Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Kuvaszt szeretnék tartani...

Kuvaszt szeretnék tartani megfelelő lenne számomra ez a kutya?

Figyelt kérdés

Idővel egy varosszeli családi házba szeretnék költözni, nagy udvar, gyümölcsös, lugas stb, tehát a mozgasigeny szerintem kielégítő.

Előfordult már lopás ezen a területen, meg a pincébe is képesek voltak betorni,felkesz palinkaert... amíg nem koltozok oda nem szeretnék kutyát. De ha bekoltozok mindenképpen szeretnék egy kutyát. Orzovedonek nekem a kuvasz tetszett meg legjobban, markans,magabiztos,es a múltja is lenyűgöző. Azt tudom hogy remek házőrző, ragaszkodó. De egygazdas,sokat kell vele törődni. Elofordulna persze, hogy szülők, barátok erkeznenek hozzám, mennyire tűri meg az idegeneket a gazda jelenletevel? Nagyon óvatosnak kell vele lenni ilyenkor? Esetleg ha kicsikoraba jól megismerne a szülőket, és elutazok pár napra,mert ez elofordul, beengedne őket a keritesen belulre,hogy megetessek? Vagy ennél a fajtanal ez nem megvalosithato?

2015. nov. 16. 12:31
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
100%

"Nem tudom mi a probléma a kérdéssel, szerintem kifejtettem normálisan, miről is szeretnék tájékozódni. Volt már kutyám sokat foglalkoztam vele,de ez a kutya nem az a kaliber. Köszönöm a válaszokat sokat segitettetek!"

No, segítek egy picit. Sajnos az, hogy az embernek volt kutyája, meg ért is hozzájuk, nem feltétlenül függ össze.

#1. "nagy udvar, gyümölcsös, lugas stb, tehát a mozgasigeny szerintem kielégítő."

Te mennyit mozogsz a nappalidban? Na, éppen annyira kielégítő. Ráadásul a kutyának nem csak mozgásigénye van, hanem mentális igényei is. Mozduljon ki, érjék új élmények, találkozzon más kutyákkal, szociális életet életet stb. Na, ezért kell a napi séta.

#2 "Orzovedonek nekem a kuvasz tetszett meg legjobban"

A kuvasz, az nem őrző-védő fajta. Terület- és nyájőrző. Ez így szőrszálhasogatásnak tűnhet, de hatalmas különbségek vannak a tanításukban és hogy pontosan mire használhatóak. Olvass utána!

#3 "mennyire tűri meg az idegeneket a gazda jelenletevel? Nagyon óvatosnak kell vele lenni ilyenkor? Esetleg ha kicsikoraba jól megismerne a szülőket, és elutazok pár napra,mert ez elofordul, beengedne őket a keritesen belulre,hogy megetessek?"

Ez egy sokkal összetettebb kérdés, annál, mint ahogy a kérdésed alapján gondolod.

Ahhoz, hogy ne egyen meg benneteket a kutya reggelire, három dolog kell:

1. "Kuvaszt kizárólag hivatalos kennelből vegyél, törzskönyvvel, egészségügyi garanciával." És a tenyésztőt is nézd meg jól nagyon. Az agresszió nem csak szerzett, hanem örökölhető is, fontos, hogy a tenyésztő ügyeljen arra is, hogy milyen temperamentumúak a kölyök felmenői.

2. Szocializáció: általában kutyákkal és emberekkel kapcsolatban szokták emlegetni, de a gyakorlatban minden olyan dologra vonatkozik, amivel a kutya az életében találkozhat: mindenféle színű, méretű, korú, fajtájú kutyák, mindenféle színű, méretű, korú, formájú emberek, fura szerzetek: cicák, kalapos emberek, szemüveges emberek, botos, járókeretes, tolókocsis emberek, állatorvos, postás, gázóra leolvasó, babakocsi, kismotor, izgalmas-ijesztő tárgyak: seprű, bicikli, motor, autó, (tömegközlekedés, ha fennáll a veszélye, hogy használni fogjátok), fűnyíró, esernyő stb. és minden szokatlan szituáció: vendég jön, vendég megy, kerti party, benti party, gázóraleolvasó jön, ti mentek, beszélgettek az utcán, ülünk az autóban, utazunk az autóban stb. Érdemes a szocializációt kölyök korban elkezdeni, akkor a legnyitottabbak a kutyák. Ha muszáj, később valamilyen szinten lehet pótolni a szocializációt, de vért szoktak izzadni vele az emberek.

Röviden, a szocializáció azért fontos, hogy megismerkedjen a kutya a kutyalét és az emberek közötti élet rejtelmeivel, hogy helyén tudja kezelni a dolgokat. Pl. hogy tudja, hogy tök oké, hogy bejön az, akit te beengedsz. Hogy a három éves Pistike, aki visítva nevet és hadonászik a karjaival nem jelent fenyegetést. Hogy állatorvoshoz menni teljesen normális dolog, de az is ha szurit kap, az is, ha a doktornéni végig tapogatja, megnézi a fogait stb.

