Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Kutyaneveléssel, kutya viselke...

Piriiiii kérdése:

Kutyaneveléssel, kutya viselkedésével kapcsolatos kérdéseimre válaszol valaki?

Figyelt kérdés

Mindig volt kutyám, több is, de most van az első igazán sajátom, egy kan mudi, pár hete múlt egy éves.

Érdekes kutya ő, van, amiben nagyon szófogadó és hajlik a közreműködésre (sétánál MINDIG jön, mikor szólok - ha néha elkapja a láz, hogy macskát üldöz (nem a macska miatt, hanem mert előjön az üldözési ösztöne), elég egy szó, és már ott van mellettem, az 1 év alatt, mióta velem van, egyetlen egyszer sem volt olyan, hogy nem jött, vagy, ha nyitva a kapu, eszébe sem jut kimenni, megszökni).

De vannak gondok... amik majdnem annyira problémásak, mintha nem jönne be hívásra és kinyírna minden macskát (a macskákat amúgy imádja, jó értelemben :))...

Eleinte volt gond az is, hogy sétánál minden kutyát megugatott (ha látja őket az utcán, még most is), ami a kapu mögött állt (és nem látta, csak hallotta, érezte), odarohant acsarkodni, de erről leszokott. De maradt az, hogyha utcán látja, akkor jól megugatja. Ez egyébként tart öt percig, ha közel engedjük őket, sosem támad, csak ugat, aztán abbahagyja és érdeklődni kezd, játszana. Illetve, a szomszédomban van egy jó nagy német vizsla, jámbor és kedves állat, és ha szabadon van a kettő együtt, akkor jófejek egymással, de ha már egy fal választja el őket, akkor mindkettő teljesen bekattan... És akkor itt jön az is, hogy az én kutyám pórázon iszonyúan húz. Ez a legnagyobb gond vele. Igazából ahogy megvettem őt, szoktatgattam a nyakörvhöz, pórázhoz, amit lassan fogadott csak el, és még nagyobb gond volt a városi zajok, a forgalom elfogadása, bár ez nyilvánvaló egy kiskutyánál. Pár hónaposan, mivel még elég kisméretű volt, nem húzott, nem volt semmi gond. De most, hogy már a felnőttek útjára lépett (mondjuk most se nagy, bár a mudik körében szerintem picit megtermettebb, erősebb, izmosabb), megbolondul a sétánál. Ha még az udvarunkban vagyunk és rajta a póráz, tudja, mi a helyzet és pörög-forog, húz a kapuhoz, UGAT, de észveszejtően. Ha elhagytuk a házunkat és mentünk már jónéhány métert, ugatugatugat csak úgy a vakvilágba. Persze, mert boldog (és bolond), hogy séta van. Elég aktív kutya, de napközben sokat van kint az udvaron, ami elég nagy tér szerencsére, rója a köröket, játszik a másik kutyával, kifárad. És még így is ezt csinálja...

Próbáltam már azt, hogy mindig irányt változtatok, amikor elkezd húzni, de nem csinálhatom ezt órákig... mert semmi haszna nincs. Körülbelül helyben foroghatnánk, mert mindig elöl van... Érdekes egyébként az is, hogyha nincs rajta póráz és behívom, mögém megy és ott jön, amíg azt nem mondom, hogy mehetsz. Amikor kaját adok neki, nem kezd el egyből zabálni (igen, ez is kicsit probléma, vagyis mindjárt leírom ezt is), hanem várja, hogy mondjam, egyen. Tudja, mi az a nem, tudja, hogy mi a helyedre. Csak a húzás...

A kajával meg az a gond, vagyis az a kérdésem inkább, hogy gond-e, ha nagyon habzsoló? Majd megfullad néha, úgy habzsol. Volt rá példa még kisebb korában, hogy megetettem, majd elmentünk sétálni, és egész darabban hányta ki a kutyakaját... Azóta ilyen nem volt, a fogai is erősebbek, de jó dolog ez? Vagy tegyek ellene valamit? Gondolom, nem sokat lehet tenni, nem rághatom pépese helyette a tápot...

Kiképzőhöz most se időm, se pénzem nem lenne járni. A nyáron volt tervezve, de mindig elmaradt sajnos. Pedig bizonyára nekem mindenképp lenne mit tanulnom, mert bár alapvetően ismerem a kutyák és az állatok viselkedését (sokat olvastam róluk, egyébként pedig állatgazdálkodó családom van), vannak hiányosságaim, mint látható.

