hogy utána ne legyen belőle baj.

2015. nov. 25. 18:27
 36/39 anonim ***** válasza:
Egy fénykép nem bizonyítja, hogy övé volt a kutya.
2015. nov. 25. 22:59
 37/39 anonim ***** válasza:
Miért ne bizonyítaná, ha felismerhető a kutya? Nyilván nem 1 db képről van szó, hanem többről, meg videókról. Amúgy ott az oltási könyv is, a kérdezőnek gondolom nincs meg a kölykökkori, de az előző gazdinak igen, tán még az állatorvos is tudna tanuskodni aki anno oltotta a kutyát. Plusz a seb a nyaknál, a kérdező maga írta, hogy kivehették belőle a chipet.
2015. nov. 25. 23:09
 38/39 anonim ***** válasza:
Na mi lett?
2016. aug. 8. 15:49
 39/39 anonim válasza:
78%
Nem tudom mi lett ebből az ügyből, de remélem, hogy az eredeti gazdájához került vissza a kutya! A kérdező magatartása és az egész, ahogy hozzááll az ügyhöz, már önmagában felháborító! Minden stimmel a törzskönyvben a régi nevére is hallgat, ott volt a seb, ami által megállapítható, hogy kivették a chipet... Mivel tisztában vagy azzal, hogy lopott kutyát vettél,így bűnrészes vagy te magad is, ami miatt igen komolyan koppanhatsz amennyiben nem adod vissza a kutyát eredeti tulajdonosának! Én feljelentenélek szó nélkül abban a pillanatban és addig vinném az ügyet amíg vissza nem kapom a kutyám.
2018. febr. 17. 18:37
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!