3. Kell egy okos, tökös gazdi, aki mindezt megtanítja neki (akár egy kutyaiskola segítségével is). Sarkalatos pont, hogy meg tudja különböztetni a félelmi agressziót és a resource guardingot az őrzéstől.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy attól, hogy veszel egy kölyökkutyát, még nem lesz instant védelmi rendszered, sőt. A nagy testű kutyák kifejezetten lassan érnek. (Értsd: ha néhány hónaposan már morog a postásra, az nem "jajj, de ügyes, már őriz!" hanem nem kívánatos viselkedés forma.)

2015. nov. 16. 22:29
 12/15 anonim ***** válasza:
100%

Nekem kuvaszom van - első kuvaszom, 2 éves szuka. Leírom, hogy én mit tartok fontosnak a fajtánál.

Először is, alaposan kell szocializálni. Nem elég kirakni a kertbe, vinni kell sétálni, kutyák közé, emberek közé, az enyém szépen közlekedik buszon, vonaton, városban. (Mi tagadás, megbámulják az emberek.) Ez alapozza meg a későbbi bátorságát, önbizalmát. Nagyon következetes, határozott nevelést igényel, pedig az enyém viszonylag finom lélek, kifoghattam volna sokkal dominánsabbat is. Felnőtt korban is sokat hordom sétálni, futni - sajnos a fajtára jellemző önállóság és problémamegoldó képesség eléggé feladja a leckét, pl. nagyon kreatívan tud kibújni a feladatok alól.

Ha idegen jön, be kell zárnom. De mivel kölyökkorában rendszeresen "nyaralt" a szüleimnél, ők simán bejöhetnek, legfeljebb fellöki őket nagy örömében. Egyes gyakrabban látott barátokat is eltűr, de bizalmatlan, nem hagyja magát simogatni, és nem merném kettesben hagyni a vendéggel. Igazából ha én magam engedem be a látogatót, és az első pár percben pórázra kötöm a kutyát, már nem lenne balhé: a látja, hogy az illető az én jóváhagyásommal van nálunk, akkor szemmel tartja, de nem bántja. Viszont volt már, hogy hívatlan vendégnek megfogta a nadrágját.

Néha rájön a hoppáré, akkor keményen helyre kell tenni (kutyája válogatja, hogy mennyire keményen, némelyiknek egy csúnya ráförmedés is elég, másokat keményen meg kell rángatni).

Nagyon szeret a gazda közelében lenni. Az enyémet be szoktam engedni néha a lakásba, semmi gond nincs vele (csak hogy takaríthatok utána), csendben elfekszik a lábamnál és boldog, hogy velem lehet. Nem nyomul, nem nyalakszik, csak "őriz".

Makacs, dacos, hihetetlenül tanulékony, de egyáltalán nem ugráltatható, mint pl. egy német juhász. Ha hajlandó is hülye trükköket megtanulni, csak addig csinálja, míg ő jónak látja, aztán faképnél hagy, ha fejre állok is. És mint írtam, roppant kreatívan találja meg a réseket a pajzson. Néha az agyamra meg, néha igazi köcsög, néha legszívesebben agyoncsapnám, de közben imádom, el nem cserélném ezer szolgalelkű labradorért sem.

2015. nov. 17. 09:17
 13/15 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm, a tartalmas válaszokat! Sokat tanultam belőlük.
2015. nov. 17. 10:27
 14/15 anonim ***** válasza:

mar eleg regi a kerdes de azert en is par mondatban osszefoglalnam a velemenyem, mivel nekem is 2 kuvasz van.

1. minden attol fugg honnan veszed a kutyat, mert kuvasz es kuvasz kozt is tud eg es fold kulombseg lenni. Ezert ajalnok tenyesztot, vagy olyan almot ahol a szulok torzskonyves jo vervonalu kutyak.

2. sajat tapasztalatbol mondom. az elso kuvaszom kb 25-30 kg lehet(max) - igaz szuka. mellette a kan viszont jegesmedvenek tunik. szerintem 50 kg felett van, akar 60 is lehet, nem mertem de a foldrol alig tudom megemelni :-)).

3. a kanom jo vervonal, 100%- ig illenek ra a kuvasz fajtajellemzoi: Megbizhato, rettenthetetlen, csaladbarat(gyerek, szulokm szomszedok nyugodtan joletnek - idegent nem enged be - szerintem meg is harapna ha idegent elkapna az udvaron, (mikor nyaralunk, edesapam eteti oket)), szivos, dominans mas kutyakkal, gazdaval hizelgo de nem tolakodo, stb

4. neveles: szigoruan, van h. neha a tettek mezejere kell lepni a kamasz kan-nal., de 1-1.5 eves kora utan semmi problemam nem volt a dominancia teren

4. tehat hajra KUVASZ, sok sikert.

2016. jan. 6. 09:36
 15/15 A kérdező kommentje:
semmi baj hogy később, azóta is érdekel a téma. Köszönöm szépen!:)
2016. jan. 7. 17:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!