Sajnos, ami kutyás könyveket olvastam (volt egy pár...), meg cikkeket a neten, egyik sem tér ki elég alaposan a húzós problémára... pedig ez egy általános gond szerintem a kutyanevelésnél.

Mit tegyek? Esetleg vigyem naponta több, de rövidebb sétára, hogy gyakoroljuk a pórázon levést, a szomszéd kutya látványát? Egyébként, ha olyanja van a kutyámnak, nem is figyel oda a vizslára, akárhogy ugat, bár ez ritka.

Meg az is gond lehet, hogy annyira én se szeretem a pórázt. Kezdettől fogva, ha csak lehetett (nagy tereknél, parkoknál, vagy ha nincs forgalom egy adott helyen, erdőben, stb.), levettem róla a pórázt.

2015. nov. 15. 09:00
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező, a húzásra a következetesség a megoldás.

Sose szabad húzni hagyni!

Épp találtam egy laza pórázos séta tanításáról szóló cikket a blog.hu-n:

[link]

Minden benne van. Talán annyit tennék még hozzá, hogy sokat segít a dologban, ha a négy fal között is komolyan vesz a kutya (tehát hallgat rád). Ha ott is hülyére vesz, akkor kint se lesz jobb :)

2015. nov. 15. 19:05
 12/15 anonim ***** válasza:
Én még csak menhelyen sétáltattam, tehát nincs saját kutyám, de ott bevált, hogy a húzós kutyát előbb futással lefárasztottam, utána már azért javult a helyzet. Esetleg próbáld meg bicikli mellett futtatni és mikor kifáradt, akkor a gyalogos sétát kezdeni.
2015. nov. 15. 22:09
 13/15 Szilvi & Argos ***** válasza:

Próbáld ki ezek közül valamelyiket

[link]

[link]

Az a lényeg, hogy SZOROSRA rakd egészen a kutya álla alá és a fülei mögé, és elég két ujjal belepöccinteni, garantáltan azonnal visszavesz a tempóból. Alapos fárasztás után próbáld ki, póráz MINDIG LAZA, amint feszülne, apró határozott rántás!

Kaja után soha ne sétáltasd, mozgasd a kutyát, gyomor-bél csavarodást kaphat, ami halálos!!!

Szegeden, Szentesen és Algyőn van a Köröstorki Ebtanoda kutyasulija, Földi Zsuzsit keresd facen vagy neten, nagyon tudom őket ajánlani

2015. nov. 15. 23:17
 14/15 anonim ***** válasza:

"Egyébként tudsz ajánlani jó kutyaiskolát, kiképzőt Szeged vagy Budapest környékén?"

Van egy olyan Facebook csoport, hogy Szegedi kutyások. Ott lenne érdemes körbekérdezned.

Mondom nekem mi tűnt fel, hátha az is segít:

"Ha még az udvarunkban vagyunk és rajta a póráz, tudja, mi a helyzet és pörög-forog, húz a kapuhoz, UGAT, de észveszejtően."

Tehát már bepörögve indultok sétálni. Azt kellene letisztázni vele, hogy az a tény, hogy van rajta póráz, önmagában semmit sem jelent.

Utána bevezetni egy ajtószabályt (mindegy milyen ajtó, mielőtt kiléptek, nyugi van, rád néz, megvár, miután kiléptetek nyugi van és rád néz), amit kiterjesztetek a kapura is.

"De maradt az, hogyha utcán látja, akkor jól megugatja."

Look At That játék. Legtöbbet félős kutyáknak ajánlják, de tulajdonképen minden reaktív kutyának való, önkontroll, gazdira figyelős játék. Részletes leírás itt: [link]

Ettől függetlenül rendezni kell a kutyákkal való viszonyát, de amíg el nem juttok kutyasuliba, kisegít.

"gyakoroljuk (...) a szomszéd kutya látványát?"

Ennyire debilnek ne nézd a kutyádat! Pontosan meg tudja különböztetni a szomszéd német vizslát a többi német vizslától, más kutyafajtákról nem is beszélve! Ha a szomszéd kutyán gyakorolsz, akkor azt az EGYEDet nem fogja megugatni. Pont az lenne a lényege, hogy elmagyarázod neki, hogy semilyen kutyát ne ugasson meg. Ahhoz meg az kell, hogy mindenféle színű, formájú, méretű, nemű kutyával találkozzatok. (Amíg a LAT-játék szabályait elmagyarázod neki, nem árt, ha van beépített kutya, akin gyakorolhattok.)

