Mondanátok emberhez ragaszkodó kutya fajtát?
Szinte bármelyik kutya ilyen (kivéve a nyugodtabb kitételt), megfelelő neveléssel.
A póráz nélküli séta, megfelelően működő behívás nevelés kérdése, nem magától alakul ki!
Lakásban a nagytestű pásztorkutyák kivételével mindegyik tartható.
Ennek a leírásnak megfelel egy menhelyi, nyugodt természetű keverék kutya is, akit persze ugyanúgy nevelni kell, mint bármelyik fajtát.
A havanese-puli keverékem az ilyen. Jön utánam, és nem hagy ott. Lehet vele az utcán mászkálni így, de azért előfordult már olyan, hogy leszaladt az úttestre, ezért a belváros közepén inkább ráteszem a pórázt. Ha így este kicsit kijjebb vagyunk, olyan helyen, ahol nem nagyon vannak autók, ott lazán el lehet engedni.
Vagy mikor így leviszem a szemetet, akkor is követ A lépcsőházban nyilván nem rakok rá pórázt. És ha nyitva van a kapu, lehet hogy kinéz, de nem megy ki ha én nem megyek.
Ez nem fajtától függ, hogy mennyire ragaszkodik meg lehet-e vele póráz nélkül sétálni. Ez nevelés kérdése és bármelyik fajta -kivétel nélkül!- megtanítható erre. Viszont nem minden kutya bírja a lakást és nem minden fajtára jellemző a nyugodtság, inkább ez alapján szűkítsd a kört :)
p.s. az én kedvencem a berni pásztor, nyugodt szívvel ajánlom :)
Minden kutya ragaszkodik a gazdájához, ha az megérdemli. Nekem eddig tapasztalatom van kb. 10 fajtával, amik véglegesen-ideiglenesen voltak nálam, ebből van keverék, és "fajtatiszta", azaz fajtajellegű keverék (mind menhelyi), és 1 törzskönyves kutya. Mindegyik nagyon emberszerető volt, és emberközpontú, személyes sértésnek vették általában, ha ki mertem őket toszogatni reggel, hogy ugyan piszkoljanak már, mert estétől bent vannak. Kb. Ráadásul mindegyik úgy várt, mintha 1évre mentem volna el, és ő egyedül volt. Nem a falkavezérség volt itt probléma, csak valamiért mindig ragaszkodtak. Én inkább olyan anyáskodó gazda vagyok, de nyilván mértékkel, plusz kutyára kiszabva szigorításokkal.
Amúgy én azt figyeltem meg, hogy a nagyobb testű kutyák nyugodtabbak, mint a kisebbek, de ez függ a fajtától, kortól, kedvtől, és egyedtől is. De általánosságban. Persze egy dog is lehet szobacirkáló, meg egy csivava is lehet terápiás kutya, de na érted.
Szerintem, ha nem tudsz dönteni, akkor látogass ki egy menhelyre, és próbálj megismerkedni minél több kutyával, akár több fajtával is, és ha kiválasztottál egy fajtát, akkor összegyűjtöd egy tenyésztős kutyára a pénzt, vagy fajtamentéssel felveszed a kapcsolatot és onnan fogadsz örökbe.
Az, hogy ne hallgasson más emberre, és póráz nélkül hallgasson rád, mind mind a tanítás eredménye, ahogyan egy golden retriever is lehet vérszomjas fenevad, ha úgy nevelik, és egy kaukázusi is lehet családi kutya. A nevelés, és azon belül a kölyökkorból felnőtté válás a legfontosabb.
Egy menhelyi kutyussal jársz a legjobban.
Ők tudják milyen gazdi nélkül lenni és az életüket is feláldoznák ha kell. A leghűségesebb kutya lesz!
Nekem sajnos most nincs kutyusom, de biztosan menhelyre megyek majd választani.
Bármilyen kutyát is választasz ott, csöngeni fog minden szavadon és könnyen megtaníthatod amire csak akarod!
Csak foglalkozz vele és légy türelmes!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!