"Klikkerrel szoktam vele néha foglalkozni. Csak mondjuk én annyira nem vagyok híve a trükköknek, legalábbis a legtöbbnek nem.

Körülbelül 20-30 percet szoktam vele így foglalkozni alkalmanként, mert ennyi idő után megunja és más kezdi érdekelni, ugyanez van az apportírozással is. Bár ez ugye normális. :D"

Ezzel is gond van. Az alapbaj, hogy a kutyád viszont elkötelezett híve a trükktanulásnak. Terelni nem tudod vinni, szervezett keretek között sportolni nem tudsz vele, így, otthoni körülmények között trükközéssel lehet a legkönnyebben lefárasztani agyilag.

A 20-30 perc viszont rettentően hosszú egy kutyának. Gondolj bele, a 2-3 éves gyermekekéhez szokták hasonlítani a kutyák intelligenciáját. Hát csoda, hogy elkalandozik a figyelme?

Inkább napi sokszor 5-10 perc legyen a tanulás.

Trükkök: van olyan, ami tök hasznos. Pl. a csipeszkeresés: azt a csipeszt is megtalálja, amiről nem tudtad, hogy elhagytad, ha rászereled a csipeszt ajándékokra, akkor karácsonykor, húsvétkor lehet ajándékkeresőset játszani (igencsak népszerű gyermekek és gyermeki lelkületű felnőttek körében), ráadásul mozgatja is a kutyát. Részletes leírás itt: [link]

Húzás:

A kutyák egyéniségek. A gazdik is egyéniségek. Két önálló egyéniség alkot egy csapatot. Természetes, hogy nem mindegy módszer működik minden kutya-gazdi párosnál.

Ha forgolódós módszer nem jött be, akkor még van cövekelős, CM-féle kizökkentős, ültetős (pórázon nem sétáltok, hanem ültök (léptek egyet, ül a kutya, aztán növelitek a lépések számát).

Azt azért érdemes megjegyezni, hogy némelyik kutyának nem elég értékes jutalom a laza póráz/haladás. Ilyen esetben konkrétabb visszajelzést kell alkalmazni: klikk + jutifali.

2015. nov. 16. 09:02
 15/15 anonim ***** válasza:

"De ez tényleg hatalmas türelemjáték lesz, mert ahogy rákerül a póráz, nem lehet bírni vele..."

Erre írtam, hogy akkor abban a pillanatban le is csatolod róla, és visszarakod a helyére. Két dolog történik ilyenkor: egyrészt remélhetőleg megérti, hogy az őrjöngés nem vezet semmire, a nyugodt viselkedés viszont igen. Másrészt kiveszed azt a reflexet, hogy a póráz felcsatolása = séta, így nem csak önuralomból kell nyugodtnak lennie, de a saját reakciója sem lesz olyan erős, hiszen nem tudja, hogy most tényleg séta lesz-e.

Az elöl akasztós hám azt csinálja, hogy ha húzna a kutya, automatikusan feléd fordul, mert a póráz irányából nem hátra, hanem oldalra húzó erő éri. A halti is ezt csinálja, csak ott ha mégis erőlködni próbál a kutya, vagy nekifutásból éri el a póráz végét, akkor a nyakát nagyon megterhelheti, ezért nekem szimpatikusabb a hám. Nem erőszakos, nem kell rángatni vagy ilyesmi, csak persze megdicsérni a kutyát mindig, mikor feléd fordul, és lazul a póráz. Fojtót pl nem raknék mudira, _jól használva_ hasznos az is, de fölöslegesnek érzem.

A 14-es válaszból:

"a kutyád viszont elkötelezett híve a trükktanulásnak"

EZ! Igen! A mudi imád dolgozni. Imád trükköket csinálni. Nem szabad lenézni a trükktanulást, nem csak pitizésből áll. Ha pl azt mondod, hogy segítő kutyának képezed ki, rögtön máshogy hangzik, ugye? :-)

És arra is nagy igen, hogy nem 20-30 percig, nem megunásig tanulunk, csak addig, hogy a kutya mindig boldogan és sikerélménnyel fejezze be a foglalkozást.

2015. nov. 16. 10:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!